Składniki
- 90 gramów masła
- 200 gramów herbatników
- 150 gramów Czekolady gorzkiej
- 150 gramów Czekolady mlecznej
- 150 gramów czekolady białej
- 175 gramów cukru
- 1 litra śmietany 30%
- 0,5 litra mleka
- 3 torebki żelatyny w proszku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wkladamy ciastka do"Blokada naczynia miksującego" i rozdrabniamy poz turbo kilka sekund,dodajemy maslo i poz.8 kilka sekund. Wykladamy to blszke do ciasta i formujemy spod ciasta. Wymieszac smietane z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Do"Blokada naczynia miksującego" dodajemy 1/2 l tej mieszanki,150 gr.czekolady gorzkiej,100 gr.cukru,1 torebke zelatyny w proszku 7 min./90stopni/poz.5.Wylewamy na spod przygotowany z ciastek i masla,schladzamy. Przygotowujemy kolejna warstwe z czekolady mlecznej i 50 gr. cukru w ten sam sposob,tyle ze wylewajac podstawiamy lyzke stolowa aby nie lalo sie bezposrednio na poprzednia warstwe.Schladzamy. Myjemy dobrze "Blokada naczynia miksującego" Przygotowujemy warstwe z czekolady bialej i 25 gr. cukru w ten sam sposob co poprzednie warstwy. Odstawic do lodowki do nastepnego dnia.Dekorujemy wedlug uznania przed podaniem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedznataliamaria: powinno być napisane, że mleko ze...
nataliamaria: powinno być napisane, że mleko ze śmietaną podzielić na 3 równe części.
Przepis dramat. Może i pomysł spoko ale ta...
Przepis dramat. Może i pomysł spoko ale ta ilość żelatyny sprawia ze deser jest do wyrzucenia.
Pyszny deser!!!!!!!!!
Pyszny deser!!!!!!!!!
Witam, mam pytanie.Nie
Witam, mam pytanie.Nie widzę,jak podzielić drugą polowę mleka ze śmietaną.Czy dać po połowie do tych dwóch warstw?
wydaje mi sie ze warstwy mi
wydaje mi sie ze warstwy mi sie przemieszaly okaze sie jutro jak pokroje....jak to sie bedzie mialo do smaku?..... jednak wyszlo! smak oblędny !!!!
Po 2 łyżeczki żelatyny max do
Po 2 łyżeczki żelatyny max do każdej warstwy!!!!!
Z tą żelatyną to duuuuża
Z tą żelatyną to duuuuża przesada
Rewelacja ! Cukier
Rewelacja ! Cukier zmniejszyłam o połowę do białej warstwy nie dodawałam a żelatyny oczywiście po 2 łyżeczki. Już mam zamówienie na ten deser na kolejną imprezę
Dodam że najlepsze herbatniki do robienia spodu to digestive- ostatnio pojawiły się w almie
wyglada rewelacyjnie
wyglada rewelacyjnie
Jaka średnica tortownicy
Jaka średnica tortownicy będzie najlepsza żeby torcik był odpowiednio wysoki ?
pyszny, nie dodawałam cukru i
pyszny, nie dodawałam cukru i bardzo słodki nadal
Zdecydowanie nie dodawajcie
Zdecydowanie nie dodawajcie cukru
Tak sie pospieszyłam, że
Tak sie pospieszyłam, że zamiast 2 łyżeczek to dałam 2 łyżki żelatyny do kazdej warstwy . Wyszło za bardzo związane, a myslę, że powinna być pianka, a nie mleczna galaretka. Smak całkiem niezły i sycące. Zrobię jeszcze raz i dam tyle ile jest napisane żelatyny. Zobaczę wtedy jak wyjdzie.
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
Zrobiłam dziś ten torcik,
Zrobiłam dziś ten torcik, właśnie stoi w lodówce. Zrobiłam każdą warstwę z 2 łyżkami żelatyny i fajnie związały się wszystkie warstwy. Tylko mała poprawka podczas podgrzewania mieszanki z czekoladą trzeba dać na poz, 2 a nie 5., bo tak to nie roztopi się czekolada i długo się nagrzewa thermomix .
Ciekawa jestem jak będzie smakował.
Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda.
To daj tej zelatyny tak jak
To daj tej zelatyny tak jak kolezanka radzila po 2 czubate lyzeczki,ja na zelatynie nie robilam tylko tak mi doradzili, a cukru ja zawsze tyle daje i mi bardzo smakuje,a jesli nie lubisz bardzo slodkiego to nawet i nie trzeba wogole cukru(tez jadlam taka wersje)i tez jest dobre
Jesli mozna prosic daj znac jakie wyjdzie
ok. Fajnie ale jesli dodaje
ok. Fajnie ale jesli dodaje juz ta zelatyne i cukier a nie jakies tam hiszpanskie cuda to ile w koncu musze dodac tej zelatyny i ile cukru zeby bylo dobre. Oswieccie mnie
Dziekuje za odpowiedz ja
Dziekuje za odpowiedz ja poprostu nie wiedzialam jakie proporcje dac zelatyny a ze tutaj sie daje po torebce cuajady do kazdej warstwy to tez tak dalam,juz dawno nie bylam w polsce i szczerze mowiac nie wiem jakie tam sa nowosci i szczerze mowiac nigdy sie nie interesowalam kuchnia bo zawsze mialam obiad na stole hehe a tutaj sytuacja mnie zmusila a co do cukru ja taki przepis znalazlam w internecie a w oficjalnym miesieczniku thermomixa byl przepis i nie dawalo sie wogole cukru i raz zrobilam tak i jednak wole moja wersje bo baaaardzo lubie slodkiePozdrawiam
proponuje agar agar
proponuje agar agar /bezwonny, bezsmakowy, bezkaloryczny a za mnóstwo mikroelementów/ bo ta ilość zelatyny jest dla mnie zabójcza i jest strasznie żelowe albo tak jak w oryginale używają podpuszki do serów, a co do żelatyny dwie łyżeczki czubate na warstwe juz wystarczą. A co do cukru dodajemy po 50g do gorzkiej i mlecznej a do białej wcale/jest to naprawde bardzo słodkie/. Jeśli chcemy oszukać trochę przepis wychodzi tez znakomicie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym zamiast śmietanki 30% czy 36%
Tez robilam go wielokrotnie i
Tez robilam go wielokrotnie i zawsze dawalam tyle tego cukru i wychodzi dobrry A co do zelatyny to poprostu nie wiem dokladnie czym mozna zastapic cuajade hiszpanski zagestnik do jogurtow i poprosilam o porade znajomego kucharza i on mi to zasugerowalAle jesli masz lepsza opcje to wcale sie nie pogniewam jak sie nia podzieliszPozdrawiam
Deser ten robiłam
Deser ten robiłam wielokrotnie jest to oryginalny hiszpanski deser przepis można znaleźć na youtube i 3 torebki żelayny to jakies nieporozumienie i w tym przepisie zdecydowanie za dużo cukru, o 75g niż w oryginale a oryginał też jest BAARDZO SŁODKI, więc otrożnie z tym cukrem i taką ilością żelatyny jaka jest w przepisie!!!! A poza tym deser jest genialny!!!,
Wylewajac kolejne warstwy
Wylewajac kolejne warstwy czekolad poprzednia warstwe czekolady "podrapac" troche widelcem nie beda sie slizgac