Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
Do przygotowania dżemu będą potrzebne:
- 1 opakowanie żelfixu 3:1 (40 g)
- 350 g cukru, białego, brązowego wedle upodobań
- 400-430 g czerwonej porzeczki, umytej i oberwanej z łodyżek
- 1-2 laski wanilii, tylko nasiona
- 700 g truskawek, umytych i oszypułkowanych
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Zanim przystąpimy do przygotowania dżemu
należy zmiksować (6s/obr.6) czerwoną porzeczkę i przetrzeć ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Po dokładnym przetarciu powinno zostać ok. 300 g.
Jeżeli nie przeszkadzają tobie pestki w dżemie, możesz pominąć ten krok.
Gotowanie dżemu:
Do naczynia miksującego wkładamy: przetarte porzeczki (ok. 300 g) oraz 700 g truskawek i miksujemy 10s/obr.6. Następnie dodajemy cukier, żelfix i nasiona laski wanilii. Gotujemy bez miarki, 15 min/100st.C/obr.3
"Obroty wsteczne"
Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml i odwracamy na 5-10 min. do góry dnem.
dżemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zanim przystąpisz do przygotowywania dżemu, umyj, wyparz i dobrze wysusz słoiki, najlepiej w piekarniku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,,...
Bardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,, rozmymłany''.
Wolę jak są w dżemie kawałki owoców.
Miałem sporo i porzeczek i truskawek i wyszły mi dwie porcję. Przy drugim razie po wrzuceniu porzeczek i truskawek do naczynia miksującego wcale ich nie miksowałem. Od razu nastawiłem gotowanie przy obrotach wstecznych na 1,5. Nic się nie przypaliło a w gotowym drzemie pozostały kawałki porzeczek i nawet truskawek. A i dałem pół płaskiem łyżeczki chilli. W gotowym drzemie praktycznie niewyczuwalna a podkreśla smak.
W tym roku również nie mogło
W tym roku również nie mogło zabraknąć idealnego połączenia truskawki z porzeczką. Dżem robi furrorę wśród rodziny i znajomych
Myślę, że to nie przeszkadza,
Myślę, że to nie przeszkadza, ponieważ również zamroziłam. Czekam na inne owoce, a wtedy truskawek nie będzie. Gdy po rozmrożeniu będzie za dużo wody/soku, to można zlać. Sprawdź najpierw czy nie można jeszcze kupić
Mam pytanie czy dzemik
Mam pytanie czy dzemik wyjdzie jeśli truskawki będą mrożone?