Tu jesteś:
4
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 gramów mąki pszennej
Piana z białek
- 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
- 200 gramów cukru
- 1 Opakowanie budynku śmietankowego
Dodatkowo
- 1 Słoik jabłek prażonych
-
6
4h 30min
Czas całkowity 3h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu
. Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa...
Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa szarlotka 😄😄😄