Składniki
Ciasto
- 220 gramów cukru
- 3 jajka
- 350 gramów mąki
- 15 gramów proszku do pieczenia
- 150 gramów mleka
- 100 gramów masła, roztopione - ostudzone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka jagód świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać z cukrem, obr.3 czas 2 min., potem dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem, przyprawą do piernika i mlekiem - obr. poz.5 czas 4 min.
Masa musi być gładka. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło - obr. 5 czas 1 min.
2. Masę przełożyć do osobnego naczynia, umyć kileich i ubić pianę z białek z użyciem motylka - obr.4 czas 3 min., pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
3. Do masy dodać świeże jagody, ubitą pianę i wymieszać delikatnie kopystką.
4. Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 ich wysokości, posypujemy na wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temp.180 stopni.
SMACZNEGO
Muffinek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Proszę o korektę przepisu ("naprzemiennie mąkę z proszkiem, przyprawą do piernika"), bo mam ochotę te muffinki wypróbować. Czy wychodzi z tej porcji rzeczywiście 22 szt? i czy mieszczą się w piekarniku na jednym poziomie? Z góry dziękuję.
Ewa K-S
Are you sure to delete this comment ?