Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Makówki
- 2 opakowania herbatniki petit bery
- 100 gramów orzechów włoskich, połówki
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 0,8 litra mleka
- 200 gramów maku
- 2 krople olejku migdałowego
- wiórki kokosowe
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka
gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2
Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia
ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek
i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9
Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego
gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4
następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować
obroty poz 2
"Obroty wsteczne" ,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty
"mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy
w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim
warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami
odstawić do przestygnięcia
znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna
Makówek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja od zawsze stosuję herbatniki
ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmpichorz: to nie zupa, herbatniki pochłoną...
mpichorz: to nie zupa, herbatniki pochłoną mleko. Ja przekładam pokrojonymi w 1cm kromki bulki.
Mam pytanie bo pierwszy raz widzę to danie a...
Mam pytanie bo pierwszy raz widzę to danie a wygląda smakowicie. Jaką to ma konsystencję przy podawaniu? Czy to mleko makowe zgęstnieje czy to jest jakby zupa z dodatkami?
Czy makowki na mleku można mrozic?
Czy makowki na mleku można mrozic?
nela25 napisał: Wigilię
żebysmy mogli odkrywać rajskie smaki
Wigilię robiłam po raz
Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię
W wigilijną noc makówki
W wigilijną noc makówki nabiora szczególna moc.(smaku)
Ewawis napisał: Dla mnie
Dla mnie super-wczoraj
Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.
Smakowite !
Smakowite !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Przepis na makówki jaki jest
Przepis na makówki jaki jest wszyscy widzą,
my robimy na bogato bo to przecież są Święta .
Ale dalej są to prawdziwe nasze makówki
Prawdziwe makówki są z bułka
Prawdziwe makówki są z bułka wrocławska i bez olejku .
ja osobiście zastępuje mleko woda
na pewno smakowało bedzie jak
na pewno smakowało bedzie jak dawniej
dziekuję za serduszko
Super wspomnienie smaku z
Super wspomnienie smaku z dzieciństwa, dziękuję, zrobię w tym roku na święta
tak sobie pomyślałem że TM
tak sobie pomyślałem że TM parzenie i mielenie maku zrewolucjonizował
i to chciałem podkreślić w tym przepisie
dzięki wielkie za uznanie
przykro mi bardzo ale ta
przykro mi bardzo ale ta wersja konkursowa juz została wchłonieta
następna dopiero bedzie na wigilię
Podam adres, to mi przeslesz
Podam adres, to mi przeslesz
Ahahaha
Swietne

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Świetnie, że zamieściłeś ten
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"