3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy makaron KOKARDKI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Domowy makaron KOKARDKI

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Closed lid wkłądamy wszystkie składniki, wyrabiamy 2 min Dough mode. Ciasto wyjmujemy i formujemy kulę, odkładamy, aby odpoczeło ok 20 minut pod ściereczką.
  2. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdy rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy. Jeśli ciasto jest za mokre, podsypujemy mąką.
  3. Dzielimy na 1-1,5 cm szerokości paski za pomoca kółka do krojenia pizzy. Każdy pasek dzielimy na prostokąty długości ok 2,5 cm.
  4. Za pomoca pensety, ściskając każdy prostokącik w jego środku, formujemy kokardki tmrc_emoticons.)
  5. Jest to trochę czasochłonne, ale ile radości podczas przygotowywania samodzielnie wykonanych kokardek makaronowych tmrc_emoticons.)
  6. Tak przygotowane kokardki pozostawiamy do przeschnięcia na ok 10 minut.
  7. Gotujemy wrzucając makaron do osolonej wody - przez ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli makaronu nię używamy od razu po przygotowaniu, to możemy nawilżyć go olejem, żeby po wystygnięciu kokardki się nie posklejały. W tym celu, po częściowym wystygnięciu makaronu nawilżonymi olejem dłońmi mieszamy kokardki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis beznadziejny, nie dało się wałkować...

    Zgłoszony przez BratPit na sierpnia 24, 2017 at 14:18.

    przepis beznadziejny, nie dało się wałkować ciasta, było sypkie i suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze