3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Melon na zimno


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Melon na zimno

  • 1000 g wody
  • szczypta soli
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 torebki czarnej herbaty, jabłkowej lub z hibiskusa
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g soku z cytryny
  • 1200 g melona, miodowego, zielonego
  • 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. W koszyczku umieścić cynamon, goździki i herbatę, a następnie wstawić do naczynia miksującego, gotować 8 min/100°C/obr. 2. Pozostawić na 4 minuty.
    2. Wyjąć koszyczek, w szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z sokiem z cytryny i w postaci zawiesiny dodać do gorącej herbaty, gotować 3½ min/100°C/obr. 2.
    3. Melona przekroić na pół, oczyścić z nasion, z miąższu wyciąć kulki, włożyć do salaterek. Jeśli nie mamy czym wyciąć kulek, melona można pokroić w kostkę.
    4. Wykroić pozostały miąższ i wraz ze słodzikiem umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 10 s/obr. 7, spróbować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Otrzymanym musem polać kulki z melona.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz