thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/11/10
zmieniono dnia: 11/07/12

Składniki

  • 1 kg cukini, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
  • 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
  • 220 g cukru
  • 1 limonka
  • garść listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
  • 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    • limonkę spażyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok

    • do naczynia wlożyć cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić 10s/obr.5

    • dodać cukier, gotować 20 min./temp.90*C/ obr. wsteczne 2

    • 5 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz pektynę,

    • przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z kiwi z limonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 16, 2017 at 13:40

    Mnie niestety ten dżemik w ogóle nie smakuje.Cukinia na słodko nie podeszła.

  • sierpnia 26, 2015 at 19:36
    5.0

    zrobiłam - ciutkę dla mnie za słodki. Niestety wystraszyłam się tej cukini i nie zmniejszyłam ilości cukru. Pomyślałam sobie, że cukinia taka mdła to może nie powinnam zmniejszać - a robię to w każdym przepisie, w którym używa się cukru. Zawsze oryginały są dla mnie za słodkie. Pomimo tego dżemik super! Powtórzę jeszcze nie raz z mniejszą ilością cukru.

  • czerwca 24, 2015 at 12:11

    Witam,

    Mam pytanie czy cukinia zmienia bardzo smak tego dżemu, mam smaka na dżem z kiwi (jadłam kiedyś taki z Łowicza) i bardzo mi smakował i nie wiem czy ta cuknia nie powoduje że ma on bardziej warzywny smak niż owocowy?? Czy jest słodki??? Czy ewentualnie można bez cukinii zrobić???

  • września 2, 2012 at 23:43

    Dziekuję Elu, przekażę jej pozdrowienia tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • września 2, 2012 at 23:39

    Elu zrobiłamjeszcze  ten dżemik jak byłam u Mamy i była zachwycona, bardzo jej smakował i zrobiła jeszcze dżemik ananasowy, aż podwójną porcję, bardzo dziekuję w jej imieniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D ja kilka dałam przyjaciołom, byli zachwyceni smakiem tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • września 2, 2012 at 21:42

    Magi, cieszę się bardzo. Pozdrów swoją Mamę przy okazji  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 24, 2012 at 17:54

    Przepis i kolor dżemu bardzo zachęcające tmrc_emoticons.)  Dodaję do kolekcji do wypróbowania, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam!

  • sierpnia 4, 2012 at 18:53

    Lidien ja też miałam twarde i to nie przeszkodziło, aby dzemik wyszedł pyszny więc myslę że możesz śmiało robić tmrc_emoticons.-)

  • sierpnia 4, 2012 at 18:00

    Zwykle używam dojrzałego kiwi ale kilka razy robiłam z twardego i to zupełnie nie przeszkadzało.

    Cieszę się, że pomysł na takie połączenie Wam się spodobał  tmrc_emoticons.D

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 4, 2012 at 14:08

    czy mam czekać aż kiwi dojrzeje? bo mam bardzo twarde tmrc_emoticons.(

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: