3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy makaron KOKARDKI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Domowy makaron KOKARDKI

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Closed lid wkłądamy wszystkie składniki, wyrabiamy 2 min Dough mode. Ciasto wyjmujemy i formujemy kulę, odkładamy, aby odpoczeło ok 20 minut pod ściereczką.
  2. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdy rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy. Jeśli ciasto jest za mokre, podsypujemy mąką.
  3. Dzielimy na 1-1,5 cm szerokości paski za pomoca kółka do krojenia pizzy. Każdy pasek dzielimy na prostokąty długości ok 2,5 cm.
  4. Za pomoca pensety, ściskając każdy prostokącik w jego środku, formujemy kokardki tmrc_emoticons.)
  5. Jest to trochę czasochłonne, ale ile radości podczas przygotowywania samodzielnie wykonanych kokardek makaronowych tmrc_emoticons.)
  6. Tak przygotowane kokardki pozostawiamy do przeschnięcia na ok 10 minut.
  7. Gotujemy wrzucając makaron do osolonej wody - przez ok 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli makaronu nię używamy od razu po przygotowaniu, to możemy nawilżyć go olejem, żeby po wystygnięciu kokardki się nie posklejały. W tym celu, po częściowym wystygnięciu makaronu nawilżonymi olejem dłońmi mieszamy kokardki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis beznadziejny, nie dało się wałkować...

    Zgłoszony przez BratPit na sierpnia 24, 2017 at 14:18.

    przepis beznadziejny, nie dało się wałkować ciasta, było sypkie i suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze