3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

  • Orzechy nerkowca - 25 g
  • Mleko migdałowe - 60 g
  • Jaja kurze - 1 szt
  • Płatki drożdżowe nieaktywne - 1 łyżka (10 g)
  • Kasza gryczana biała - 100 g
  • Czerwona cebula - 50 g
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło klarowane - 15 g
  • Cukinia - 200 g
  • Szpinak baby - 1 garść (25 g)
  • Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz, chilli - 1 szczypta
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca zalewamy mlekiem migdałowym, odstawiamy na 20 min. Następnie przekładamy całość do naczynia miksującego, miksujemy 30 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno.
  2. Dodajemy jajko i płatki drożdżowe nieaktywne. Mieszamy 15 s/ obr. wsteczne 2,5. Masę przelewamy do miseczki.
  3. Naczynie miksujące płuczemy, wlewamy 1000 ml wody, zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę gryczaną. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 4.
  4. Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, odstawiamy na bok, wodę wylewamy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C.
  6. Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek, rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno. Rozdrabniamy ponownie 2 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
  7. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
  8. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0,5. bez miarki.
  9. Dodajemy szpinak, kaszę, masę jajeczną, sól, pieprz, chilli. Mieszamy kopystką.
  10. Foremkę do pieczenia chleba o wymiarach 24 cm x 12 cm, lub foremkę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wkładamy do piekarnika.
  11. Pieczemy 50 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówka: Drugą połowę zapiekanki wykorzystamy jutro.

Czas przygotowania: 20 min moczenie orzechów + 22 min przygotowanie + 50 min pieczenie

Kcal: 404 | B: 16.0 g | T: 19.1 g | W: 41.9 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy