3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

dżem truskawka-rabarbar HIT


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

dżem

  • 500 g truskawek
  • 200 g obranego rabarbaru, pokrojony na 5cm kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 jabłko ze skórką, pokrojone na kawałki
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. DoBlokada naczynia miksującego odwazyc wszystkie składniki, ustawić 15s, obr. 6. Następnie zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksujacego i zamiast miarki ustawić na pokrywę naczynia miksujacego koszyczek i gotować 16min, 100stopni, obroty 2, w połowie gotowania może zacząć kipiec wtedy zmniejszyć obroty na 1i odkryć naczynie-zdjąć delikatnie koszyczek. Po zakończonym gotowaniu delikatnie zebrać powstała na górze pianę i przelać dżem do słoiczków twist off, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Warto kontrolować proces gotowania bo może delikatnie kipiec dżem.

Można dodać więcej rabarbaru, ale dżem będzie bardziej kwaśny, ja robiłam kilka słoików w proporcji 500g truskawek i 500g rabarbaru, smak ciekawy, dżem mocno wyczuwalny ma smak rabarbarowy tmrc_emoticons.) dla mnie super, ale to już wedle własnego uznania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Truskawki muszą być dobrze odsączone....

    Zgłoszony przez kociak na czerwca 6, 2018 at 11:13.

    Truskawki muszą być dobrze odsączone. Proponuję wydłużyć czas smażenia do 30min. W trakcie smażenia temperturę zmniejszyć do 90stopni. Smażyć bez koszyczka i miarki,więcej odparuje wody.Dżem wychodzi rzadszy niż przy tradycyjnym smażeniu.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku pycha. Mocno czuc

    Zgłoszony przez grabix na lipca 14, 2016 at 21:58.

    W smaku pycha. Mocno czuc truskawki rabarbar. Dodalam żelfix zeby nie był taki rzadki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam - smaczny ale bardzo

    Zgłoszony przez b_lank na czerwca 16, 2016 at 07:56.

    Zrobiłam - smaczny ale bardzo rzadki - do jedzenia wyłącznie łyżeczką  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze