3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gofry Tomka


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Gofry Tomka

  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 400 gramów mleka, mililitrów
  • 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
  • 50 gramów cukru
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 gramów mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypty soli
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ubijanie Piany
  1. Do czystego i słuchego naczynia Blokada naczynia miksującego dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót Obroty wsteczne 3,5.
  2. Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
  3. Umyj naczynie i wysusz.
  4. Przygotowanie masy
  5. Dodaj 3 żółtka
  6. Dodaj 400ml mleka
  7. Dodaj 65ml oleju rzepakowego
  8. Dodaj 50g cukru
  9. Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
  10. Dodaj 280g mąki pszennejCiasto
  11. Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  12. Dodaj szczyptę soli
  13. Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5 Obroty wsteczneMieszanie
  14. Przelać do naczynia z ubitym białkiem Blokada naczynia miksującego i powoli wymieszać
  15. Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
  16. Posypka czekoladowa
  17. Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia Blokada naczynia miksującego, ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10 Obroty wsteczne.
    Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę.
  18. Bita śmietana
  19. Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30 Blokada naczynia miksującego, ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4 Obroty wsteczne,
    Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy