Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
DŻEM
- 1 opakowania żelu do dżemów 2:1
- 1000 gramów śliwek (waga po wypestkowaniu)
- 500 gramów cukru
Przygotowanie
1. wsypać śliwki do naczynia i zmiksować 3 sek./obr. 5
2. wsypać żel do dżemów 2:1 i wymieszać 1 sek./obr.5
3. zagotować 6:30 min./100 st./obr 2
4. wsypać 0,5kg cukru i wymieszać 1 sek./obr. 5
5. zagotować 3 min./100st./obr 2
6. zebrać powstałą pianę i gorące przelać do spasteryzowanych słoików.
7. Nakrętki przetrzeć spirytusem lub wódką, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Ja później pasteryzuję jeszcze w kapieli wodnej. Wtedy mam pewność, że nie popsują się do następnego lata
SMACZNEGO
dżem śliwkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Doskonały do ciast i deserów.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz100 g cukru żelującego 3:1...
100 g cukru żelującego 3:1
250 g cukru
ugotowałam na varomie 25 minut
Ja dodałam konfitureks. Dżem
Ja dodałam konfitureks. Dżem zgęstniał po ostudzeniu. Zmniejszyłam porcję cukru do 350 gram Przepis super.
super!!!!! robilam z
super!!!!! robilam z zelfiksem 3:1 bo taki mialam-przepyszne i dla mnie nie za slodkie
To będzie bardzo słodki dżem,
To będzie bardzo słodki dżem, bo same śliwki są już słodkie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"