3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto z kaszą jagląną dynią i jabłkiem - Wariant Jabłecznik z kaszą jaglaną - bez glutenu, bez laktozy, bez jaj


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 700 g dyni - obrana, oczyszczona, pokrojona
  • 300 g jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 100 g SIEMIE LNIANE
  • 100 g oleju (np z pestek winogron)
  • 150 g cukru
5

Przygotowanie

  1.  

     1. Do Blokada naczynia miksującego wrzuć siemię, 100g kaszy jaglanej, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.

     

     2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp pozostałą kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/ Obroty wsteczne. Odlewamy wodę z Blokada naczynia miksującego bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.

     

     3. Obraną i oczyszczoną dynię oraz jabłka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka i dynia przez rozdrobnieniem powinny być w kawałkach o podobnej wielkości a po rozdrobnieniu powinny mieć rozmiar ok 1-1,5 cm

     

     4. Do jabłek i dyni wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /Obroty wsteczne kilkakrotnie pomagając kopystką.

     

     5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu dietach - bez glutenowej i bez laktozy, bez jaj lub chcące zrzucić kilka kilogramów. 

Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.

Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej i niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą chrupiące.

Można dodać więcej przyprawy do piernika, cynamon, kardamon i inne aromatyczne przyprawy wg upodobań. Na początek proponuje nie przekraczać ilości 2 łyżeczek, by ciasto nie było zbyt aromatyczne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz