3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serniczek nowojorski ThermOLKI


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Serniczek nowojorski ThermOLKI

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g herbatników
  • 200 g masła
  • 1000 g twarogu
  • 250 g sera mascarpone
  • 330 g śmietany 30% tłuszczu
  • 150-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 30 g cukru pudru
  • 6
    9h 20min
    Czas całkowity 8h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Spód
  1. [size= 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA]Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.[/size]

    W naczyniu rozdrabniamy 100 g herbatników i 100 g płatków owsianych – 5 sekund, obroty na 8. Przekładamy do innego naczynia.
  2. Do naczynia dodajemy 200 g masła i roztapiamy go – 3 minuty, temperatura 90 stopni, obroty na 2.
  3. Całość wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem, ugniatamy i wkładamy do lodówki.
  4. Masa serowa
  5. Do naczynia dodajemy 1000 g twarogu(nie mielonego), 4 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej, 100 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 150g-200g cukru, skórka z cytryny - miksujemy przy pomocy kopystki 1:30, obroty na 7.
  6. Mase serową przekladamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Na spód pikarnika wkładamy naczynie żarodorne z wodą(opcjonalnie) i obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy od godziny do 1godziny20minut(dostosowac pod swój piekarnik).
  7. Po upieczeniu studzimy sernik około 3-4 godziny.
  8. Polewa
  9. Po wystudzeniu sernika przygotoujemy polewe.
  10. Zakładamy motylek i do naczynia dodajemy 130 g zimnej śmietany i 60 g cukru pudru, ubijamy na obrotach 3 do czasu ubicia - najlepiej sprawdzać co 15-20 sekund czy śmietana się ubiła by nie przebić jej w masło.
  11. Po ubiciu śmietany dodajemy 150 g mascarpone i ubijamy jeszcze przez 10-20 sekund na obortach 4. Przekładamy na nasz sernik, sekorujemy koniecznie solonymi pistajami, malinami i skórką z cytryny. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • "Wolne gotowanie" "Blokada naczynia miksującego"...

    Zgłoszony przez Kinia K na stycznia 30, 2022 at 21:51.

    Wolne gotowanieBlokada naczynia miksującegoWolne gotowanie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze