Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 4 jajka
- 30 g cukru
- 20 g wody
- 60 g soku pomarańczowego
- 200 g czarnej czekolady doskonałej jakości, (Lindt 70%)
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć jajka, wodę i cukier.
Ubijać 5 min/ 70°C/ obr. 3,5.
Następnie ustawić 5 min/ obr. 3,5.
Konsystencja musi być puszysta. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę połamaną w kawałki i sok pomarańczowy.
Stopić 5 min/ 50°C/ obr. 2.
W razie potrzeby, przedłużyć czas obrotów do stopienia czekolady.
3. Połączyć delikatnie pianę i stopioną czekoladę.
Zacząć od dodania 2 łyżek piany do masy czekoladowej.
Podzielić na żądaną ilość porcji i przed podaniem włożyć do lodowki na 2 godziny minimum.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Mus czkoladowy to jeden z ulubionych deserów francuskich.
Ta wersja robi fuforę we Francji, gdyż nie wymaga oddzielenia białek od żółtek, dzięki czemu zyskuje się na czasie,stąd przymiotnik "magiczny". Ma również wyjątkowo przyjemną konsystencję.
Kluczem sukcesu jest jakość czekolady i pozostawienie jej czasu na przeniknięcie tłuszczu kakaowego do reszty składników, co w klasycznym musie czekoladowym zabiera 12 godz. (lub więcej).
W niektórych TM trzeba ograniczyć czas grzania jajek do 3 min zamiast 5, inaczej się pieką.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne i szybkie. Polecam gorąco. Robiłam...
Przepyszne i szybkie. Polecam gorąco. Robiłam dwa razy i za drugim razem czekoladę roztopilam w kąpieli wodnej w trakcie drugiego ubijania (tych drugich 5 min) i było o wiele lepiej i szybciej. Robiłam też z mleczną czekoladą bo jestem jej fanką i pomimo że nie dodałam cukru było o wiele za słodkie. A z gorzką (chociaż nie przepadam) ten mus jest rewelacyjny