3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem jabłkowy z rodzynkami :-)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

  • 1000 g jabłek
  • 350 g cukru
  • 20 g pektyny lub żel-fix 3:1
  • 150 g rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia. Zmiksować czas 15 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Gotować czas 15 min/ 100 st/ obr. 2-3. W tym czasie rodzynki zalać w miseczce gorącą woda i odstawić. Nastepnie do jabłek dodać cukier i cukier waniliowy i gotować 10 min/ 100 st/ obr. 2-3. Potem dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, pektynę i cynamon i gotujemy jeszcze 5 min/ 100 st/ obr. 2-3. Na koniec odsączamy rodzynki i wrzucamy je do naczynia, mieszamy 20 sek, obr.2.

    Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Dżemik możemy wykorzystac zimą do szarlotki, do rogalików, do tarty lub bułeczek na śniadanie tmrc_emoticons.-)

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam i... wiedziałam, że

    Zgłoszony przez kroza na czerwca 15, 2016 at 23:25.

    Zrobiłam i... wiedziałam, że dzieci lubią rodzynki, ale nie w dżemikutmrc_emoticons.( Następnym razem zrobię bez...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mnie wyszedł b. żadki a i

    Zgłoszony przez zipvirgin na listopada 25, 2015 at 15:06.

    mnie wyszedł b. żadki a i słoiki jak zakręcałam to się nie zrobiło wieczko wklęsłe.

    Co jest nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis spadł mi z nieba,

    Zgłoszony przez GrażkaG na sierpnia 25, 2015 at 18:33.

    Przepis spadł mi z nieba, własnie dostałam wiaderko jabłek od mamy. Dzięki magi1, zabieram się do roboty, pozdrawiam all tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości te słoiki?

    Zgłoszony przez zipvirgin na maja 5, 2015 at 10:50.

    Jakiej wielkości te słoiki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wypróbowany....dżemik

    Zgłoszony przez Asiek37 na października 14, 2014 at 18:49.

    Przepis wypróbowany....dżemik pyszny tmrc_emoticons.;) Dodałam tylko mniej cukru bo jabłuszka słodkie. A następnym razem wypróbuje w/g podpowiedzi gabi49.... Polecam przepis....Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja dodałam 150 gram cukru

    Zgłoszony przez Doro na lipca 18, 2014 at 14:41.

    A ja dodałam 150 gram cukru ....i wystarczyło tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu jasne, że można go

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 17, 2012 at 19:12.

    Gabrysiu jasne, że można go uprościć tmrc_emoticons.D jak bedę go robiła nastepnym razem tak właśnie zrobię tmrc_emoticons.D jabłuszka faktycznie szybko się gotują tmrc_emoticons.D dziękuję kochana za pomysł tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie obierałabym jabłek ze

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 15, 2012 at 15:46.

    tmrc_emoticons.;) Ja nie obierałabym jabłek ze skórek  bo właśnie w nich jest najwięcej pektyn. Po zmiksowaniu dodałabym wszystkie składniki oprócz rodzynek i gotowałabym 15 min/ temp. 100st./ obr.2. Na pokrywie ustawić koszyczek.Na koniec dodałabym rodzynki, wymieszała i do słoiczków.  Magi, jabłuszka sa miękkie i gotują sie szybko , stąd moja propozycja skrócenia czasu  i równocześnie uproszczenia przepisu. Co Ty na to?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki Verciu. Następnym

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 30, 2012 at 09:44.

    Dzieki Verciu. Następnym razem dodam jeszcze orzechy i bedzie pysznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bedzie dobrze z orzechami;) 

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 30, 2012 at 00:40.

    Bedzie dobrze z orzechamitmrc_emoticons.;)  Bardzo podobny do mojego z pigwy, z rodzynkami, cynamonem i orzechami ( pinoli). Wychodza bardzo smacznetmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja go też robiłam pierwszy

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 29, 2012 at 09:28.

    Ja go też robiłam pierwszy raz, taki eksperyment ale udany. Tak sobie pomyślałam, że jak robie szarlotke to do musu z jabłek wrzucam rodzynki i orzechy więc dodałam rodzynki od razu i wyszło super, pewnie orzechy też jak bym dodała to było by pysznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi nie robiłam dżemiku z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 28, 2012 at 23:09.

    Magi nie robiłam dżemiku z rodzynkami tmrc_emoticons.) jutro mąż przywiezie mi jabłka i bedę miała okazję wypróbować twój przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę bardzo Aniu, cieszę

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 28, 2012 at 22:12.

    Proszę bardzo Aniu, cieszę się, że mogę pomóc tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maguś z nieba mi spadłaś z

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 28, 2012 at 21:40.

    Maguś z nieba mi spadłaś z tym przepisem, dostałam od rodzinki całe mnóstwo jabłek i zastanawiałam sie co z nimi zrobić, część już przerobiłam ale jeszcze sporo mi zostało tmrc_emoticons.) jutro biore się zatem do pracy tmrc_emoticons.) zrobiłam same jabłka z cukrem, i takie różne dzemy owocowe z dużym dodatekim jabłek tmrc_emoticons.D przeczytałam tez na forum pomysły Eli tmrc_emoticons.D dziekuje tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze