thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Średni

Składniki

Do przygotowania dżemu będą potrzebne:

  • 1 opakowanie żelfixu 3:1 (40 g)
  • 350 g cukru, białego, brązowego wedle upodobań
  • 400-430 g czerwonej porzeczki, umytej i oberwanej z łodyżek
  • 1-2 laski wanilii, tylko nasiona
  • 700 g truskawek, umytych i oszypułkowanych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemu
  1. Jest to mój absolutny faworyt na dziś (częściowo już niestety wyjedzony jak widać na zdjęciu): dżem truskawkowo-porzeczkowy z wanilią. Jest to najgenialniejsze połączenie truskawki z innym owocem jakie dotychczas jadłam.

  2. Zanim przystąpimy do przygotowania dżemu

    należy zmiksować (6s/obr.6) czerwoną porzeczkę i przetrzeć ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Po dokładnym przetarciu powinno zostać ok. 300 g.

    Jeżeli nie przeszkadzają tobie pestki w dżemie, możesz pominąć ten krok.

    Gotowanie dżemu:

    Do naczynia miksującego wkładamy: przetarte porzeczki (ok. 300 g) oraz 700 g truskawek i miksujemy 10s/obr.6. Następnie dodajemy cukier, żelfix i nasiona laski wanilii. Gotujemy bez miarki, 15 min/100st.C/obr.3 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml i odwracamy na 5-10 min. do góry dnem.

     

Porady

Zanim przystąpisz do przygotowywania dżemu, umyj, wyparz i dobrze wysusz słoiki, najlepiej w piekarniku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DŻEM TRUSKAWKOWO-PORZECZKOWY Z WANILIĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 26, 2017 at 14:45
    4.0

    Bardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,, rozmymłany''.
    Wolę jak są w dżemie kawałki owoców.
    Miałem sporo i porzeczek i truskawek i wyszły mi dwie porcję. Przy drugim razie po wrzuceniu porzeczek i truskawek do naczynia miksującego wcale ich nie miksowałem. Od razu nastawiłem gotowanie przy obrotach wstecznych na 1,5. Nic się nie przypaliło a w gotowym drzemie pozostały kawałki porzeczek i nawet truskawek. A i dałem pół płaskiem łyżeczki chilli. W gotowym drzemie praktycznie niewyczuwalna a podkreśla smak.

  • czerwca 30, 2016 at 22:40

    W tym roku również nie mogło zabraknąć idealnego połączenia truskawki z porzeczką. Dżem robi furrorę wśród rodziny i znajomych tmrc_emoticons.;)

  • lipca 8, 2015 at 07:25

    Myślę, że to nie przeszkadza, ponieważ również zamroziłam. Czekam na inne owoce, a wtedy truskawek nie będzie. Gdy po rozmrożeniu będzie za dużo wody/soku, to można zlać. Sprawdź najpierw czy nie można jeszcze kupić

  • lipca 7, 2015 at 20:11

    Mam pytanie czy dzemik wyjdzie jeśli truskawki będą mrożone?

Are you sure to delete this comment ?