3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ptysie z kremem waniliowym


Wydrukuj:
4

Składniki

150 g

Ciasto

  • 375 g mleka 2%
  • 125 g śmietany kremówki
  • 175 g cukru
  • 6 żółtek
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 laski wanilii

Sos czekoladowy

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 35 g masła
  • 150 g mleka 2%
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, masło, sól, cukier podgrzać 5min/100C/obr.1

    2.Dodać mąkę i wymieszać 20s/obr.4->odstawić naczynie w chłodne miejsce na 10 min.

    3.Rozgrzać piekarnik do 200C.

    4.Umieścić naczynie spowrotem, wymieszać obr.5 i przez otwór w pokrywie dodawać jajka. Po dodaniu ostatniego jajka mieszkać 30s/obr.5.

    5.Przełożyć ciasto do rękawa i wyciskać kule lub eklerki (niezbyt mocno odstające gdyż ciasto rośnie). Pieć ok. 15-20 min. Wyjąc blachę i odstawić do ostygnięcia. Przekroić na pół i przełożyć kremem.
  2. Krem
  3. Krem można przygotować nawet dzień wcześniej aby zgęstniał.

    1.Założyć motylek.Wymieszać żółtka z cukrem 3 min/obr. 3,5.

    2.Zdjąć motylek.Dodać mąkę- wymieszać 30 s/obr.4.

    3.Dodać laskę wanilii, 15 min/obr.1 i wlać podgrzane ( nie zagotowane!!) w rondelku mleko +śmietankę .
  4. Sos
  5. 1.Do naczynia włożcć czekoladę rozdrobnić 10s/obr.9.

    2.Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100C.obr.2.

    3.Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Po zgęstnieniu sosu polać eklerki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ptysie należy piec do momentu aż się zarumienią u mnie jest to około 15 min, można wydłużyć do 20.

Zarówno krem jak i sos po wystygnięciu zgęstnieją. Ja zawsze krem wykonuje dzień wcześniej i na drugi dzień jest konsystencja jest idealna.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz