3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy makaron KOKARDKI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Domowy makaron KOKARDKI

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkłądamy wszystkie składniki, wyrabiamy 2 min Ciasto. Ciasto wyjmujemy i formujemy kulę, odkładamy, aby odpoczeło ok 20 minut pod ściereczką.
  2. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdy rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy. Jeśli ciasto jest za mokre, podsypujemy mąką.
  3. Dzielimy na 1-1,5 cm szerokości paski za pomoca kółka do krojenia pizzy. Każdy pasek dzielimy na prostokąty długości ok 2,5 cm.
  4. Za pomoca pensety, ściskając każdy prostokącik w jego środku, formujemy kokardki tmrc_emoticons.)
  5. Jest to trochę czasochłonne, ale ile radości podczas przygotowywania samodzielnie wykonanych kokardek makaronowych tmrc_emoticons.)
  6. Tak przygotowane kokardki pozostawiamy do przeschnięcia na ok 10 minut.
  7. Gotujemy wrzucając makaron do osolonej wody - przez ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli makaronu nię używamy od razu po przygotowaniu, to możemy nawilżyć go olejem, żeby po wystygnięciu kokardki się nie posklejały. W tym celu, po częściowym wystygnięciu makaronu nawilżonymi olejem dłońmi mieszamy kokardki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis beznadziejny, nie dało się wałkować...

    Zgłoszony przez BratPit na sierpnia 24, 2017 at 14:18.

    przepis beznadziejny, nie dało się wałkować ciasta, było sypkie i suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze