3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Philadelphia z Czekoladą i Baileys'em


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

składniki

  • kakao
  • 250 gramów herbatników zbożowych
  • 2 czubatych łyżek Baileys'a lub likieru Irish Cream, (25-30 ml)
  • 600 gramów serka Phildelphia
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów Czekolady mlecznej
  • 100 gramów cukru
  • 0,3 litra śmietana 30% (opcjonalnie)
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Sernik Philadelphia z Czekoladą i Baileys'em
  1. 1. DOBlokada naczynia miksującego wsypać cukier, rozdrobnić 10s/10obr, przesypać do innego naczynia.

    2. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć czekoladę podzieloną na kawałki, rozdrobnić 5s/7obr, przesypać do innego naczynia.

    3. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć podzielone na kawałki herbatniki, rozdrobnić 3s/5obr, przesypać do innego naczynia.

  2. 4. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć masło, rozpuścić 1min 30s/37stopni/2obr.

    5. Do roztopionego masła dodać rozdrobnione ciastka, wymieszać 20s/3obr. Gotową masę przełożyć na dno do okrągłej formy (o średnicy 18cm), włożyć do lodówki na 1 godzinę (ewentualnie do zamrażalki na 15-20 minut).

     

  3. 6. Założyć motylek, do Blokada naczynia miksującegowłożyć ser, delikatnie ubić 20s/3obr.

    7. Dodać Baileys'a i cukier puder, ubić 20s/3obr.

    8. Dodać rozdrobnioną czekoladę, ubić 5s/3obr.

    9. Gotową masę wylać na dno formy, schłodzić w lodówce przez 2 goziny.

    10. (OPCJONALNIE) przed podaniem ubić śmietanę (do Blokada naczynia miksującegozałożyć motylek, wlać śmietanę, ubijać 3obr. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji). Bitą śmietanę wylać na sernik.

    11. Posypać kakao.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Czekoladę przed zmieleniem dobrze schłodzić w lodówce.

2. Można spróbować użyć innego sera śmietankowego, jednak do tej pory używałam tylko serka Philadelphia - ma bardzo łagodny smak i aksamitną konsystencję.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz