3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DŻEM TRUSKAWKOWO-PORZECZKOWY Z WANILIĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

Do przygotowania dżemu będą potrzebne:

  • 1 opakowanie żelfixu 3:1 (40 g)
  • 350 g cukru, białego, brązowego wedle upodobań
  • 400-430 g czerwonej porzeczki, umytej i oberwanej z łodyżek
  • 1-2 laski wanilii, tylko nasiona
  • 700 g truskawek, umytych i oszypułkowanych
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    dżemu
  1. Jest to mój absolutny faworyt na dziś (częściowo już niestety wyjedzony jak widać na zdjęciu): dżem truskawkowo-porzeczkowy z wanilią. Jest to najgenialniejsze połączenie truskawki z innym owocem jakie dotychczas jadłam.

  2. Zanim przystąpimy do przygotowania dżemu

    należy zmiksować (6s/obr.6) czerwoną porzeczkę i przetrzeć ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Po dokładnym przetarciu powinno zostać ok. 300 g.

    Jeżeli nie przeszkadzają tobie pestki w dżemie, możesz pominąć ten krok.

    Gotowanie dżemu:

    Do naczynia miksującego wkładamy: przetarte porzeczki (ok. 300 g) oraz 700 g truskawek i miksujemy 10s/obr.6. Następnie dodajemy cukier, żelfix i nasiona laski wanilii. Gotujemy bez miarki, 15 min/100st.C/obr.3 Counter-clockwise operation

    Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml i odwracamy na 5-10 min. do góry dnem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zanim przystąpisz do przygotowywania dżemu, umyj, wyparz i dobrze wysusz słoiki, najlepiej w piekarniku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,,...

    Zgłoszony przez GusGus na lipca 26, 2017 at 14:45.

    Bardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,, rozmymłany''.
    Wolę jak są w dżemie kawałki owoców.
    Miałem sporo i porzeczek i truskawek i wyszły mi dwie porcję. Przy drugim razie po wrzuceniu porzeczek i truskawek do naczynia miksującego wcale ich nie miksowałem. Od razu nastawiłem gotowanie przy obrotach wstecznych na 1,5. Nic się nie przypaliło a w gotowym drzemie pozostały kawałki porzeczek i nawet truskawek. A i dałem pół płaskiem łyżeczki chilli. W gotowym drzemie praktycznie niewyczuwalna a podkreśla smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W tym roku również nie mogło

    Zgłoszony przez Misha na czerwca 30, 2016 at 22:40.

    W tym roku również nie mogło zabraknąć idealnego połączenia truskawki z porzeczką. Dżem robi furrorę wśród rodziny i znajomych tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę, że to nie przeszkadza,

    Zgłoszony przez Misha na lipca 8, 2015 at 07:25.

    Myślę, że to nie przeszkadza, ponieważ również zamroziłam. Czekam na inne owoce, a wtedy truskawek nie będzie. Gdy po rozmrożeniu będzie za dużo wody/soku, to można zlać. Sprawdź najpierw czy nie można jeszcze kupić

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie czy dzemik

    Zgłoszony przez malenia123 na lipca 7, 2015 at 20:11.

    Mam pytanie czy dzemik wyjdzie jeśli truskawki będą mrożone?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze