3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii


Wydrukuj:
4

Składniki

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii

  • 1500 gramów gruszkek, najlepsze będą konferencje
  • 1/2 laski wanilii
  • 300 gramów cukru
  • 1 cytryna, sok
  • 30 gramów masła
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Gruszki umyj, wysusz, połowę obierz, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do miski i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na chwilę.
    2. Przełóż gruszki do naczynia miksującego i ustaw 30 min/Varoma/Obr 1. Zamiast miarki, na pokrywę naczynia miksującego postaw koszyczek.
    3. Jak gruszki będą już gotowe, rozgrzej szeroki rondel i wsyp do niego cukier, następnie ogrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż zrobi się lekki karmel.
    4. Dodaj laskę wanilii, masło, a następnie bardzo powoli przełóż do rondla z karmelem gruszki, ciągle mieszając (energicznie, aż do połączenia składników). OSTROZNIE podczas przekładania gruszek - karmel może pryskać!
    5. Przełóż zawartość rondla do naczynia miksującego i ustaw 5 min/Varoma/obr 1,5. Na pokrywie naczynia miksującego połóż koszyczek.
    6. Przełóż dżem do czystych słoiczków, następnie odwróć do góry dnem i pozostaw na 15 min. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Dżem świetnie się spprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników czy serów typu brie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy