3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe serducha


Wydrukuj:
4

Składniki

  • * 250 ml kefiru lub maślanki
  • * 120 g masła, roztopionego
  • * 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • * 60 g cukru
  • * 14 g drożdży świeżych, lub 7 g drożdży suchych
  • * 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • * 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • * szczypta soli
  • Nadzienie:
  • * 100 gpłynnego miodu
  • * 3 czubate łyżki cynamonu
  • Ponadto:
  • * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Roztopić masło (4min/50 stopni/obr.2),gorące wymieszać z maślanką (3sek./obr.5) Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (3min/Ciasto). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.


    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm).


    Nadzienie: miód rozsmarować równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Ciasto podzielić na 8 pasków (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce, dobrze połączyć i  kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca posmarować  jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.


    Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy