Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ćwikła
- 2000 g buraków ćwikłowych ugotowanych
- 2 łyżek octu
- 1/2 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczek soli
- 2 łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżeczek chrzanu tartego
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Buraki ugotowane i obrane ze skórki wkładamy do naczynia miksującego w poracjach po 700g. Misujemy 6s/obr5. Zgarniamy kopystką ze ścianek buraki i miksujemy 3s/obr5. Przesypujemy do miski i analogicznie robimy z kolejną porcją buraków.
- Zakładamy motylek i przesypujemy wszystkie zmielone buraki do naczynia miksującego.
- W szklance mieszamy wodę, ocet, sól, cukier i chrzan. Następnie wlewamy do buraków. Gotujemy 15-20min/95st/obr2.
- Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki bądź pasteryzujemy.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Moja ćwikła jest delikatna w smaku można dodać więcej octu i chrzanu jeżeli lubimy bardziej ostre.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz