3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem kataloński


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 1000 g mleka
  • 10 żółtek
  • 260 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • skórka z jednej cytryny, organicznej
  • 1 laska cynamonu
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, 200 g cukru, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i sól, ubić 15 s/obr. 3.
    2. Dodać skórkę z cytryny i laskę cynamonu, gotować 12 min/90ºC/obr. 2.
    3. Wyjąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Przełożyć masę do 8 żaroodpornych salaterek i pozostawić do ostygnięcia (do temperatury pokojowej). Posypać równomiernie cukrem (60 g) i opalać palnikiem, dopóki cukier się nie stopi tworząc cienką, delikatną, złocistobrązową warstwę karmelu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz