Składniki
15 porcja/porcje/porcji
Ciasto kruche
- 250 g masła, zimnego z lodówki
- 3 żółtka kurze
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 16 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g mrożonych lub świeżych owoców, polecam truskawki,maliny,porzeczki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
Piana na owoce
- 3 białka kurze, zimne
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
-
6
1h 13min
Czas całkowity 33minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).
Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót
lub obr.10
Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką.
Kolejnie na stolnicy dzielimy ciasto na pół.
Pierwszą połowę formujemy w wałeczki jak na zdjęciu i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania spodu, owoców i piany.
Drugą połowę ciasta wałkujemy na stolnicy w wielkości formy do pieczenia i wykładamy nią ciasto.
Na uformowane cisto w formie wykładamy owoce, posypujemy je 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru (gdy owoce są w miarę słodkie - wedle uznania cukier być może będzie zbędny). Bułka wchania zaś nadmiar soku.
Wyjmujemy z zamrażalnika wałeczki z pierwszej połowy ciasta i tniemy je nożem na stolnicy w krążki grubości 3-5 mm i układamy kolejno na pianę ( tu możemy użyć fantazji w jaki sposób je ułożymy - np. na kształt dachówki).
Całość wkładamy do piekarnika na 30-40 min, 180'C
Ciasta kruchego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPorażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się...
Porażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się lepi. Proszę doprecyzować przepis ile gram mąki konkretnie? , w postępowaniu nie ma nic o proszku do pieczenia i ciasto wyrabia się 15 minut?
Dzisiaj będę testowała, ale
Dzisiaj będę testowała, ale niestety doświadczenia w pieczeniu nie mam żadnego
podpowiecie proszę w takim razie ile dokładnie dać tej mąki? Będę wdzięczna 
pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wlasnie jestem w trakcie
Wlasnie jestem w trakcie robienia. niestety nie moge podzielic entuzjazmu pozostalych
Ciasto wyszlo bardzo miekkie, tak ze jakiekolwiek formowanie nie jest mozliwe... moze czesciowo zmrozone da sie zetrzec?
byloby duzo latwiej, gdyby zamiast ilosci lyzek maki byla podana gramatura (mi wyszlo z 16 lyzek 230 g)
Super przepis bardzo lubię
Super przepis
bardzo lubię szarlotkę
napewno wyprobuję

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Kasiu upieczemy
Kasiu upieczemy
Bardzo się cieszę ;) jestem
Bardzo się cieszę
jestem niesamowicie ukontentowana
Smaczego więc!!!! 
wièc tak:bardzo szybko mi siè
wièc tak:bardzo szybko mi siè ten placek zrobil
a w tempie turbo znikl.Baaaaaaaaardzo nam smakowal z truskawkami + jedno jablko.W sobotè powtòrka!!!!
Szarlotka wygląda smakowicie.
Polecam (komu będzie
Polecam (komu będzie wygodniej i nawet dla lepszego połączenia składników)najpierw do
"Blokada naczynia miksującego" miksującego włożyć mąkę+ pokrojone zimne masło w kostkę i wymieszać 15-20 sekund/obr.10
uzyskamy w ten sposób dobrze posiekane masło , które rozdrobni się z mąką i następnie dodać pozostałe składniki, kiedyś jak nie posiadałam TM 31 zimne masło z mąką siekałam na stolnicy nożem, poczym szybko rozcierałam je pomagając sobie dłońmi, dodawałam pozostałe sypkie składniki, a żółtka ucierałam z cukrem + cukrem waniliowym i szybko łączyłam , tak aby najmniej rozgrzać ciasto dłońmi.
Myślę i z dośwaidczenia mogę powiedzieć,że ciasto będzie tym lepsze im składniki POŁĄCZYMY NIE UGNIATAJĄC..JEŚLI BĘDZIEMY JE UGNIATAĆ PODSYPUJĄC JESZCZE MĄKĄ..BĘDZIE TWARDE
DZIèKUJE ZA PRZEPIS,WLASNIE
DZIèKUJE ZA PRZEPIS,WLASNIE NIE MIALAM POMYSLU A TU CHYC JEST.TEZ ROBIE PLESNIAK ALE TARTY NA TARCE I NIE W THERMOMIXSIE A TO DUUUUZO ROBOTY.JA WYBRòBUJè Z TRUSKAWKAMI BO MAM DUZO.
:bigsmile:Do wypróbowania w
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Polecam
Polecam
świetny pomysł, na pewno
świetny pomysł, na pewno upiekę przy najbliższej okazji., pozdrawiam
Lidia
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Dziękuję za przepis i
Do wypròbowania, wyglada
Do wypròbowania, wyglada wybornie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

dziękuję za informacje ,
dziękuję za informacje
, dzięki przepisowni zawsze można dowiedzieć się czegoś nowego 
Piccola nie myli się,
Piccola nie myli się, używając do tego ciasta nazwy szarlotka. Tutaj kopiuję z Wikipedii skąd sie wzięła ta nazwa:
"Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine'owi Carême'owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki"
Tak więc Kochane , nie koniecznie musza to być jabłka. U nas jednak tę nazwę najczęściej daje się do ciast z jabłkami.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
szarlotka bez jabłek :) u
szarlotka bez jabłek
u mnie w przepisach takie ciasto to nazywa się zapleśniak , że jest pyszne to potwierdzam 
lubię pianę z Thermomixa
lubię pianę z Thermomixa nałożyć na owoce domową trzepaczką i spulchnić ją dodatkowo na owocach, nakładając grubymi kulami...jeśli mogę tak to nazwać
Jest
Jest przepyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
