thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 19/11/21
zmieniono dnia: 19/11/21

Składniki

Czekoladowe naleśniki z mascarpone

  • 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
  • 50 g masła
  • 70 g wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 150 g mąka pszenna tortowa
  • 40 g cukru
  • 1 łyżki kakao
  • 10 g cukier wanilinowy
  • 250 g mleka
  • 250 g sera mascarpone
  • 400 g masy krówkowej - kajmak
  • 2 banany

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wrzuć 50g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki.
  2. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Miksowanie"Miksowanie" 5s/obr.8
  3. Dodaj 250 g mleka.
  4. Dodaj 50 g masła pokrojonego na kawałki.
  5. Wsyp 10 g cukru wanilinowego.
  6. Dodaj 1 łyżkę kakao.
  7. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Podgrzewanie"Podgrzewanie" 3min/50°C/obr.2
  8. Dodaj 150 g mąki pszennej.
  9. Wsyp 50g cukru.
  10. Dodaj 2 jaja.
  11. Wlej 70g wody gazowanej.
  12. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 10s/obr.4
  13. Całość przelej do innego naczynia.
  14. Umyj i dokładnie osusz naczynie miksujące.
  15. Załóż motylek na dół naczynia miksującego.
  16. Dodaj 250g serka mascarpone.
  17. Dodaj 400g masy krówkowej - kajmak.
  18. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 2min/obr.4
  19. Masę przełóż do miseczki.
  20. Pokrój banany wg uznania.
  21. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
    Usmażone naleśniki posmaruj masą i dodaj pokrojone banany.
    Naleśniki poskładaj w trójkąty lub zwiń w rulony. Możesz je ozdobić cukrem pudrem lub orzechami.
    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czekoladowe naleśniki Banofee

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?