3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto cytrynowe na parze


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

12 butelka/butelki/butelek

Ciasto cytrynowe na parze

  • 150 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do nałuszczenia formy
  • 2 łyżki kaszy manny, do oprószenia formy
  • 180 g cukru
  • 1 cytryna, ekologiczna, skóra i sok
  • 3 jajka
  • 20 g mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1400 g wody
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku, np. słonecznikowy, z pestek winogron
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Przygotować foremkę do pieczenia, która pasuje do dolnej przystawki Varoma i nie zakrywa jej otworów (np. tortownicę o średnicy 20 cm na górze, i średnicy 12 cm na dole lub podłużną foremkę 21 x 10 x 6 cm), foremkę natłuścić masłem i oprószyć kaszą manną, odstawić
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 5 g skórki z cytryny (z ok. pół cytryny), zmielić 30 s/obr.10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, jajka, mleko, 20 g soku z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 30 s/obr.5. Przełożyć do przygotowanej foremki i przykryć foremkę żaroodporną folią spożywczą. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma. Umieścić foremkę w dolnej części przystawki Varoma. Należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 70 min/Varoma/obr.1. W tym czasie przygotować polewę . Do żaroodpornej torebki spożywczej włożyć czekoladę, dodać olej, szczelnie zamknąć, odstawić.
  5. Zdjąć przystawkę Varoma, umieścić torebkę z olejem i czekoladą w dolnej części przystawki Varoma obok foremki do pieczenia, należy upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 10 min/Varoma/obr.1.
  6. Odstawić przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć foremkę do pieczenia oraz torebkę z roztopioną czekoladą, odstawić. Po 5 min. usunąć folię spożywczą i pozostawić ciasto w foremce do ostygnięcia na 30 min.
  7. Wyjąć ciasto z foremki, odstawić do wystygnięcia. Wymieszać polewę czekoladową delikatnie ugniatając zawartość folii, odciąć róg worka i równomiernie polać ciasto polewą czekoladową. Ciasto pokroić i podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

* W przypadku użycia silikonowej formy do pieczenia należy wydłużyć czas w punkcie 4 do 80 min, oraz zwiększyć ilość wody do 1600g.
* Zamiast polewy czekoladowej można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem.
* W punkcie 2 można dodać 1-1/2 łyżeczki mielonego kardamonu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • tmrc_emoticons.) Udało się dobrze ze...

    Zgłoszony przez Artvel na listopada 18, 2017 at 09:40.

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)
    Udało się tmrc_emoticons.) dobrze ze zdążyłem położyć polewę zanim mi ja zjedlitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze