Tu jesteś:
4
Składniki
18 porcja/porcje/porcji
Ciasto krówka
- 450 g herbatników, można zamienić na słone krakersy, wtedy będzie mniej słodkie
- 800 g gotowej masy krówkowej, można ugokotwać ok. 4 godz. mleko skondensowane słodkie aby się skarmelizowało
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 1 czubatych łyżek kakao, do posypania na wierzch
Masa budyniowa
- 700 g mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 300 g masła, aby krem był lżejszy można masło zmniejszyć do 200 g, ale będzie mniej ściśliwy
-
6
6h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić miękkie masło i rozetrzeć 30 s/ obr. 3. Zgarnąć masło ze ścianek kopystką. Założyć motylek. Rozetrzeć na gładką masę 3 min / obr. 3 stopniowo dodając ostudzony budyń.
Masa budyniowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzez zagapienie się totalnie zapomniałam dodać...
Przez zagapienie się totalnie zapomniałam dodać cukru do masy budyniowej i... szczerze mówiąc krówka wyszła zarąbiście. Nie była za bardzo słodka, za to masa kajmakowa dodawała całej słodkości. Dzięki temu ciasto było lekkie i tylko chciało się je jeść. Wiec jeśli ktoś nie chce za słodkiego ciasta, to może zrobić to samo
REWELA! Jeden z lepszych przepisów na ciasto w...
REWELA! Jeden z lepszych przepisów na ciasto w TM. Bomba kaloryczna ale nie da się go nie zjeść. Dałam mniej masy krówkowej (moja puszka miała 510g) i uważam, że w zupełności wystarczy. I tak jest bardzo słodkie. Dzieci i mąż zachwycone, babcia też bo nie musi gryźć
Smakowity przepis, wypróbuję.
Smakowity przepis, wypróbuję.