Składniki
składniki
- 300 gramów zmielonego maku
 - 80 gramów orzechów włoskich
 - 80 gramów orzechów laskowych
 - 80 gramów migdałów całych
 - 2 łyżki kokosu
 - 120 gramów rodzynek
 - 80 gramów cukru
 - 2 pełne łyżki masła
 - 2 pełne łyżki miodu
 - kilka kropli olejku migdałowego
 - kilka kromek weki pszennej lub bułki pszennej, (około 1/2 weki)
 - 1 litra mleka
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mak zmielić w naczyniu miksującym (30 s/obr.10), następnie zalać mlekiem (około 0,5 – 1 cm nad powierzchnię maku), dodać masło, cukier miód i gotować 20 min/90st/Obr.3
Po ugotowaniu dodać orzechy, migdały, rodzynki, kokos i olejek migdałowy – wymieszać 5s/Obr.4 (masa nie może być za gęsta w razie potrzeby dolać mleka)
Układać w misce warstwowo: pierwsza warstwa - nasączone plastry weki, kolejna masa makowa itd. Tak aby ostatnia warstwa była z masy makowej. Wyrównać i ewentualnie ozdobić bakaliami.
Zostawić do ostygnięcia
Po ostygnięciu przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (przynajmniej na kilka godzin)
- Masa powinna być wilgotna więc jeśli zbyt „wypije” mleko należy je uzupełnić polewając od góry
 
Smacznego

Orzechy, migdały umieścić w naczyniu miksującym (3s/obr. 6) – przesypać do innego naczynia (stopień rozdrobnienia wg uznania, w razie konieczności czynność powtórzyć)
Wekę pokroić na plasterki (kanapki) i zamoczyć w mleku aby lekko nasiąkły.
MAKÓWKI
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Sehr gut wie bei meine Mama im Polen
            
Zrobilam dzisiaj .Bardzo smaczne
No w końcu przepis na świąteczne makówki mojej mamy...pyszne i dobre
            
Cieszę się, że się spodobał - pozdrawiam
Dziękuję za tą wersję
Pozdrawiam