3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto krówka


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Ciasto krówka

  • 450 g herbatników, można zamienić na słone krakersy, wtedy będzie mniej słodkie
  • 800 g gotowej masy krówkowej, można ugokotwać ok. 4 godz. mleko skondensowane słodkie aby się skarmelizowało
  • 600 g śmietany kremówki 30%
  • 1 czubatych łyżek kakao, do posypania na wierzch

Masa budyniowa

  • 700 g mleka 3,2%
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 300 g masła, aby krem był lżejszy można masło zmniejszyć do 200 g, ale będzie mniej ściśliwy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa budyniowa
  1. W Closed lid umieścić motylek, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, mleko i żółtka. Gotować budyń 7 min./ temp. 100*C/ obr. 3. Przełożyć budyń do miski i ostudzić do temp. pokojowej.
  2. W Closed lid umieścić miękkie masło i rozetrzeć 30 s/ obr. 3. Zgarnąć masło ze ścianek kopystką. Założyć motylek. Rozetrzeć na gładką masę 3 min / obr. 3 stopniowo dodając ostudzony budyń.
  3. Na blaszce 25x37 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  4. Wyłożyć na nie przygotowaną masę budyniową.
  5. Na warstwie budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć na niej masę krówkową. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  6. Przygotować bitą śmietanę. Założyć motylek. W Closed lid umieścić zimne kremówki. Ustawić 1 min. 30 s./ obr. 4. W trakcie ubijania kontrolować stopień ubicia. Ja kupuje kremówki pilosa, w lodówce mam ustawiona temp. na 6 stopni i po takim czasie mam idealnie ubitą śmietanę.
  7. Wyłożyć bitą śmietanę na warstwę herbatników i posypać kakao.

    Wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Herbatniki powinny zmięknąć. Podawać schłodzone.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • REWELA! Jeden z lepszych przepisów na ciasto w...

    Zgłoszony przez Ancia-Thermancia na października 30, 2017 at 12:05.

    REWELA! Jeden z lepszych przepisów na ciasto w TM. Bomba kaloryczna ale nie da się go nie zjeść. Dałam mniej masy krówkowej (moja puszka miała 510g) i uważam, że w zupełności wystarczy. I tak jest bardzo słodkie. Dzieci i mąż zachwycone, babcia też bo nie musi gryźć Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowity przepis, wypróbuję.

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 6, 2017 at 19:59.

    Smakowity przepis, wypróbuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze