Składniki
6 porcja/porcje/porcji
składniki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 700 g dyni - obrana, oczyszczona, pokrojona
- 300 g jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
- 300 g kaszy jaglanej (suchej)
- 100 g SIEMIE LNIANE
- 100 g oleju (np z pestek winogron)
- 150 g cukru
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Wielkanoc Boże Narodzenie Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Drugie śniadanie Podwieczorek Przekąska Dodatek Potrawa wegetariańska Ciasto
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzuć siemię, 100g kaszy jaglanej, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.
2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp pozostałą kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/
"Obroty wsteczne" . Odlewamy wodę z
"Blokada naczynia miksującego" bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.
3. Obraną i oczyszczoną dynię oraz jabłka wrzucamy do
"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka i dynia przez rozdrobnieniem powinny być w kawałkach o podobnej wielkości a po rozdrobnieniu powinny mieć rozmiar ok 1-1,5 cm
4. Do jabłek i dyni wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /
"Obroty wsteczne" kilkakrotnie pomagając kopystką.
5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu dietach - bez glutenowej i bez laktozy, bez jaj lub chcące zrzucić kilka kilogramów.
Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.
Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej i niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą chrupiące.
Można dodać więcej przyprawy do piernika, cynamon, kardamon i inne aromatyczne przyprawy wg upodobań. Na początek proponuje nie przekraczać ilości 2 łyżeczek, by ciasto nie było zbyt aromatyczne.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne i bardzo zdrowe polecam!
Pyszne i bardzo zdrowe
polecam!
Przepyszne , zrobienie zajmuje chwilkę . Super
Przepyszne , zrobienie zajmuje chwilkę . Super
Zrobiłam!!!! Pycha!! Polecam!
Zrobiłam!!!! Pycha!! Polecam!