Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
- 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 500 g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jabłko ze skórką
- 30 g pektyn lub żel-fix 2:1
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok. Na nastepny dzień wkładamy całą zawartość do naczynia TM, dodajemy skórkę z pomarańczy, jabłko i gotujemy czas 20 min/ 100 st/ obr.2-3, przy otwartym wieczku (zdejmujemy miarkę). Po tym czasie dodajemy pektynę lub żel-fix i gotujemy jeszcze 5 minut w temp. 100 stopni/ obr.2-3 przy zdjętej miarce. Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilke.
Możemy również zmiksować na początku owoce, wtedy dzemik będzie jak mus
Dżzemik jest pyszny w smaku, super nadaje się do ciasta. Ja dodałam żel-fix bo nie miałam jeszcze pektyny, już sobie zamówiłam bo przetwory będę robiła lada moment
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam czy jak pomin pomaracze to bdzie dobrze Syn...
Witam, czy jak pominę pomarańcze to będzie dobrze? Syn jest alergikiem na cytrusy.
Super! Pycha tylko następnym
Super! Pycha tylko następnym razem dodam jednak trochę mniej cukru
Witaj ciesze sie ze dzemik
Witaj ciesze sie ze dzemik smakuje polecam rowniez moj przepis z truskawkami dziekuje za komentarz i uwage pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dżem wyszedł wspaniały:) Będę
Dżem wyszedł wspaniały Będę robić kolejne porcje Polecam!!!! Jedyna uwaga! Jeżeli zmiksujemy owoce przed gotowaniem ,trzeba uważać bo masa próbuje uciekać z garnka
Super Monisiu. Ciesze sie ze
Super Monisiu. Ciesze sie ze dzemik smakuje ja w wekend robilam dla mojej Mamci byla zdziwiona smakiem ze wyszedl taki pyszny pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko dżemik
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko dżemik pychotka..." alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 2
[[wysiwyg_imageupload:662:]]
Super Aniu mozna go robić
Super Aniu mozna go robić także w garnku, pamietam że kiedyś Mama robiła dżemy stojąc w kuchni przy garnach i mieszała ze trzy dni teraz to jest wygoda z naszym TM ciesze się, że dzemik smakował rób kochana póki jest rabarbar
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Sprzedałam przepis mojej
Sprzedałam przepis mojej Mamie a że ona nie ma TM to zrobiła go w garnku wyszedł pyszny ja kupię rabarbar w tygodniu i go zrobię w TM ale nigdy wcześniej nie jadłam dżemu rabarbarowego a tu taki pyszny smak, nie spodziewałam się, dziękuję w imieniu swoim i Mamy
Zrobiłam kolejne porcje i
Zrobiłam kolejne porcje i podaje modyfikację dżemiku :
1 kg rabarbaru (waga przed obraniem) zasypać cukrem jak w przepisie, nastepnie przełożyć do naczynia, dodać 3 jabłka, skórkę i sok z jednej cytryny, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu i gotować jak w przepisie. Ten rodzaj dżemiku jest również pyszny, polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
A prosze bardzo Gabrysiu no
A prosze bardzo Gabrysiu no ja tez jeszcze planuje zrobic z 3 porcje, bo zima do placka w sam raz i nie tylko. U mnie wyjadali wczoraj lyzeczkami a ja dodalam do lodow smietankowyh jako polewa - mniam smak obledny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mniam, mniam. Cudny kolor i
Mniam, mniam. Cudny kolor i penie taki sam smak. Ja jeszcze mam różne dżemiki z ubiegłego lata. Narobiłam tego sporo, ale rabarbarowego nie mam więc spróbuję. Dzięki Marzenko - gwiazdo dżemikowa!!!!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sprobuj Sloneczko. Jest
Sprobuj Sloneczko. Jest rewelacyjny w smaku
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dodane do wypròbowania, jak
Dodane do wypròbowania, jak urosnie rabarbar
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No to się cieszę, że te widać
No to się cieszę, że te widać spróbuj Elu, naprawdę warto
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzięki, te pod przepisem
Dzięki, te pod przepisem widzę Śliczny kolor
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu polecam, dzemik jest
Elu polecam, dzemik jest pyszny ja zdjęcia widze, ale zamieściłam jeszcze pod opisem może te zobaczysz
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
oj, Marzenko Widzę, że
oj, Marzenko Widzę, że wystartowałaś z przetworami Super! Ja jeszcze nigdy rabarbaru do słoików nie wkładałam, więc chyba czas wypróbować. Potem można by było wykorzystać jak jabłka do szarlotki Dzięki za przepis Szkoda tylko, że zdjęcia się nie otwierają i nie widzę dżemiku Wyobraźnia musi mi wystarczyć Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/