![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/15637cb6-803c-437d-86ac-a279d71b6f19/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/a3f0ff10-6506-4833-afb6-aac9fcbe5c29/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/2697b2c0-5137-4a96-b00b-18963aa6f28f/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/5ad702a3-fea0-462a-84d7-393b4963a3a1/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/dbf093b5-3722-49fb-8ec6-76c5ad78d0b9/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/647c75fd-6698-4df7-bdab-337ad90e96a4/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/f41dfaf0-7581-4a3f-a517-0659b78195ee/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/7a2e81bc-39d2-4c02-8cff-f83942dbe152/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/bee486cf-51e5-4914-a671-322a608fa135/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/8cd50879-2e60-4ade-a363-d77ad22cd50b/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/61d7aa16-981f-4fe3-8d7e-31db72c1041b/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ikjt4tdu-b619e-072591-cfcd2-nskwfpxq/c062acd4-ea12-43d5-8fbb-d4ae4bbe0180/main/wiosenne-pulpety-jaglane.jpg)
Składniki
nadzienie do pulpetów
- kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych na paski
Wiosenne pulpety jaglane
- 30 g liści pokrzywy
- 30 g młodych listków mniszka lekarskiego , (bez długiego ogonka)
- 120 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g kaszy manny
- 2 jajka
- ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- ½ – 1 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 50 g oliwy z oliwek, + dodatkowo 1 łyżka do posmarowania Varomy
- 350 g wody
- 200 g kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
.odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli
2. dodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzić
3.listki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7
4.dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5
5.dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4 pomagając kopystką
6. z masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwą
7. gotować 25 min / Varoma / obr.1
pulpetów
Porady
zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,
2 ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,
suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.
Sposób podania:
Doskonałe danie bezmięsne Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem: czosnkowym, pomidorowym lub serowym.
Właściwości kaszy jaglanej: Kasza jaglana była nazywana kiedyś "polskim złotem", ceniły ją nasze babcie za cenne właściwości, ponieważ ona również oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele. Dodatkowo nawilża i odświeża ciało, działa odtruwająco na wątrobę i przeczyszcza jelita.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upsss. Zapomniałam o...
jajkach. W trakcie formowania pulpetów nic mnie nie "dźgnęło" bo konsysyencja była super. Od razu po zdjęciu z varomy pulpety lekko sie rozpadały, ale jak przestygły było ok. Zrobiłam ze szpinakiem i wyszły bardzo smaczne. Zastanawia mnie, czy z jajkami ta masa nie będzie bardzo rzadka.
Zrobiłam ze szpinakiem, w smaku wyszły baaaardzo dobre. Mnie ten przepis wystarczył na dwie porcje. Także jutro robię kotleciki obsmażane w bułce tartej. Ja sobie te pulpeciki polałam sosem pomidorowym. To moje drugie danie z kaszy jaglanej i pulpety pycha.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Dziękuję za kolejną inspirację z jaglanką w roli głównej![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Potwerdzm, warto wrócić do tego przepisu
Polecam go nie tylko z okazji wiosny, można modyfikować przepis i jeść klopsiki cały rok
Pozdrawiam ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Musimy koniecznie przypomnieć ten przepis, zwłaszcza, że pierwszy dzień wiosny zbliża się wielkimi krokami![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam Mixi
Robię te pulpety dość często i dzięki Waszym pomysłom zmieniam dodatki. Za radą Ali dodaję po odrobinie masła (oczywiście swojskiego) na wierzch każdego pulpeta. Kilka razy wykorzystywałam je na pokazie u wegetarian... Wszystkim smakują i dlatego bardzo się cieszę, że ten przepis ma duże "wzięcie".
Dziś też je robię -wersję z bazylią i natką pietruszki. Mmmniam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ewa, barzdo się cieszę, że pulpety smakują Twojej rodzince
Przy najbliższym gotowanie sprawdzę Twoją wersję -też pyszna
Muszę się zmobilizować i poświęcić trochę czasu na wpisanie następnych przepisów z kaszą w roli głównej
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Genialny przepis. Ja dalam zamiast suszonych pomidorow korzen pietruszki, kawalek selera, troche ziemienia lnianego i natkeietruszki. Pulpeciki wyszly znakomite! Do tego bukiet warzyw na parze a dla dzieci dodatkowo ryz. Pyszny zdrowy obiadek!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Elu super przepis, bardzo lubię kaszę
dodaje do wypróbowania ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Fajny przepis Elu, dodaje do wypròbowania, tym bardziej , ze mam còrke wege
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?