3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gofry Tomka


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Gofry Tomka

  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 400 gramów mleka, mililitrów
  • 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
  • 50 gramów cukru
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 gramów mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypty soli
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ubijanie Piany
  1. Do czystego i słuchego naczynia Closed lid dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót Counter-clockwise operation 3,5.
  2. Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
  3. Umyj naczynie i wysusz.
  4. Przygotowanie masy
  5. Dodaj 3 żółtka
  6. Dodaj 400ml mleka
  7. Dodaj 65ml oleju rzepakowego
  8. Dodaj 50g cukru
  9. Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
  10. Dodaj 280g mąki pszennejDough mode
  11. Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  12. Dodaj szczyptę soli
  13. Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5 Counter-clockwise operationGentle stir setting
  14. Przelać do naczynia z ubitym białkiem Closed lid i powoli wymieszać
  15. Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
  16. Posypka czekoladowa
  17. Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia Closed lid, ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10 Counter-clockwise operation.
    Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę.
  18. Bita śmietana
  19. Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30 Closed lid, ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4 Counter-clockwise operation,
    Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy