3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyzy drożdżowe z powidłami śliwkowymi i makiem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Nadzienie

  • powidła śliwkowe

Dodatki

  • mielony mak
  • 100 g masła

Ciasto

  • szczypta soli
  • 1 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 75 g mleka
  • 10 g drożdży,świeżych
  • 1 łyżki cukru
5

Przygotowanie

  1. Drożdże, mleko i cukier podgrzać w naczyniu miksującym 2min/37°C/Gentle stir setting.

     

  2. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać 10 s/obr.4. Pozostawić na 10 minut.

     

  3. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 2min/Closed lid/Dough mode. Przełożyć na silikonową matę, przykryć miską i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.

     

  4. Wlać 0,5l wody do naczynia. Nadstawkę do parowania posmarować tłuszczem (masłem lub olejem). Ustawić thermonix na 30min/Closed lid/Varoma/obr. 1

     

  5. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 4 części. Każdą część zgnieść na płasko. Na środek nałożyć powidła śliwkowe i zwinąć na pół. Dobrze skleić brzegi ciasta i uformować kulę zwracając uwagę, aby powidła nie wydostały się na zewnątrz, a ciasto było dobrze sklejone.  

     

  6. Ułożyć 4 pyzy na nadstawce Varoma. Parować około 20-25 min.

     

  7. Pyzy posypać zmielonym makiem i polać rozpuszczonym masłem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz