![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/4e1a7b93-6309-4644-a27a-7f388da8185a/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/eb750ab3-39d1-466f-bf47-e0e4331c0666/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/6989edf5-74cd-4802-9bd6-4cadd6f674b0/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/0ea81ded-9357-443e-819a-4d2063b78ae5/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/c640b638-b6b7-4a25-8c0c-f70918593568/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/f63ee86f-24aa-44b5-ac19-23c4c7ac5b4a/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/30fe9dcb-803d-45bd-a26e-9006d6cf88b7/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/6cff9393-fd25-4830-b65a-eccaeb99157d/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7xkg0wy-44010-710523-cfcd2-s60cqdg2/ec01a0cf-e88e-43dc-8119-8f4fd5384e0e/main/jablka-z-kruszonka.jpg)
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 26/09/15
Składniki
- 600 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
- Masa jabłkowa
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
- Kruszonka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Kruszonka Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
- Masa jabłkowa Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę jabłkową, rozdrobnić 2s/obr.4, podgrzać 5min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1. Wyłożyć nadzienie do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Masę jabłkową posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 25 - 30 minut (dopóki kruszonka nie nabierze złocisto-brązowego koloru). Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Strasznie pomieszane te skladniki
Pyszne. Zamiast mąki wrzuciłam płatki owsiane, 4 s obroty 10 i wyszła zdrowa mąka. Dodałam tylko 60 g cukru a i tak deser jest słodki. Kruszonka to: płatki owsiane, masło, cukier i cynamon. I tyle.
Mogę prosić autorkę o uporządkowanie składników? Jestem początkująca w pieczeniu, ale z cukru, cynamonu i soku z cytryny na pewno nie będzie kruszonki...
Pozdrawiam
Super. Prosty i smaczny. 😊
Mimo "pokręconych" składników udało mi się zrobić. Proste,fajne tylko czas pieczenia musiałam znacznie wydłużyć ponieważ nie chciało się przypiec.
Chyba jest błąd w przepisie na kruszonkę-tylko cukier cynamon i sok ???
Składniki w przepisie są pomieszane 🤔
Ciasto nieskomplikowane i bardzo dobre z odatkiem bitej smietany, polecam dla łasuchów, ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe do kruszonki, wzbogaca smak.
Super !!! W związku z tym, że nie lubię przesłodzonych deserów zasugerowałam się komentarzami i zmniejszyłam ilość cukru ... i do kruszonki i do jabłek. Przepis sprawdzony również do truskawek...niebo w gebie
Are you sure to delete this comment ?