Składniki
15 porcja/porcje/porcji
Masa lodowa
- 150 g cukru
- 700 g śmietsnki 30%
- 5 jajek
- 200 g czekolady deserowej 70%
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1.Do suchego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć kawałki czekolady, rozdrobnić na proszek ok 1min/obr 10. przesypać do miseczki.
2.Do suchego
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, włożyć jajka i cukier. ubijać 10min/80s/obr 4. Po tym czasie wsypywać stopniowo czekoladę podczymując obr 4. aż się rozpuści. Przełożyć do większej miski.
2. Umyć i osuszyć
"Blokada naczynia miksującego" , założyć suchy motylek, wlać śmietankę i ubujać ok 1min obr 4.
3. Do ubitej śmietany powoli wlewać masę czekoladową równocześnie mieszając obr 2.
4. Gotową masę przelać do plastikowych kuwet i włożyć do zamrażarki na ok 10 godz. Po tym czasie zamrożone lody pokroić na kostki, wrzucić do naczynia i rozdrobnić 20s/obr 4.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W taki sposób można przygotoiwać lody chałwowe, orzechowe, kawowe dodając tych składników zamiast czekolady.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz