Tu jesteś:
4
Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
Dżem morelowo - pomarańczowy
- 1000 gramów moreli, bez pestek
- 5 plastrów pomarańczy, bez skórki
- 125 gramów cukru
- 1 opakowania żelfix 2:1
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1 kg umytych, bez pestek moreli wrzucić do naczynia, dodać 5/6 plastrów obranej pomarańczy, 125 g cukru, opakowanie żelfix 2:1. Następnie zamknąć naczynie, nastawic na 5 sekund, obroty 6 lub 7, tak aby skałdniki się wymieszały (jeżeli chcesz, aby kawałki owoców były duże, ustaw na mniejsze obroty). Po wymieszaniu, ustaw Thermomixa na 15 min, 100 stopni, obroty wsteczne.
Po 15 minutach przelej dżem do słoików, dobrze zakręć. Zamkniety słoik ustaw w taki sposób, aby się zawekował.
Smacznego !
Dżem morelowo - pomarańczowy
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeżeli chcesz, aby w dżemie były duże kawałki owoców, nie nastawiaj na pierwsze mieszanie, tylko od razu obroty wsteczne
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny dżem, zrobiłam już kilkanaście...
Pyszny dżem, zrobiłam już kilkanaście słoiczków na zimę, ale 3 już wyszły. Ciekawe, czy reszta dotrwa do tej zimy
Brawo za przepis