Tu jesteś:
4
Składniki
14 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 100 g wody
- 175 g masła pokrojonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 350 gramów mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
- 50 gramów cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 gramów Fileta z kurczaka, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 150 gramów papryki czerwonej bez nasion
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 30 gramów oliwy
- 1 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka do oprószenia blatu
- mleko do wysamarowania empanadas
-
6
4h 10min
Czas całkowity 3h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- do "Blokada naczynia miksującego" wlać wode , masło i sól 3 min/60 C / obr 2
następnie dodać resztę i wyrabiać 2 min /"Ciasto" .
Uformować kulkę owinąć folią i do lodówki na 3 godziny o - FARSZ
ceblue ,czosnek "Blokada naczynia miksującego" 5s/obr 5
dodać kurczaka pokrojonego paprykę i oliwki 4s/obr 4
dodać oliwe paprykę mieloną kmin sól pieprz i dusić 7 min/120 C / "Obroty wsteczne" /obr 1 .
Rozgrzać piekarnik do 200C .
Uformować z ciasta wałek ok 30 cm pokroić na 14 równycz części . Placki rozwałkować ( srednica ok 12 cm gruność 3 mm)
Na każdy placak nałożyć od 1.5-2 łyżek farszu złożyć na pół i skleić . Na koniec posmarować mlekiem piec w piekarniku około 15-20 mni 200 C .Wierz ma być zarumieniony
Smacznego !!
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis ja nie lubię oliwek- więc...
Super przepis ja nie lubię oliwek- więc zastąpiłam je kukurydzą, polecam pycha
pancia81: przecier dodałam razem z oliwą; dla...
pancia81: przecier dodałam razem z oliwą; dla masła temperatura akurat,żeby się rozpuścipo, masa nie jest zanadto klejąca
Przepyszne! Jedno z najlepszych dań z Thermomixa...
Przepyszne! Jedno z najlepszych dań z Thermomixa jak dla mnie. Ciasto jest dosc tłuste,ale pewnie dzieki temy tak dobrze smakuje Ja po wyjęciu z tm uformowalam wałek i wsadzilam na godzinę do zamrażarki, a potem łatwo podzieliłam na 16 części. Zabrakło nadzienia dla 2 empanad
Na pewno będę powtarzać! Dziękuję za przepis!
Czy ciasto po wyjęciu z tm na być takie...
Czy ciasto po wyjęciu z tm na być takie "tłuste"?
W którym momencie dodać przecier, czy...
W którym momencie dodać przecier, czy temperatura 60 stopni nie jest za wysoka dla masa, czy ciasto nie będzie klejące?
Nasza ulubiona przekąska na rodzinne imprezy.
Nasza ulubiona przekąska na rodzinne imprezy.
mamatymka:Tak, na zimno też smakują świetnie....
mamatymka:Tak, na zimno też smakują świetnie. Póki co dla mnie najlepsze danie z TM. Rewelacja
Bardzo smaczne zrobiłam je na obiad z dodatkiem...
Bardzo smaczne zrobiłam je na obiad z dodatkiem surówki polecam
Wygląda świetnie . A czy można je jeść na...
Wygląda świetnie . A czy można je jeść na zimno jako przekąskę? Tak czy siak dopisuję do swojej kolekcji. Pozdrawiam