Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Gofry Tomka
- 3 żółtka
- 3 białka
- 400 gramów mleka, mililitrów
- 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
- 50 gramów cukru
- 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 270 gramów mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do czystego i słuchego naczynia "Blokada naczynia miksującego" dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót "Obroty wsteczne" 3,5.
- Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
- Umyj naczynie i wysusz.
- Dodaj 3 żółtka
- Dodaj 400ml mleka
- Dodaj 65ml oleju rzepakowego
- Dodaj 50g cukru
- Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
- Dodaj 280g mąki pszennej"Ciasto"
- Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj szczyptę soli
- Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5 "Obroty wsteczne" "Mieszanie"
- Przelać do naczynia z ubitym białkiem "Blokada naczynia miksującego" i powoli wymieszać
- Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
- Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia "Blokada naczynia miksującego" , ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10 "Obroty wsteczne" .
Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę. - Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30 "Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4 "Obroty wsteczne" ,
Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.
Ubijanie Piany
Przygotowanie masy
Posypka czekoladowa
Bita śmietana
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz