3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżemik rabarbarowy :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

  • 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
  • 500 g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko ze skórką
  • 30 g pektyn lub żel-fix 2:1
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok. Na nastepny dzień wkładamy całą zawartość do naczynia TM, dodajemy skórkę z pomarańczy, jabłko i gotujemy czas 20 min/ 100 st/ obr.2-3, przy otwartym wieczku (zdejmujemy miarkę).  Po tym czasie dodajemy pektynę lub żel-fix i gotujemy jeszcze 5 minut w temp. 100 stopni/ obr.2-3 przy zdjętej miarce.  Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilke. 

    Możemy również zmiksować na początku owoce, wtedy dzemik będzie jak mus tmrc_emoticons.-)

    Dżzemik jest pyszny w smaku, super nadaje się do ciasta. Ja dodałam żel-fix bo nie miałam jeszcze pektyny, już sobie zamówiłam bo przetwory będę robiła lada moment tmrc_emoticons.-)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam czy jak pomin pomaracze to bdzie dobrze Syn...

    Zgłoszony przez rusilona na czerwca 20, 2017 at 08:16.

    Witam, czy jak pominę pomarańcze to będzie dobrze? Syn jest alergikiem na cytrusy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Pycha tylko następnym

    Zgłoszony przez Dietetyk Lublin na czerwca 11, 2016 at 17:11.

    Super! Pycha tylko następnym razem dodam jednak trochę mniej cukru tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj  ciesze sie ze dzemik

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 17, 2013 at 11:53.

    Witaj  tmrc_emoticons.D ciesze sie ze dzemik smakuje tmrc_emoticons.D polecam rowniez moj przepis z truskawkami tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i uwage tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem wyszedł wspaniały:) Będę

    Zgłoszony przez omd_jola na czerwca 9, 2013 at 08:53.

    Dżem wyszedł wspaniałytmrc_emoticons.) Będę robić kolejne porcje tmrc_emoticons.) Big Smile Polecam!!!!                                                                                                                                                                                                            Jedyna uwaga! Jeżeli zmiksujemy owoce przed gotowaniem ,trzeba uważać bo masa próbuje uciekać z garnka Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Monisiu. Ciesze sie ze

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 2, 2013 at 22:37.

    Super Monisiu. Ciesze sie ze dzemik smakuje tmrc_emoticons.D ja w wekend robilam dla mojej Mamci tmrc_emoticons.D byla zdziwiona smakiem ze wyszedl taki pyszny tmrc_emoticons.D  pozdrawiam Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Marzenko dżemik

    Zgłoszony przez monika6500 na czerwca 2, 2013 at 19:14.

    Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko dżemik pychotka...Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 2


     


    [[wysiwyg_imageupload:662:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Aniu mozna go robić

    Zgłoszony przez magi1 na maja 26, 2013 at 17:31.

    Super Aniu tmrc_emoticons.D mozna go robić także w garnku, pamietam że kiedyś Mama robiła dżemy stojąc w kuchni przy garnach  tmrc_emoticons.D i mieszała ze trzy dni tmrc_emoticons.D teraz to jest wygoda z naszym TM tmrc_emoticons.D ciesze się, że dzemik smakował tmrc_emoticons.D rób kochana póki jest rabarbar tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprzedałam przepis mojej

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 26, 2013 at 17:22.

    Sprzedałam przepis mojej Mamie tmrc_emoticons.D a że ona nie ma TM to zrobiła go w garnku tmrc_emoticons.D wyszedł pyszny tmrc_emoticons.D ja kupię rabarbar w tygodniu i go zrobię w TM  tmrc_emoticons.D ale nigdy wcześniej nie jadłam dżemu rabarbarowego a tu taki pyszny smak, nie spodziewałam się, dziękuję w imieniu swoim i Mamy tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam kolejne porcje i

    Zgłoszony przez magi1 na maja 25, 2013 at 20:22.

    Zrobiłam kolejne porcje i podaje modyfikację dżemiku :

    1 kg rabarbaru (waga przed obraniem) zasypać cukrem jak w przepisie, nastepnie przełożyć do naczynia, dodać 3 jabłka, skórkę i sok z jednej cytryny, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu i gotować jak w przepisie. Ten rodzaj dżemiku jest również pyszny, polecam Party

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A prosze bardzo Gabrysiu no

    Zgłoszony przez magi1 na maja 23, 2013 at 09:46.

    A prosze bardzo Gabrysiu tmrc_emoticons.D no ja tez jeszcze planuje zrobic z 3 porcje, bo zima do placka w sam raz tmrc_emoticons.D i nie tylko. U mnie wyjadali wczoraj lyzeczkami tmrc_emoticons.D a ja dodalam do lodow smietankowyh jako polewa - mniam smak obledny tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam, mniam. Cudny kolor i

    Zgłoszony przez gabi49 na maja 23, 2013 at 08:26.

    Mniam, mniam. Cudny kolor i penie taki sam smak. Ja jeszcze mam różne dżemiki z ubiegłego lata. Narobiłam tego sporo, ale rabarbarowego nie mam więc spróbuję. Dzięki Marzenko - gwiazdo dżemikowa!!!!!

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprobuj Sloneczko. Jest

    Zgłoszony przez magi1 na maja 23, 2013 at 07:44.

    Sprobuj Sloneczko. Jest rewelacyjny w smaku  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypròbowania, jak

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 22, 2013 at 23:52.

    Dodane do wypròbowania, jak urosnie rabarbar Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to się cieszę, że te widać

    Zgłoszony przez magi1 na maja 22, 2013 at 20:44.

    No to się cieszę, że te widać tmrc_emoticons.D spróbuj Elu, naprawdę warto tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki, te pod przepisem

    Zgłoszony przez ElaK na maja 22, 2013 at 20:42.

    Dzięki, te pod przepisem widzę  tmrc_emoticons.)  Śliczny kolor  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu polecam, dzemik jest

    Zgłoszony przez magi1 na maja 22, 2013 at 20:40.

    Elu polecam, dzemik jest pyszny tmrc_emoticons.D ja zdjęcia widze, ale zamieściłam jeszcze pod opisem tmrc_emoticons.) może te zobaczysz tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oj, Marzenko  Widzę, że

    Zgłoszony przez ElaK na maja 22, 2013 at 20:27.

    oj, Marzenko  tmrc_emoticons.) Widzę, że wystartowałaś z przetworami  tmrc_emoticons.)  Super! Ja jeszcze nigdy rabarbaru do słoików nie wkładałam, więc chyba czas wypróbować. Potem można by było wykorzystać jak jabłka do szarlotki  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Szkoda tylko, że zdjęcia się nie otwierają i nie widzę dżemiku  tmrc_emoticons.)  Wyobraźnia musi mi wystarczyć  Big Smile  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze