thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 28/08/12
zmieniono dnia: 31/08/12

Składniki

  • 1000 g jabłek
  • 350 g cukru
  • 20 g pektyny lub żel-fix 3:1
  • 150 g rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia. Zmiksować czas 15 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Gotować czas 15 min/ 100 st/ obr. 2-3. W tym czasie rodzynki zalać w miseczce gorącą woda i odstawić. Nastepnie do jabłek dodać cukier i cukier waniliowy i gotować 10 min/ 100 st/ obr. 2-3. Potem dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, pektynę i cynamon i gotujemy jeszcze 5 min/ 100 st/ obr. 2-3. Na koniec odsączamy rodzynki i wrzucamy je do naczynia, mieszamy 20 sek, obr.2.

    Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Dżemik możemy wykorzystac zimą do szarlotki, do rogalików, do tarty lub bułeczek na śniadanie tmrc_emoticons.-)

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem jabłkowy z rodzynkami :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 15, 2016 at 23:25
    4.0

    Zrobiłam i... wiedziałam, że dzieci lubią rodzynki, ale nie w dżemikutmrc_emoticons.( Następnym razem zrobię bez...

  • listopada 25, 2015 at 16:06

    mnie wyszedł b. żadki a i słoiki jak zakręcałam to się nie zrobiło wieczko wklęsłe.

    Co jest nie tak?

  • sierpnia 25, 2015 at 18:33
    5.0

    Przepis spadł mi z nieba, własnie dostałam wiaderko jabłek od mamy. Dzięki magi1, zabieram się do roboty, pozdrawiam all tmrc_emoticons.;)

  • maja 5, 2015 at 12:50

    Jakiej wielkości te słoiki?

  • października 14, 2014 at 18:49

    Przepis wypróbowany....dżemik pyszny tmrc_emoticons.;) Dodałam tylko mniej cukru bo jabłuszka słodkie. A następnym razem wypróbuje w/g podpowiedzi gabi49.... Polecam przepis....Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

  • lipca 18, 2014 at 16:41

    A ja dodałam 150 gram cukru ....i wystarczyło tmrc_emoticons.)

  • listopada 17, 2012 at 19:12

    Gabrysiu jasne, że można go uprościć tmrc_emoticons.D jak bedę go robiła nastepnym razem tak właśnie zrobię tmrc_emoticons.D jabłuszka faktycznie szybko się gotują tmrc_emoticons.D dziękuję kochana za pomysł tmrc_emoticons.D

  • listopada 15, 2012 at 15:46

    tmrc_emoticons.;) Ja nie obierałabym jabłek ze skórek  bo właśnie w nich jest najwięcej pektyn. Po zmiksowaniu dodałabym wszystkie składniki oprócz rodzynek i gotowałabym 15 min/ temp. 100st./ obr.2. Na pokrywie ustawić koszyczek.Na koniec dodałabym rodzynki, wymieszała i do słoiczków.  Magi, jabłuszka sa miękkie i gotują sie szybko , stąd moja propozycja skrócenia czasu  i równocześnie uproszczenia przepisu. Co Ty na to?

  • sierpnia 30, 2012 at 09:44

    Dzieki Verciu. Następnym razem dodam jeszcze orzechy i bedzie pysznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 30, 2012 at 02:40

    Bedzie dobrze z orzechamitmrc_emoticons.;)  Bardzo podobny do mojego z pigwy, z rodzynkami, cynamonem i orzechami ( pinoli). Wychodza bardzo smacznetmrc_emoticons.p

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: