3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody czekoladowo-waniliowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Lody czekoladowo-waniliowe

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 400 g pełnotłustego mleka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu


    1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.

    2. Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.

    3. Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.

    4. Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15 s/obr. 9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz