3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODOWIEC


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, (na 0,5 l. mleka)
  • 10 g mąki pszennej, (1 łyżka)
  • 150 g cukru
  • 12 g kakao, (1,5 pełnej łyżeczki)
  • owoce (wedle upodobania): maliny, jeżyny, truskawki, borówki amerykańskie, czarna porzeczka
  • 200 g masła, miękkiego
  • 375 g mleka
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej, (każda na 0,5 l. wody)
  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych, (każde po 120 g)
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

    2. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody (mniej niż standardowo).

    3. Do naczynia miksującego dodajemy po kolei: mleko, żółtka, proszek budyniowy, mąkę i cukier. Gotujemy 10 min/temp.90 st. C/obr 3,5.

    4. Wyciągamy naczynie miksujące z obudowy. Przykrywamy budyń folią do żywności w taki sposób, aby folia dotykała budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Pozostawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.

    5. W czasie kiedy budyń stygnie odlewamy trochę galaretki, maczamy w niej biszkopty i układamy w tortownicy. 

    6. Wystygnięty budyń odkrywamy, naczynie umieszczamy w obudowie. Ustawiamy obroty 1,5 (bez ustawiania czasu) i przez otwór w pokrywie dodajemy po trochu miękkiego masła. Czynność ta zajęła mi około 10 minut. 

    7. Połowę kremu wylewamy na biszkopty. Do drugiej części kremu dodajemy kakao i mieszamy 2 minuty /obr 2,5.

    8. W tym czasie na jasny krem wykładamy warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Na biszkopty wykładamy ciemny krem. Wyrównujemy i wkładamy tortownicę do lodówki do stężenia.

    9. W międzyczasie przygotowujemy owoce. Duże truskawki kroimy na części. Owoce ( w ilości: ile sie zmieści w tortownicy) wykładamy na krem. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z blogu kulinarnego www.mojewypieki.com pani Doroty Świątkowskiej.

Ciasto nie tylko sezonowe: ja użyłam owoców mrożonych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz