3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czekoladowe salami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 200 g czekolady, o zawartości kakao 70%, połamanej na kawałki
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 g rumu
  • 80 g rodzynek
  • kakao naturalne, do posypania salami
  • cukier puder, do posypania salami
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 150 g herbatników, typu Petit Beurre
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. 1.  Herbatniki przełamać na pół i wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 2 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki herbatników). Przełożyć do innego naczynia.

    2.  Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki migdałów), przełożyć do naczynia z herbatnikami.

    3.  Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć rozdrobnioną czekoladę ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    4.  Dodać masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 1.

    5.  Dodać cukier puder i jajka, podgrzewać 5 min/50°C/obr. 2.

    6.  Dodać rum, pokruszone herbatniki, migdały i rodzynki, wymieszać przy pomocy kopystki 12 s/Counter-clockwise operation/obr. 3. Odstawić na ok. 15 min, aby masa trochę przestygła.

    7.  Powstałą masę równomiernie wyłożyć na arkusz folii spożywczej o wymiarach ok. 29 cm (standardowa szerokość rolki) x 50 cm. Masę ułożyć w ten sposób, aby znajdowała się w odległości ok. 8-9 cm od krótszych brzegów i ok. 6-7 cm od dłuższych brzegów folii. Ostrożnie zwinąć masę w walec, przypominający kształtem salami. Krótsze boki rulonu szczelnie zwinąć i zawiązać na supełki. Najlepiej dodatkowo zawinąć salami w sztywny pergamin lub folię aluminiową oraz dodatkowo w bambusową podkładkę (patrz: zdjęcie).

    8.  Tak przygotowane salami wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby otrzymać idealny kształt walca, po ok. 1,5 godz. od wstawienia do lodówki, gdy masa stanie się bardziej plastyczna, nadać jej ponownie pożądany kształt i pozostawić na kolejne 1,5 godz. do stężenia.* Sprawdzić, czy salami zastygło. Jeśli nie, chłodzić dalej do uzyskania żądanej konsystencji.

    9.  Przed podaniem oprószyć salami kakao zmieszanym z cukrem pudrem. Serwować w temperaturze pokojowej, pokrojone w plastry.

    * Po 1,5-2 godz. salami można włożyć na ok. 30 min do zamrażarki, wtedy szybciej zastygnie.

      Przechowywać w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.

     

     

     

     

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz