Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Śmietanowiec
- 3 łyżki żelatyny
- 130 g mleka
- 250 g cukru
- 0,75 litra śmietanki kremówki 36%
- 1 opakowania galaretka truskawkowa lub poziomkowa
- 1 opakowania galaretka cytrynowa
- 1 opakowania galaretka pomarańczowa
- 1 opakowania galaretka kiwi
- 1 porcje masło, niesolone, do wysmarowania formy do tortów na zimno
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Urodziny Urodziny dziecka Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez jajek Bez alkoholu Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Kreatywne Niedrogie Drugie śniadanie Obiad Kolacja Przekąska Przepis dla dużej rodziny Przepis dla studenta Deser Chłodzenie Tort Ciasto Polska
Przygotowanie
1) Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Dodać galaretkę, wymieszać, aż się rozpuści 1 min/obr.3. Galaretkę przelać do miski i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.
2) Po ostygnięciu każdą galarekę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i wymieszać.
3) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić.
4) Śmietanę ubić z cukrem w naczyniu miksującym z motylkiem 1 min./obr.4. (naczynie miksujące musi ostygnąć po zrobieniu żelatyny, nie może być ciepłe).
5) Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4
6) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z galaretkami i przełożyć do przygotowanej formy do tortów na zimno. Pozostawić na kilka godzin w lodówce - ja zostawiam na noc
Przygotowanie Śmietanowca
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy mogę użyć śmietany 30% ? Wyjdzie ?
Czy mogę użyć śmietany 30% ? Wyjdzie ?
Genialny - szybki i pyszny -
Genialny - szybki i pyszny - dzieciaki pochłonęły go migiem
Wygląda smakowicie, na pewno
Wygląda smakowicie, na pewno skosztuję
tyle pozytywnych opinii
tyle pozytywnych opinii
chyba i ja sie skusze 
Potwierdzam opinię
Potwierdzam opinię pozostałych. Pyszny i prosty przepis. Goście byli zachwyceni. Oczywiście wygląda też ślicznie. Polecam nawet tym początkującym!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Bitą śmietanę robi się ze
Bitą śmietanę robi się ze schlodzonej śmietanki. W termomiksie zajmuje mi jej zrobienie 40 s, obr 4 oczywiscie z motylkiem. Można dodać mniej galaretek. To kwestia uznania. Ja robię z czterech bo jest więcej kolorow, a co nie zmieści się do formy przekładam do pucharków. I tak śmietanowiec znika u mnie w przeciągu jednego dnia. Rodzina go uwielbia. Galaretki przygotuj sobie wcześniej, a żelatyna jak się zetnie z mlekiem to można ją lekko podgrzać w małym rondelku. Rozpuści się i nie straci swoich właściwości. Nie trzeba robić nowej porcji.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Śmietanę do mas zawsze ubija
Śmietanę do mas zawsze ubija się mcno schłodzoną, inaczej zrobi się masło!!! Ja nawet wkladam na poł godziny do zamrażarki przed ubijaniem. Pozdrawiam
Meg
Przepis dla
Przepis dla cierpliwych.
Zabrakło mi w przepisie informacji o temperaturze śmietanki. Czy ma być schłodzona czy pokojowa. Wybrałam wariant II.Niestety 1min/obr 4 z motylkiem sprawiły, że po otwarciu mialam masło. Nadmieniam że TM nie był wcześniej używany. Galaretki i żelatynę rozpuszczałam ręcznie. No więc następna porcja śmietanki została zmiksowana starym blenderem i uff... tym razem wyszło. Cukru 250 g - dla mnie za dużo. Dałam 200 i też był miodzik. Zmniejszyłam ilość galaretek do 3 bo 4 wydawało mi się za dużo i nie żałuję decyzji. Galaretki rozpuszczałam w mniejszej ilości wody niż w przepisie o jakieś 100 ml. Mimo to i tak stały w lodówce całą noc, bo od 16tej do wieczora jeszcze się nie ścieły. Dla osób które robią po raz pierwszy żelatynę - uwaga szybko zastyga, więc jak tylko wystygnie wlewajcie ją do ubitej śmietany bo z minuty na minutę będzie się co raz mocniej ścinać
Ja omało co nie musiałam robić nowej porcji.
Ogólnie śmietanowiec pycha, ale czas, jaki trzeba poświęcić na jego przygotowanie i te niespodzianki, które można napotkać, trochę zniechęcają do kolejnego sporządzenia tego smakołyku. Tym razem TM mi się nie przydał.
Bardzo ciekawy przepis
Bardzo ciekawy przepis
Dziekuję za zauważenie błędu i komentarz
Dodałam do ulubionych.Pozdrawiam serdecznie

Chyba wkradł się błąd.
Chyba wkradł się błąd. Żelatyna nie rozpuści się w 0,13 g mleka, może miało być 130g? Ja rozpuszczam w 180g mleka i wtedy jest ok.
Poza tym śmietanowiec jest pyszny, robi furrorę u mojej bliższej i dalszej rodziny. U teściowej mam się bez niego nie pokazywać
:O Z ciemnych galaretek dodaję z czarnej porzeczki, dodaje ciekawy akcent 
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowało
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Bardzo smaczne!! Polecam
Bardzo smaczne!! Polecam
joaren