thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 05/25/11
zmieniono dnia: 04/12/16

Składniki

  • 200 g czekolady, o zawartości kakao 70%, połamanej na kawałki
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 g rumu
  • 80 g rodzynek
  • kakao naturalne, do posypania salami
  • cukier puder, do posypania salami
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 150 g herbatników, typu Petit Beurre

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. 1.  Herbatniki przełamać na pół i wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 2 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki herbatników). Przełożyć do innego naczynia.

    2.  Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 5 (powinny być widoczne większe kawałki migdałów), przełożyć do naczynia z herbatnikami.

    3.  Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Kopystką zgarnąć rozdrobnioną czekoladę ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    4.  Dodać masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 1.

    5.  Dodać cukier puder i jajka, podgrzewać 5 min/50°C/obr. 2.

    6.  Dodać rum, pokruszone herbatniki, migdały i rodzynki, wymieszać przy pomocy kopystki 12 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3. Odstawić na ok. 15 min, aby masa trochę przestygła.

    7.  Powstałą masę równomiernie wyłożyć na arkusz folii spożywczej o wymiarach ok. 29 cm (standardowa szerokość rolki) x 50 cm. Masę ułożyć w ten sposób, aby znajdowała się w odległości ok. 8-9 cm od krótszych brzegów i ok. 6-7 cm od dłuższych brzegów folii. Ostrożnie zwinąć masę w walec, przypominający kształtem salami. Krótsze boki rulonu szczelnie zwinąć i zawiązać na supełki. Najlepiej dodatkowo zawinąć salami w sztywny pergamin lub folię aluminiową oraz dodatkowo w bambusową podkładkę (patrz: zdjęcie).

    8.  Tak przygotowane salami wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Aby otrzymać idealny kształt walca, po ok. 1,5 godz. od wstawienia do lodówki, gdy masa stanie się bardziej plastyczna, nadać jej ponownie pożądany kształt i pozostawić na kolejne 1,5 godz. do stężenia.* Sprawdzić, czy salami zastygło. Jeśli nie, chłodzić dalej do uzyskania żądanej konsystencji.

    9.  Przed podaniem oprószyć salami kakao zmieszanym z cukrem pudrem. Serwować w temperaturze pokojowej, pokrojone w plastry.

    * Po 1,5-2 godz. salami można włożyć na ok. 30 min do zamrażarki, wtedy szybciej zastygnie.

      Przechowywać w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień.

     

     

     

     

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowe salami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?