3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z kiwi z limonką


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 1 kg cukini, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
  • 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
  • 220 g cukru
  • 1 limonka
  • garść listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
  • 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1
5

Przygotowanie

  1.  

    • limonkę spażyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok

    • do naczynia wlożyć cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić 10s/obr.5

    • dodać cukier, gotować 20 min./temp.90*C/ obr. wsteczne 2

    • 5 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz pektynę,

    • przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mnie niestety ten dżemik w ogóle nie...

    Zgłoszony przez Olga1 na sierpnia 16, 2017 at 13:40.

    Mnie niestety ten dżemik w ogóle nie smakuje.Cukinia na słodko nie podeszła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam - ciutkę dla mnie za

    Zgłoszony przez renrew na sierpnia 26, 2015 at 19:36.

    zrobiłam - ciutkę dla mnie za słodki. Niestety wystraszyłam się tej cukini i nie zmniejszyłam ilości cukru. Pomyślałam sobie, że cukinia taka mdła to może nie powinnam zmniejszać - a robię to w każdym przepisie, w którym używa się cukru. Zawsze oryginały są dla mnie za słodkie. Pomimo tego dżemik super! Powtórzę jeszcze nie raz z mniejszą ilością cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Mam pytanie czy

    Zgłoszony przez moniatm31 na czerwca 24, 2015 at 12:11.

    Witam,

    Mam pytanie czy cukinia zmienia bardzo smak tego dżemu, mam smaka na dżem z kiwi (jadłam kiedyś taki z Łowicza) i bardzo mi smakował i nie wiem czy ta cuknia nie powoduje że ma on bardziej warzywny smak niż owocowy?? Czy jest słodki??? Czy ewentualnie można bez cukinii zrobić???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję Elu, przekażę jej

    Zgłoszony przez magi1 na września 2, 2012 at 21:43.

    Dziekuję Elu, przekażę jej pozdrowienia tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi, cieszę się bardzo.

    Zgłoszony przez ElaK na września 2, 2012 at 21:42.

    Magi, cieszę się bardzo. Pozdrów swoją Mamę przy okazji  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu zrobiłamjeszcze  ten

    Zgłoszony przez magi1 na września 2, 2012 at 21:39.

    Elu zrobiłamjeszcze  ten dżemik jak byłam u Mamy i była zachwycona, bardzo jej smakował i zrobiła jeszcze dżemik ananasowy, aż podwójną porcję, bardzo dziekuję w jej imieniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D ja kilka dałam przyjaciołom, byli zachwyceni smakiem tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis i kolor dżemu bardzo

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 17:54.

    Przepis i kolor dżemu bardzo zachęcające tmrc_emoticons.)  Dodaję do kolekcji do wypróbowania, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zwykle używam dojrzałego kiwi

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 4, 2012 at 18:00.

    Zwykle używam dojrzałego kiwi ale kilka razy robiłam z twardego i to zupełnie nie przeszkadzało.

    Cieszę się, że pomysł na takie połączenie Wam się spodobał  tmrc_emoticons.D

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidien ja też miałam twarde i

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 4, 2012 at 16:53.

    Lidien ja też miałam twarde i to nie przeszkodziło, aby dzemik wyszedł pyszny więc myslę że możesz śmiało robić tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy mam czekać aż kiwi

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 4, 2012 at 14:08.

    czy mam czekać aż kiwi dojrzeje? bo mam bardzo twarde tmrc_emoticons.(

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu właśnie zrobiłam Twój

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 31, 2012 at 19:16.

    Elu właśnie zrobiłam Twój dżemik, jest obłędnie pyszny. Polecam wszystkim wypróbowanie tego dżemiku tmrc_emoticons.D Jutro zrobię jeszcze jedną porcję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma sie czego wstydzic,

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 11, 2012 at 21:43.

    Nie ma sie czego wstydzic, Elu... zreszta to bylo niechcacy... nawet nie spojrzalam na date przepisu, wyobraz sobie... Chcialam Cie tylko zachecic do spròbowania tej "sztuki ze zdjeciami", bo moze sie zawsze przydac, nie tylko na Przepisowni.... Sorrytmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Love Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A zdjęcia są świeżutkie,

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 11, 2012 at 21:40.

    A zdjęcia są świeżutkie, jeszcze cieplutkie  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)

    Dziś w ogródku zobaczyłam 3 dorodne cukinie i nie wytrzymałam tmrc_emoticons.p   Na targu kupiłam kiwi i limonkę i po powrocie szybciutko zrobiłam pierwszą porcję naszego ulubionego dżemiku  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiło mi się trochę wstyd,

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 11, 2012 at 21:35.

    Zrobiło mi się trochę wstyd, że Veronika skomentowała mój wpis sprzed 1,5 roku! a ja do tej pory nie wstawiłam tych zdjęć  tmrc_emoticons.~   tmrc_emoticons.;)  

    Rzeczywiście wstawianie zdjęć nie jest trudne  Love

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna sprawa:) :)  Zdjecia

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 11, 2012 at 21:16.

    Swietna sprawatmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Zdjecia nie jest trudno "wrzucac" ... dasz sobie radetmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Zdjecia, w poròwnaniu z dzemem, to pestkatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Gabrysiu  Od kilku lat

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 11, 2012 at 10:00.

    Witaj Gabrysiu  tmrc_emoticons.)

    Od kilku lat w nazyn sklepiku ze zdrową żywnością kupowałam pektynę jabłkową firmy Kowalewski ale w tym roku jej nie ma... Musiałam się trochę naszukać ale w końcu zdecydowałam się na kupno przez allegro:

    http://allegro.pl/pektyna-zelujaca-jablkowa-25g-i2451549294.html#tabsAnchor

    Drogie to niestety, ale kupiłyśmy w 3 osoby 30 szt z przesyłką kurierską, więc do 1 szt doszło 50gr za przesyłkę.

    Będę szukać dalej bo mimo wszystko pamiętam cenę 3,5 zł z zeszłego roku za pektynę jabłkową w swoim sklepiku  tmrc_emoticons.~

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, gdzie Ty kupujesz tę

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 26, 2012 at 22:36.

    Elu, gdzie Ty kupujesz tę pektynę w proszku? Czy to jest pektyna jabłkowa? Co jest lepsze - fix czy pektyna? Lepsze-  to znaczy zdrowsze i skuteczniejsze w zagęszczeniu dżemiku.tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście jest pyszny i

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 1, 2010 at 15:51.

    Rzeczywiście jest pyszny i ślicznie, kiwiowo zielony a przy tym zdrowy. Dzieci go uwielbiają nie mając pojęcia, że jedzą zdrową cukinię.

    Muszę jeszcze nauczyć się wstawiać zdjęcia

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To musi być pyszne i pięknie

    Zgłoszony przez doriz na grudnia 1, 2010 at 15:43.

    To musi być pyszne i pięknie zielone tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze