Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
dżem
- 500 g truskawek
- 200 g obranego rabarbaru, pokrojony na 5cm kawałki
- 100 g cukru
- 1 jabłko ze skórką, pokrojone na kawałki
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" odwazyc wszystkie składniki, ustawić 15s, obr. 6. Następnie zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksujacego i zamiast miarki ustawić na pokrywę naczynia miksujacego koszyczek i gotować 16min, 100stopni, obroty 2, w połowie gotowania może zacząć kipiec wtedy zmniejszyć obroty na 1i odkryć naczynie-zdjąć delikatnie koszyczek. Po zakończonym gotowaniu delikatnie zebrać powstała na górze pianę i przelać dżem do słoiczków twist off, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Warto kontrolować proces gotowania bo może delikatnie kipiec dżem.
Można dodać więcej rabarbaru, ale dżem będzie bardziej kwaśny, ja robiłam kilka słoików w proporcji 500g truskawek i 500g rabarbaru, smak ciekawy, dżem mocno wyczuwalny ma smak rabarbarowy dla mnie super, ale to już wedle własnego uznania
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTruskawki muszą być dobrze odsączone....
Truskawki muszą być dobrze odsączone. Proponuję wydłużyć czas smażenia do 30min. W trakcie smażenia temperturę zmniejszyć do 90stopni. Smażyć bez koszyczka i miarki,więcej odparuje wody.Dżem wychodzi rzadszy niż przy tradycyjnym smażeniu.Polecam
W smaku pycha. Mocno czuc
W smaku pycha. Mocno czuc truskawki rabarbar. Dodalam żelfix zeby nie był taki rzadki
Zrobiłam - smaczny ale bardzo
Zrobiłam - smaczny ale bardzo rzadki - do jedzenia wyłącznie łyżeczką