3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik pod pierzynką


Wydrukuj:
4

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 gramów mąki pszennej

Piana z białek

  • 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
  • 200 gramów cukru
  • 1 Opakowanie budynku śmietankowego

Dodatkowo

  • 1 Słoik jabłek prażonych
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Closed lid. Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
    2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
    4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
    5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
    6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
    7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
    8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
    9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy