3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z jeżyn


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

na dżem

  • 500 gramów jeżyn
  • 150 gramów cukru
5

Przygotowanie

    Dżem jeżynowy
  1. Umyte i odszypułkowane owoce wrzucic do naczynia, zamknąć na górę postawić koszyczek gotować 15 minut/varoma/obr 1 po tym czasie otworzyż dodać cukru i jeszcze gotować 5 minut/varoma/ obr 1. Gorący przełożyć do słoików i można jeszcze słoiki dla pewności 5 min zapasteryzować.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Im wolniej owoce się gotuje tym więcej pektyn uwalnia się z owoców i nie potrzeba dodawać żadnych fixów do dżemów.

Żeby sprawdzić czy dżem odpowiednio już odparował i zgęstnieje w słoiku wystarczy zamieszać go (po dodaniu cukru) łyżką i poczkać aż na niej ostygnie. Jeśli zrobi się gęsty to już koniec gotowania jesli będzie z niej spływał potrzeba jeszcze 5-10 min varomy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy