3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pralinkowe pisanki z niespodzianką


Wydrukuj:
4

Składniki

Pisanki czekoladowe

  • 180 g skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 20 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 1 Łyżka miodu
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 10 g rumu
  • 50 g Czekolady mlecznej
  • 100 g posypli czekoladowej, do obtaczania pisanek
  • opakowanie draży mlecznych, do nadziania pisanek

Pisanki marcepanowe

  • 150 g migdałów blanszowanych
  • 50 g cukru
  • 20 g likieru Amaretto
  • 1 opakowanie draży orzechowych, do nadziania pisanek
  • 50 g cukru brązowego, do obtaczania pisanek

Pisanki karmelowo - kokosowe

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 20 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 10 g likieru ajerkoniaku
  • 20 g żurawiny, do nadziania pisanek
  • 100 g kolorowej posypki (koraliki), do obtaczania pisanek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pisanki czekoladowe
  1. - Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 5s/obr. 6. 

    - Zalożyć motylek. Dodać masło, mleko skondensowane, miód i kakao. Gotować 5min/obr. 3.

    - Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać rum.

    - Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.

    - Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w posypce. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

  2. Pisanki marcepanowe
    1. - Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 s/obr. 10.
    2. - Dodać migdały, rozdrobnić 10 s/obr. 6.
    3. -Dodać likier Amaretto wyrobić 6 s/obr. 6

    - Formować wilgotnymi rękoma pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w brązowym cukrze. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

  3. Pisanki karmelowo - kokosowe
  4. - Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 10s/obr. 6. 

    - Zalożyć motylek. Dodać masło i mleko skondensowane. Gotować 5min/obr. 3.

    - Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać ajerkoniak.

    - Dodać wiórki kokoswe i wymieszać 7s/obr. 4

    - Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.

    - Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą owocem żurawiny, a następnie obtaczać w posypce z kolorowych koralików. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz