Składniki
4 osoba/osoby
Nadzienie
- powidła śliwkowe
Dodatki
- mielony mak
- 100 g masła
Ciasto
- szczypta soli
- 1 łyżki oleju
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 75 g mleka
- 10 g drożdży,świeżych
- 1 łyżki cukru
-
6
1h 35min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Drożdże, mleko i cukier podgrzać w naczyniu miksującym 2min/37°C/"Mieszanie" .
Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać 10 s/obr.4. Pozostawić na 10 minut.
Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przełożyć na silikonową matę, przykryć miską i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Wlać 0,5l wody do naczynia. Nadstawkę do parowania posmarować tłuszczem (masłem lub olejem). Ustawić thermonix na 30min/"Blokada naczynia miksującego" /Varoma/obr. 1
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 4 części. Każdą część zgnieść na płasko. Na środek nałożyć powidła śliwkowe i zwinąć na pół. Dobrze skleić brzegi ciasta i uformować kulę zwracając uwagę, aby powidła nie wydostały się na zewnątrz, a ciasto było dobrze sklejone.
Ułożyć 4 pyzy na nadstawce Varoma. Parować około 20-25 min.
Pyzy posypać zmielonym makiem i polać rozpuszczonym masłem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzco zanczy ten znak? Jak go zastosować?
"Ciasto" co zanczy ten znak? Jak go zastosować?
pychotka
pychotka