3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort bezowy - wersja zimowa! - pyszna!


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Na nadzienie

  • 1 pomarańcz
  • rodzynki sułtańskie, wg uznania
  • żółte rodzynki, wg uznania
  • rum, wg uznania
  • włoska prunia/śliwowica, wg uznania
  • brązowy cukier, wg uznania

Na krem

  • 250 g serka mascarpone, schłodzony
  • 200 ml śmietanki 30%, schłodzona

Na Bezę

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 białek, schłodzonych
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Krem
  1. UWAGA - krem robimy  na samym koncu, przed podaniem bezy.

    Do czystego naczynia miksującego zakładam motylek i wlewam śmietankę.

    Mieszam 20s/obr 3.  aby śmietanka odrobine się ubiła.

    Po tym czasie ustawiam 40s/obr 3 i dodaje stopniowo mascarpone. Masa ma byc gęsta.

    Gotowym kremem smaruję bezy.

     

     

  2. Bezy
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wyciągamy z piekarnika dwie blachy i nagrzewamy  piekarnik do 150 st. C. Blachy wykładamy  papierem do pieczenia.

     

    Do nczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 3 s/obr 9.

    Przesypujemy do  innego naczynia.

     

    Zakładamy motylek

     

    Do naczynia miksujcego wlewamy białka i sól i ubijamy 6 min/obr 4.

    Pod koniec ubijania można zatrzyma i zepchnąć na górnej części naczynia pianę aby lepiej się ubiła.

     

    Po 6 minutach ubijamy kolejne 2min/obr 4 stopniowo i powoli dodając cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i sok z cytryny.

     

    Gotową masę wylewamy na przygotowany papier. Tworząc dwa placki  o średnicy ok 24 cm. (Można wcześniej odrysować koło od talerza). 

     

    Pieczemy 15 min w temp.150st. C.

     

    Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. i pieczemy 1godz 15 min.

     

    Po tym czasie uchylamy drzwiczki i czekamy  aż wystygnie.

     

     

  5. Nadzienie
  6. UWAGA - przygotowujemy w trakcie pieczenia się bezy.

    Rodzynki sułtańskie i żółte zalewamy rumem i  prunia włoską ( śliwowicą).

    Zcieramy  skórkę z pomarańczy do rondelka. (Można nadzienie przygotować w TM ale ja w tym czasie gotowałam w nim zupe tmrc_emoticons.))

    Miąższ pomarańczy bez białych skórek kroimy na małe kawałeczki i dodajemy  do rondelka.

    Dwa plastry pomarańczy kroimi i dodajemy ze skórką.

    Zasypujemy brązowym cukrem i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż zroni się gęstszy sos. W połowie gotoania dodajemy rodzynki z alkoholem.

    Kiedy sos zgęstnieje, chłodzimy go.

    Zimny sos nakładamy na beze posmarowną kremem a na nią kolejną bezę.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Coś czuję, że będę często robiła bezę -...

    Zgłoszony przez jokoona na listopada 11, 2016 at 12:17.

    Coś czuję, że będę często robiła bezę - zawsze białka zostają po przygotowaniu likierku tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proporcje na bezę są idealne.

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 31, 2016 at 10:50.

    Proporcje na bezę są idealne. Piekę tak od lat. Suszę tylko dłużej, bo praie 2 i pół godziny, za to w niższej temperaturze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodalam do kolekcji.

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 24, 2016 at 13:16.

    Dodalam do kolekcji. Wypróbuję. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze