3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

dżem truskawka-rabarbar HIT


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

dżem

  • 500 g truskawek
  • 200 g obranego rabarbaru, pokrojony na 5cm kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 jabłko ze skórką, pokrojone na kawałki
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do odwazyc wszystkie składniki, ustawić 15s, obr. 6. Następnie zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksujacego i zamiast miarki ustawić na pokrywę naczynia miksujacego koszyczek i gotować 16min, 100stopni, obroty 2, w połowie gotowania może zacząć kipiec wtedy zmniejszyć obroty na 1i odkryć naczynie-zdjąć delikatnie koszyczek. Po zakończonym gotowaniu delikatnie zebrać powstała na górze pianę i przelać dżem do słoiczków twist off, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Warto kontrolować proces gotowania bo może delikatnie kipiec dżem.

Można dodać więcej rabarbaru, ale dżem będzie bardziej kwaśny, ja robiłam kilka słoików w proporcji 500g truskawek i 500g rabarbaru, smak ciekawy, dżem mocno wyczuwalny ma smak rabarbarowy tmrc_emoticons.) dla mnie super, ale to już wedle własnego uznania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Truskawki muszą być dobrze odsączone....

    Zgłoszony przez kociak na czerwca 6, 2018 at 11:13.

    Truskawki muszą być dobrze odsączone. Proponuję wydłużyć czas smażenia do 30min. W trakcie smażenia temperturę zmniejszyć do 90stopni. Smażyć bez koszyczka i miarki,więcej odparuje wody.Dżem wychodzi rzadszy niż przy tradycyjnym smażeniu.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku pycha. Mocno czuc

    Zgłoszony przez grabix na lipca 14, 2016 at 21:58.

    W smaku pycha. Mocno czuc truskawki rabarbar. Dodalam żelfix zeby nie był taki rzadki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam - smaczny ale bardzo

    Zgłoszony przez b_lank na czerwca 16, 2016 at 07:56.

    Zrobiłam - smaczny ale bardzo rzadki - do jedzenia wyłącznie łyżeczką  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze