Składniki
8 osoba/osoby
składniki
- kakao
- 250 gramów herbatników zbożowych
- 2 czubatych łyżek Baileys'a lub likieru Irish Cream, (25-30 ml)
- 600 gramów serka Phildelphia
- 100 gramów masła
- 100 gramów Czekolady mlecznej
- 100 gramów cukru
- 0,3 litra śmietana 30% (opcjonalnie)
-
6
2h 40min
Czas całkowity 2h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
1. DO
wsypać cukier, rozdrobnić 10s/10obr, przesypać do innego naczynia.
2. Do
włożyć czekoladę podzieloną na kawałki, rozdrobnić 5s/7obr, przesypać do innego naczynia.
3. Do
włożyć podzielone na kawałki herbatniki, rozdrobnić 3s/5obr, przesypać do innego naczynia.
4. Do
włożyć masło, rozpuścić 1min 30s/37stopni/2obr.
5. Do roztopionego masła dodać rozdrobnione ciastka, wymieszać 20s/3obr. Gotową masę przełożyć na dno do okrągłej formy (o średnicy 18cm), włożyć do lodówki na 1 godzinę (ewentualnie do zamrażalki na 15-20 minut).
6. Założyć motylek, do
włożyć ser, delikatnie ubić 20s/3obr.
7. Dodać Baileys'a i cukier puder, ubić 20s/3obr.
8. Dodać rozdrobnioną czekoladę, ubić 5s/3obr.
9. Gotową masę wylać na dno formy, schłodzić w lodówce przez 2 goziny.
10. (OPCJONALNIE) przed podaniem ubić śmietanę (do
założyć motylek, wlać śmietanę, ubijać 3obr. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji). Bitą śmietanę wylać na sernik.
11. Posypać kakao.
Sernik Philadelphia z Czekoladą i Baileys'em
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
Porady
1. Czekoladę przed zmieleniem dobrze schłodzić w lodówce.
2. Można spróbować użyć innego sera śmietankowego, jednak do tej pory używałam tylko serka Philadelphia - ma bardzo łagodny smak i aksamitną konsystencję.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszny ten sernik, warty
Przepyszny ten sernik, warty polecenia.