Tu jesteś:
4
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 gramów mąki pszennej
Piana z białek
- 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
- 200 gramów cukru
- 1 Opakowanie budynku śmietankowego
Dodatkowo
- 1 Słoik jabłek prażonych
-
6
4h 30min
Czas całkowity 3h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu
"Blokada naczynia miksującego" . Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNajlepszy jabłecznik na świecie. To mój...
Najlepszy jabłecznik na świecie. To mój ulubiony przepis na jabłecznik.
Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa...
Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa szarlotka 😄😄😄