3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gofry Tomka


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Gofry Tomka

  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 400 gramów mleka, mililitrów
  • 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
  • 50 gramów cukru
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 gramów mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypty soli
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ubijanie Piany
  1. Do czystego i słuchego naczynia Closed lid dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót Counter-clockwise operation 3,5.
  2. Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
  3. Umyj naczynie i wysusz.
  4. Przygotowanie masy
  5. Dodaj 3 żółtka
  6. Dodaj 400ml mleka
  7. Dodaj 65ml oleju rzepakowego
  8. Dodaj 50g cukru
  9. Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
  10. Dodaj 280g mąki pszennejDough mode
  11. Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  12. Dodaj szczyptę soli
  13. Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5 Counter-clockwise operationGentle stir setting
  14. Przelać do naczynia z ubitym białkiem Closed lid i powoli wymieszać
  15. Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
  16. Posypka czekoladowa
  17. Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia Closed lid, ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10 Counter-clockwise operation.
    Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę.
  18. Bita śmietana
  19. Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30 Closed lid, ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4 Counter-clockwise operation,
    Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy