3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Blok Kakaowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Blok Kakaowy

  • 0,75 opakowania masła, ja użyłam masło Polskie Mlekovita 82%
  • 1 opakowania mleka w proszku, najlepiej niebieskiego z OSM Siedlce - z Łaciatym blok wyszedł mi ciągnący, plastelinowy
  • 3-4 łyżki kakao ciemne, ja użyłam DecoMorreno
  • 240 g cukru, najlepiej drobnego
  • 70 g wody ciepłej, przegotowanej
5

Przygotowanie

    Dodatki
  1. Po zakończeniu można dołożyć pokruszone herbatniki np Petit Beurre Jutrzenki i/lub pokruszone orzechy włoskie. Uwaga - nie dodajemy ich w trakcie wsypywania mleka bo się nam wszystko zmieli tmrc_emoticons.) Dodatki dodajemy po zakończeniu robienia bloku.
    Wsypujemy dodatki i mieszamy  Counter-clockwise operation pomagając sobie kopystką
    aż do zadowalającego efektu (tutaj efekt to rzecz gustu i zależy on od ilości dodatków) tmrc_emoticons.)

  2. Konsumpcja
  3. Następnego dnia z filiżanką gorącej niesłodzonej herbaty.
    Smacznego tmrc_emoticons.)

  4. Pieczenie/Formowanie
  5. Przełożyć masę do formy np. tortownica, lub prostokątna blacha na ciasto. Masę wykładamy cienko - ja zrobiłam na grubość ok 2 cm. Czekamy aż masa ostygnie i dopiero wtedy wstawiamy do lodówki na całą noc. (Ze starych czasów pamiętam, że nie wkłada się ciepłego do lodówki bo się lodówka rozmraża - ale może teraz lodówki są inteligentniejsze)

  6. na podst. przepisu ilona i modyfikacji mojej Mamy :)
  7. Do Closed lid włożyć masło, cukier, wsypać kakao i wlać ciepłą, przegotowaną wodę.

  8. TM  Closed lid i ustawić na Varoma/5min/obr 4
    Po 2 min zacząć wsypywać przez otwór mleko w proszku, powoli nie za szybko. Jeśli noże zaczną się zacinać, nie zrażać się, tylko pomóc kopystką, ewentualnie zatrzymać na chwilę urządzenie, zgarnąć masę ze ścianek kopystką i delikatnie ją "pomieszać". Wzowić TM.
    W międzyczasie zwiększyć obroty do 6. Ja zwiększałam w 3 min do 5 obr i w 4 min do 6 obr.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ten przepis jest niezrozumiały, nie wiadomo ile...

    Zgłoszony przez kota7 na lutego 26, 2017 at 19:19.

    ten przepis jest niezrozumiały, nie wiadomo ile masła a ile mleka. Dodałam na "oko" i wyszła przeokropnie słodka, ciągnąca guła - coś okropnego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ile gram mleka w proszku

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na stycznia 1, 2016 at 13:28.

    ile gram mleka w proszku potrzebne jest do przepisu? 1 opakowanie mi nic nie mówi, gdyż są różne opakowania, o różnych wielkościach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry, taki smak z

    Zgłoszony przez krzywa70 na lutego 25, 2015 at 19:40.

    bardzo dobry, taki smak z dzieciństwa...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze