3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sprawdzona Pascha Wielkanocna


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 garść rodzynek, ze 2 garście innych bakalii (mogą być figi, daktyle, żurawina, posiekane morele)
  • bakalie do dekoracji
  • 200 g masła
  • 1000 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Najpierw twaróg należy dobrze odsączyć z serwatki, ja zrobiłam to na sitku.


    2. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać żółtka, cukier i cukier  wanilinowy


    3.ubić na puszystą masę czas 1min/Obr.4


    4.Dodać śmietanę, nastawić 4min/temp.70°C/Obr.3Masa ma być gorąca.


    5. Dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia30s/Obr.4                                                       - 


     6. Zdjąć motylek, dodać twaróg i zmiksować do uzyskania kremowej, jednolitej masy 3min/obr5-6. Wsypać bakalie i dalej podgrzewać 4min/70ºC/Obr.5, aż masa na powrót zrobi się gorąca.


     


    7.Następnie zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.


     


    8.Formę do paschy (miskę, donicę itp.) wyłożyć gazą złożoną kilkakrotnie, tak by jej brzegi wystawały poza naczynie. Wylać tężejącą masę. Końce gazy zawinąć do środka i przykryć masę serową. Docisnąć talerzykiem i włożyć do lodówki na całą noc.


    9.Następnego dnia paschę wyjąć z formy i ozdobić hojnie bakaliami. Im więcej pstrokacizny, tym lepiej Mrugnięcie

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepszy i najszybszy przepis. Robię z niego...

    Zgłoszony przez pizmak007 na kwietnia 3, 2021 at 22:29.

    Najlepszy i najszybszy przepis. Robię z niego paschę od 3 lat i polecam wszystkim Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Emi125:...

    Zgłoszony przez Martaasw na kwietnia 1, 2021 at 00:59.

    Emi125:
    ja dodałam cała buteleczkę (30ml) do cukru i żółtek +łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Państwa...

    Zgłoszony przez Emi125 na marca 23, 2021 at 14:49.

    i jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Państwa dodawał zamist cukru waniliowego, ekstrakt z prawdziwej wanilii? Jeśłi tak to na jakim etapie i ile należałoby go dodać?
    Dziękuję za podpowiedzi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry, mam pytanie czy ktoś robił w tm 5?...

    Zgłoszony przez Emi125 na marca 23, 2021 at 14:44.

    Dzień dobry, mam pytanie czy ktoś robił w tm 5? Czy wykonaie jest takie samo?
    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, bakalie moczylam w rumie 😉

    Zgłoszony przez Katarzyna 123 na kwietnia 19, 2020 at 17:48.

    Przepis rewelacyjny, bakalie moczylam w rumie 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pascha absolutnie doskonała

    Zgłoszony przez Monisia75 na kwietnia 21, 2016 at 11:39.

    Pascha absolutnie doskonała tmrc_emoticons.-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, pascha

    Zgłoszony przez kasiulka1412 na marca 30, 2016 at 17:30.

    Super przepis, pascha wychodzi idealna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pascha wyszla pyszna,

    Zgłoszony przez anullax na kwietnia 5, 2015 at 22:38.

    Pascha wyszla pyszna, ominelam tylko mielenie i podgrzewanie po wsypaniu bakali, gdyz nie chcialam ich rozdrobnic (sama pokroilam wczesniej). Przepis na piątkę z plusem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sam raz na Świąteczny stół

    Zgłoszony przez Tad na kwietnia 19, 2014 at 14:46.

    W sam raz na Świąteczny stół

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze