3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik dyniowy na imbirowym spodzie


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

masa serowa

  • 750 g sera sernikowego, z pudełka lub zmielony biały tłusty
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny, sam sok
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 190 g cukru białego
  • 400 g puree z dyni, przygotowanego w wcześniej, ostudznego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

puree dyniowe

  • 500 g dyni

spód imbirowy

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej, lub ekstrakt
  • 260 g mąki pszennej
  • 30 g mielonego imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 łyżeczki zmielonych gożdzików
  • 170 g masła
  • 150 g cukru, ciemnego
  • 6
    13h 30min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    smacznego!
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. pieczenie
  3. piekarnik rozgrzać do 170 st

     

  4. na spód piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą

     

  5. masę serową wylać na ostudzony, podpieczony wcześniej spód, wyrównać, wstawić do piekarnika, natychmiast obniżyć temperaturę do 150 st

     

  6. piec 1,5 h lub do suchego patyczka (na środku!) w 150 st. sprawdzamy w razie wątpliwości patyczkiem - powinien być suchy, dziurkę przykryjemy gwaizdką z bitej śmietany

     

    dobrym sposobem na sprawdzenie jest też lekkie uderzenie dłonią w bok tortownicy - jeśli sernik rusza się jak galaretka to nie jest gotowy

     

  7. studzić kilka godzin, najlepiej całą noc w lodówce, udekorować gwiazkami z bitej smietany, podawać zimny

  8. masa serowa
  9. do Closed lid włożyć wszystkie składniki 

     

  10. wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/3,5obr

    (delikatnie aby zbytnio nie napowietrzyć masy - sernik brzydko popęka)

  11. spód imbirowy
  12. masło z cukrem ucierać 5min/4obr

     

  13. dodać jajko i wanilię, ucierać jeszcze 30 sek

     

  14. dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 sek/3 obr

     

  15. wyłożyć spód i boki tortownicy (na spód kładziemy papier do wypieków), podpiec 15 minut w 175 stopniach

     

  16. puree dyniowe
  17. dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrucić do Closed lid, dodać niepełną MT wody

     

  18. smażyć 15min/Varoma/2obr

     

  19. zmiksować 8sek/5obr

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

gdyby puree było zbyt wodniste należy je odsączyć - wodnistość zależy od dyni

można wykorzystać gotowe puree z puszki - 400 g

można wykorzystać dowolne ciasteczka - miksujemy je z masłem (ok 50 g) do konsystencji mokrego piasku i podpiekamy 15 minut w 175 st - żeby spód był jednolity

w oryginale jest pieczony w kąpieli wodnej, jednak dla mnie był wtedy zbyt wodnisty - dlatego dodaję tylko "parę wodną". jeśli wyjdzie za suchy- proszę powtórzyć w kąpieli 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy