3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem truskawkowy z wanilią


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

Dżem truskawkowy z wanilią

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 15 g pektyny jabłkowej
5

Przygotowanie

  1. 1 Krok:
    Do Closed lid włożyć cukier i pokrojoną laskę wanilii
    Rozdrobić 20 s/10 obr
    Przesypać do innego naczynia

    2 Krok:
    Do Closed lidwłożyć umyte truskawki
    Rozdrobnić 6 s/6 obr

    3 Krok:
    Do Closed lid z truskawkami dodać cukier oraz sok z 1/2 cytryny
    Gotować 40 min/100 temp/3 obr
    Koszyczek zamiast miarki

    4 Krok :
    Dodać do Closed lid 15 g pektyny jabłkowej (dostępna w sklepach zielarskich)
    Gotować 5 min/100 temp/3 obr

    Dźemem napełnić słoiki. Ustawić do góry dnem na min. 12h.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Im mniej cukru, tym dłużej gotuję dżem.

Jeżeli robię drugą partię, zawsze myję Closed lid (nie przypala się potem dżem)

U nas dżem jest dość gładki, jeżeli ktoś lubi wyczuwalne owoce, należy zmiejszyć czas i obroty przy rozdrabnianiu truskawek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz