Tu jesteś:
4
Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 1 kg cukini, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
- 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
- 220 g cukru
- 1 limonka
- garść listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
- 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
limonkę spażyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
do naczynia wlożyć cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić 10s/obr.5
dodać cukier, gotować 20 min./temp.90*C/ obr. wsteczne 2
5 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz pektynę,
przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMnie niestety ten dżemik w ogóle nie...
Mnie niestety ten dżemik w ogóle nie smakuje.Cukinia na słodko nie podeszła.
zrobiłam - ciutkę dla mnie za
zrobiłam - ciutkę dla mnie za słodki. Niestety wystraszyłam się tej cukini i nie zmniejszyłam ilości cukru. Pomyślałam sobie, że cukinia taka mdła to może nie powinnam zmniejszać - a robię to w każdym przepisie, w którym używa się cukru. Zawsze oryginały są dla mnie za słodkie. Pomimo tego dżemik super! Powtórzę jeszcze nie raz z mniejszą ilością cukru.
Witam, Mam pytanie czy
Witam,
Mam pytanie czy cukinia zmienia bardzo smak tego dżemu, mam smaka na dżem z kiwi (jadłam kiedyś taki z Łowicza) i bardzo mi smakował i nie wiem czy ta cuknia nie powoduje że ma on bardziej warzywny smak niż owocowy?? Czy jest słodki??? Czy ewentualnie można bez cukinii zrobić???
Dziekuję Elu, przekażę jej
Dziekuję Elu, przekażę jej pozdrowienia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, cieszę się bardzo.
Magi, cieszę się bardzo. Pozdrów swoją Mamę przy okazji
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu zrobiłamjeszcze ten
Elu zrobiłamjeszcze ten dżemik jak byłam u Mamy i była zachwycona, bardzo jej smakował i zrobiła jeszcze dżemik ananasowy, aż podwójną porcję, bardzo dziekuję w jej imieniu ja kilka dałam przyjaciołom, byli zachwyceni smakiem
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepis i kolor dżemu bardzo
Przepis i kolor dżemu bardzo zachęcające Dodaję do kolekcji do wypróbowania, dziękuję za przepis Pozdrawiam!
Zwykle używam dojrzałego kiwi
Zwykle używam dojrzałego kiwi ale kilka razy robiłam z twardego i to zupełnie nie przeszkadzało.
Cieszę się, że pomysł na takie połączenie Wam się spodobał
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Lidien ja też miałam twarde i
Lidien ja też miałam twarde i to nie przeszkodziło, aby dzemik wyszedł pyszny więc myslę że możesz śmiało robić
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
czy mam czekać aż kiwi
czy mam czekać aż kiwi dojrzeje? bo mam bardzo twarde
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Elu właśnie zrobiłam Twój
Elu właśnie zrobiłam Twój dżemik, jest obłędnie pyszny. Polecam wszystkim wypróbowanie tego dżemiku Jutro zrobię jeszcze jedną porcję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie ma sie czego wstydzic,
Nie ma sie czego wstydzic, Elu... zreszta to bylo niechcacy... nawet nie spojrzalam na date przepisu, wyobraz sobie... Chcialam Cie tylko zachecic do spròbowania tej "sztuki ze zdjeciami", bo moze sie zawsze przydac, nie tylko na Przepisowni.... Sorry
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
A zdjęcia są świeżutkie,
A zdjęcia są świeżutkie, jeszcze cieplutkie
Dziś w ogródku zobaczyłam 3 dorodne cukinie i nie wytrzymałam Na targu kupiłam kiwi i limonkę i po powrocie szybciutko zrobiłam pierwszą porcję naszego ulubionego dżemiku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobiło mi się trochę wstyd,
Zrobiło mi się trochę wstyd, że Veronika skomentowała mój wpis sprzed 1,5 roku! a ja do tej pory nie wstawiłam tych zdjęć
Rzeczywiście wstawianie zdjęć nie jest trudne
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Swietna sprawa:) :) Zdjecia
Swietna sprawa Zdjecia nie jest trudno "wrzucac" ... dasz sobie rade . Zdjecia, w poròwnaniu z dzemem, to pestka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Witaj Gabrysiu Od kilku lat
Witaj Gabrysiu
Od kilku lat w nazyn sklepiku ze zdrową żywnością kupowałam pektynę jabłkową firmy Kowalewski ale w tym roku jej nie ma... Musiałam się trochę naszukać ale w końcu zdecydowałam się na kupno przez allegro:
http://allegro.pl/pektyna-zelujaca-jablkowa-25g-i2451549294.html#tabsAnchor
Drogie to niestety, ale kupiłyśmy w 3 osoby 30 szt z przesyłką kurierską, więc do 1 szt doszło 50gr za przesyłkę.
Będę szukać dalej bo mimo wszystko pamiętam cenę 3,5 zł z zeszłego roku za pektynę jabłkową w swoim sklepiku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, gdzie Ty kupujesz tę
Elu, gdzie Ty kupujesz tę pektynę w proszku? Czy to jest pektyna jabłkowa? Co jest lepsze - fix czy pektyna? Lepsze- to znaczy zdrowsze i skuteczniejsze w zagęszczeniu dżemiku.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Rzeczywiście jest pyszny i
Rzeczywiście jest pyszny i ślicznie, kiwiowo zielony a przy tym zdrowy. Dzieci go uwielbiają nie mając pojęcia, że jedzą zdrową cukinię.
Muszę jeszcze nauczyć się wstawiać zdjęcia
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To musi być pyszne i pięknie
To musi być pyszne i pięknie zielone