thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 200 g. gorzkiej 70% czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • opcjonalnie (3-4 łyżki alkoholu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy kostki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej aby uzyskać roztopioną czekoladę.
    W thermomixie robimy cukier puder. (150g. cukru kryształu, obroty turbo, czas 30 sek.).

    Do naczynia miksującego z cukrem pudrem umieszczamy motylek. Wrzucamy 3 żółtka i ucieramy (obroty 3,5 czas ok. 3 min). Dalej dodajemy masło w małych porcjach i ucieramy (obroty 3,5 czas ok. 2 min). Do pulchnej - utartej masy dodajemy 2 łyżeczki kakao i małymi porcjami lekko schłodzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy (obroty 3,5). Po dodaniu całej czekolady na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki alkoholu. Zamieszać. Krem mamy gotowy.

    Przed smarowaniem koniecznie lekko schłodzić. 

    Krem nadaje się doskonale do tortów, ciast lub babeczek.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 12, 2018 at 20:15

    Krem przepyszny, zwarty, można robić nim dekoracje i napisy. Polecam wszystkim Party

  • grudnia 31, 2017 at 10:16

    Właśnie go zrobiłam i niestety zmarnowałam produkty, masa jest do wyrzucenia.

  • grudnia 9, 2017 at 13:43

    Krem wyszedł dość rzadki , wstawiłam do lodówki ale ma dziwna konsystencję. Czy ktoś też tak miał?

  • marca 4, 2017 at 20:25

    super przepis krem bardzo dobry polecam

  • listopada 7, 2015 at 08:40

    Zgadzam sie z P. ElaK. Za ten krem nagroda! PYYYYCHA!

     

  • stycznia 6, 2015 at 23:56

    Kolejny raz zrobiłam ten krem i tak jak zawsze nie zawiodłam się. Tym razem zrobiłam dwie porcje (na raz w TM5). Córka zadowolona z efektu, goście zachwyceni smakiem. Wszystkim znajomym podaję link do Twojego przepisu i nie rozumiem dlaczego tak malo komentarzy?  tmrc_emoticons.~

    Za ten krem powinieneś dostać jakąś specjalną nagrodę  Love  Pozdrawiam 

  • lipca 20, 2014 at 00:59
    5.0

    Przepyszny krem. Goście na urodzinach prosili o przepis!! tmrc_emoticons.)

  • listopada 11, 2013 at 23:52

    SAM, dzięki za super przepis!!! Krem jest fantastyczny! Zrobiłam z półtorej porcji, bo biszkopt miałam duży  tmrc_emoticons.)  Wszyscy goście też zachwalali a Jubilatka zachwycona!  Love  [[wysiwyg_imageupload:1831:]]

  • listopada 26, 2011 at 16:49

     Niebiańska rozkosz !!!  Zrobiłam krem do tortu ale patrzę do piekarnika i ciasto podejrzanie mi opadło więc nie wiem co z tego wyjdzie. Ale krem - smakuje nieziemsko  tmrc_emoticons.D

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: