3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Magiczny mus czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 4 jajka
  • 30 g cukru
  • 20 g wody
  • 60 g soku pomarańczowego
  • 200 g czarnej czekolady doskonałej jakości, (Lindt 70%)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Założyć motylek. Do Closed lid włożyć jajka, wodę i cukier.

    Ubijać 5 min/ 70°C/ obr. 3,5.

    Następnie ustawić 5 min/ obr. 3,5.

    Konsystencja musi być puszysta. Przełożyć do innego naczynia.

     

    2. Do Closed lid włożyć czekoladę połamaną w kawałki i sok pomarańczowy.

    Stopić 5 min/ 50°C/ obr. 2.

    W razie potrzeby, przedłużyć czas obrotów do stopienia czekolady.

     

    3. Połączyć delikatnie pianę i stopioną czekoladę.

    Zacząć od dodania 2 łyżek piany do masy czekoladowej.

    Podzielić na żądaną ilość porcji i przed podaniem włożyć do lodowki na 2 godziny minimum.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mus czkoladowy to jeden z ulubionych deserów francuskich.

Ta wersja robi fuforę we Francji, gdyż nie wymaga oddzielenia białek od żółtek, dzięki czemu zyskuje się na czasie,stąd przymiotnik "magiczny". Ma również wyjątkowo przyjemną konsystencję.

Kluczem sukcesu jest jakość czekolady i pozostawienie jej czasu na przeniknięcie tłuszczu kakaowego do reszty składników, co w klasycznym musie czekoladowym zabiera 12 godz. (lub więcej).

W niektórych TM trzeba ograniczyć czas grzania jajek do 3 min zamiast 5, inaczej się pieką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne i szybkie. Polecam gorąco. Robiłam...

    Zgłoszony przez Aga i Adi na lutego 15, 2018 at 13:04.

    Przepyszne tmrc_emoticons.D i szybkie. Polecam gorąco. Robiłam dwa razy i za drugim razem czekoladę roztopilam w kąpieli wodnej w trakcie drugiego ubijania (tych drugich 5 min) i było o wiele lepiej i szybciej. Robiłam też z mleczną czekoladą bo jestem jej fanką i pomimo że nie dodałam cukru było o wiele za słodkie. A z gorzką (chociaż nie przepadam) ten mus jest rewelacyjny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze