3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik pod pierzynką


Wydrukuj:
4

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 gramów mąki pszennej

Piana z białek

  • 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
  • 200 gramów cukru
  • 1 Opakowanie budynku śmietankowego

Dodatkowo

  • 1 Słoik jabłek prażonych
  • 6
    4h 30min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Blokada naczynia miksującego. Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
    2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
    4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
    5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
    6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
    7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
    8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
    9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepszy jabłecznik na świecie. To mój...

    Zgłoszony przez szalwia na maja 26, 2022 at 21:49.

    Najlepszy jabłecznik na świecie. To mój ulubiony przepis na jabłecznik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa...

    Zgłoszony przez ag1967 na marca 27, 2020 at 13:24.

    Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa szarlotka 😄😄😄

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze