3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Philadelphia z Czekoladą i Baileys'em


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 osoba/osoby

składniki

  • kakao
  • 250 gramów herbatników zbożowych
  • 2 czubatych łyżek Baileys'a lub likieru Irish Cream, (25-30 ml)
  • 600 gramów serka Phildelphia
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów Czekolady mlecznej
  • 100 gramów cukru
  • 0,3 litra śmietana 30% (opcjonalnie)
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Sernik Philadelphia z Czekoladą i Baileys'em
  1. 1. DOClosed lid wsypać cukier, rozdrobnić 10s/10obr, przesypać do innego naczynia.

    2. Do Closed lidwłożyć czekoladę podzieloną na kawałki, rozdrobnić 5s/7obr, przesypać do innego naczynia.

    3. Do Closed lidwłożyć podzielone na kawałki herbatniki, rozdrobnić 3s/5obr, przesypać do innego naczynia.

  2. 4. Do Closed lidwłożyć masło, rozpuścić 1min 30s/37stopni/2obr.

    5. Do roztopionego masła dodać rozdrobnione ciastka, wymieszać 20s/3obr. Gotową masę przełożyć na dno do okrągłej formy (o średnicy 18cm), włożyć do lodówki na 1 godzinę (ewentualnie do zamrażalki na 15-20 minut).

     

  3. 6. Założyć motylek, do Closed lidwłożyć ser, delikatnie ubić 20s/3obr.

    7. Dodać Baileys'a i cukier puder, ubić 20s/3obr.

    8. Dodać rozdrobnioną czekoladę, ubić 5s/3obr.

    9. Gotową masę wylać na dno formy, schłodzić w lodówce przez 2 goziny.

    10. (OPCJONALNIE) przed podaniem ubić śmietanę (do Closed lidzałożyć motylek, wlać śmietanę, ubijać 3obr. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji). Bitą śmietanę wylać na sernik.

    11. Posypać kakao.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Czekoladę przed zmieleniem dobrze schłodzić w lodówce.

2. Można spróbować użyć innego sera śmietankowego, jednak do tej pory używałam tylko serka Philadelphia - ma bardzo łagodny smak i aksamitną konsystencję.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz