3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

kruszonka

  • 50 gramy mąki pszennej
  • 50 gramy cukru
  • 40 gramy masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

ciasto

  • 2 jajka
  • 250 gramy mleka
  • 100 gramy cukru
  • 30 gramy drożdży, świeżych, pokruszonych
  • 520 gramy mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 80 gramy masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypty soli
  • 1 łyżek olej rzepakowy, do natłuszczenia miski

truskawki

  • 350 gramy truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 6
    21h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania
    Kruszonka

    Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić 10-15 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

    Ciasto

    Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
    Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
    Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto umieścić w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
    Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

    Drożdżówki

    Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
    Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spodu szklanki lub filiżanki (Ø 5-5,5 cm) mocno ją dociskając, ułożyć w nim truskawki, dociskając je palcami do ciasta. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem, wierzch posypać kruszonką.
    Piec ok. 15-17 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
    Drożdżówki z truskawkami i kruszonką podawać po ostudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super drożdżówki, zrobiłem z rabarbarem i...

    Zgłoszony przez wojti3436 na maja 22, 2023 at 18:20.

    Super drożdżówki, zrobiłem z rabarbarem i wyszły świetnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wieczorem, rano zabrałam na wycieczkę....

    Zgłoszony przez Renata2702 na listopada 11, 2021 at 08:06.

    Zrobiłam wieczorem, rano zabrałam na wycieczkę. Przepyszne 🙂. Polecam 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam

    Zgłoszony przez KASIULA 75 na października 30, 2021 at 21:48.

    UwielbiamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze