3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wiosenne pulpety jaglane


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

nadzienie do pulpetów

  • kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych na paski

Wiosenne pulpety jaglane

  • 30 g liści pokrzywy
  • 30 g młodych listków mniszka lekarskiego , (bez długiego ogonka)
  • 120 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • ½ – 1 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 50 g oliwy z oliwek, + dodatkowo 1 łyżka do posmarowania Varomy
  • 350 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej
5

Przygotowanie

    pulpetów
  1. .odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli

    2. dodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzić

    3.listki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7

    4.dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5

    5.dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4  pomagając kopystką

    6. z masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwą

    7. gotować 25 min / Varoma / obr.1

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,

2 ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,

suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.

 

Sposób podania:

Doskonałe danie bezmięsne tmrc_emoticons.) Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem: czosnkowym, pomidorowym lub serowym.

Właściwości kaszy jaglanej:  Kasza jaglana była nazywana kiedyś "polskim złotem", ceniły ją nasze babcie za cenne właściwości, ponieważ ona również oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele. Dodatkowo nawilża i odświeża ciało, działa odtruwająco na wątrobę i przeczyszcza jelita.

 

 

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Upsss. Zapomniałam

    Zgłoszony przez rozalika na maja 2, 2016 at 15:08.

    Upsss. Zapomniałam o...

    jajkach. W trakcie formowania pulpetów nic mnie nie "dźgnęło" bo konsysyencja była super. Od razu po zdjęciu z varomy pulpety lekko sie rozpadały, ale jak przestygły było ok. Zrobiłam ze szpinakiem i wyszły bardzo smaczne. Zastanawia mnie, czy z jajkami ta masa nie będzie bardzo rzadka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ze szpinakiem, w

    Zgłoszony przez Frażka na marca 29, 2015 at 21:43.

    Zrobiłam ze szpinakiem, w smaku wyszły baaaardzo dobre. Mnie ten przepis wystarczył na dwie porcje. Także jutro robię kotleciki obsmażane w bułce tartej.  Ja sobie te pulpeciki polałam sosem pomidorowym. To moje drugie danie z kaszy jaglanej i pulpety pycha.

    Grażka

    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za kolejną

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:09.

    Dziękuję za kolejną inspirację z jaglanką w roli głównej  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwerdzm, warto wrócić do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 21, 2014 at 11:36.

    Potwerdzm, warto wrócić do tego przepisu Love Polecam go nie tylko z okazji wiosny, można modyfikować przepis i jeść klopsiki cały rok Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musimy koniecznie przypomnieć

    Zgłoszony przez Mixi na marca 19, 2014 at 10:22.

    Musimy koniecznie przypomnieć ten przepis, zwłaszcza, że pierwszy dzień wiosny zbliża się wielkimi krokami tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię te pulpety dość często

    Zgłoszony przez ElaK na marca 19, 2014 at 09:45.

    Robię te pulpety dość często i dzięki Waszym pomysłom zmieniam dodatki. Za radą Ali dodaję po odrobinie masła (oczywiście swojskiego) na wierzch każdego pulpeta. Kilka razy wykorzystywałam je na pokazie u wegetarian... Wszystkim smakują i dlatego bardzo się cieszę, że ten przepis ma duże "wzięcie". 

    Dziś też je robię -wersję z bazylią i natką pietruszki. Mmmniam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewa, barzdo się cieszę, że

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 10, 2013 at 13:59.

    Ewa, barzdo się cieszę, że pulpety smakują Twojej rodzince  tmrc_emoticons.)  Przy najbliższym gotowanie sprawdzę Twoją wersję -też pyszna tmrc_emoticons.)    Muszę się zmobilizować i poświęcić trochę czasu na wpisanie następnych przepisów z kaszą w roli głównej  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny przepis. Ja dalam

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 9, 2013 at 14:52.

    Genialny przepis. Ja dalam zamiast suszonych pomidorow korzen pietruszki, kawalek selera, troche ziemienia lnianego i natkeietruszki. Pulpeciki wyszly znakomite! Do tego bukiet warzyw na parze a dla dzieci dodatkowo ryz. Pyszny zdrowy obiadek!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu super przepis, bardzo

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 11, 2013 at 18:08.

    Elu super przepis, bardzo lubię kaszę tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis Elu, dodaje do

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 10, 2013 at 12:14.

    Fajny przepis Elu, dodaje do wypròbowania, tym bardziej , ze mam còrke wege Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu uzupełniłam składniki

    Zgłoszony przez ElaK na maja 10, 2013 at 08:12.

    Alu uzupełniłam składniki przepisu, żeby było bardziej czytelne co robić z tą oliwą  tmrc_emoticons.D  Dzięki za wskazówki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O jej - jak człowiek stary,

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 10, 2013 at 07:49.

    O jej - jak człowiek stary, to nie dowidzi (przeczytałam 5 zamiast 50 g oliwy) Big Smile  i nie czyta ze zrozumieniem Big Smile  Jakoś pomyślałam, że ta oliwa to do posmarowania varomy (moja wina, tak to jest, jak się czyta w pracy "jednym okiem"), więc masło miało być jako tłuszcz. Ale i tak pomimo oliwy położę po kawałeczku masła - dla smaku. Przepraszam za zamieszanie Love

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu dzięki za radę   Czy

    Zgłoszony przez ElaK na maja 9, 2013 at 23:13.

    Alu dzięki za radę  tmrc_emoticons.)  Czy dobrze zrozumiałam, że ta ilość oliwy nie wystarczy? czy lepiej, żeby to było masło?  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczynki - to dodam

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 9, 2013 at 14:22.

    Dziewczynki - to dodam jeszcze, że witaminki z zieleninki są przyswajalne jedynie z tłuszczami, których tutaj nie ma, więc ja położę na każdy kotlecik po kawałeczku masła, które rozpuści się pod wpływem pary i zostanie wchłonięte, co zdecydowanie podniesie walory smakowe., o zdrowotnych nie wspominając.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pulpety smakowały nawet moim

    Zgłoszony przez ElaK na maja 9, 2013 at 13:19.

    Pulpety smakowały nawet moim panom, którzy zdecydowanie preferują mięso  Big Smile  A wczoraj zaniosłam do biura i koleżanki też chwaliły  tmrc_emoticons.)  ale były zaskoczone tą ilością mniszka i pokrzywy  Big Smile  Trzeba wykorzystać krótki czas, w którym można jeść takie "ziółka"  Polecam i życzę smacznego  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AniaJ. napisał: Super przepis

    Zgłoszony przez ElaK na maja 9, 2013 at 13:14.

    AniaJ.

    Super przepis dziękuję Elu właśnie kupiłam kaszę jaglana. Wypróbuję z bazylią i zielona pietruszką. Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Aniu dzięki za kolejną inspirację. tmrc_emoticons.)   Bazylia i pietruszka a do tego szczypta pieprzu cytrynowego to też świetny pomysł  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam i życzę smacznego  Big Smile   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kokolidek napisał: Elu -

    Zgłoszony przez ElaK na maja 9, 2013 at 13:11.

    kokolidek

    Elu - świetny przepis, zastosuję. Zamiast pokrzywy i mniszka (nie mam) dam szpinak, zamiast 2 jajek - żeby nie łączyć węglowodanów z proteinami- dam 1 łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

    (Dziewczynki - czy o taki komentarz Wam chodziło?)

    Do tego "po kokardkę" warzyw gotowanych na parze polanych oliwą lub olejem - i "obiad z głowy". tmrc_emoticons.)

     

    Alu dziękuję za cenną wskazówkę  tmrc_emoticons.) I będę wdzięczna za uwegi przy innych moich przepisach.  Wymyślając kolejne przepisy będę miała podpowiedzi jakich połączeń unikać.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Pulpety ze szpinakiem też będą dobre. Następnym razem zrobię taką wersję.  Big Smile  Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że jesteś z nami  tmrc_emoticons.)  Ela 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis dziękuję Elu

    Zgłoszony przez AniaJ. na maja 8, 2013 at 11:36.

    Super przepis dziękuję Elu właśnie kupiłam kaszę jaglana. Wypróbuję z bazylią i zielona pietruszką. Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    'Jestes tym co jesz'

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziekuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 8, 2013 at 10:50.

    Elu dziekuję za przepis na wykorzystanie kaszy jaglanej Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu przepisik ciekawy i

    Zgłoszony przez magi1 na maja 8, 2013 at 08:43.

    Elu przepisik ciekawy i napewno smaczny. Ja robie kotleciki z kaszy gryczanej i bardzo nam smakuja. Twoj przepis wyprobuje.  tmrc_emoticons.D Dziekuje za super pomysl. tmrc_emoticons.D Alu tak o taka forme nam chodzilo, super dzieki tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kokolidek napisał: Elu -

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 8, 2013 at 08:35.

    kokolidek

    Elu - świetny przepis, zastosuję. Zamiast pokrzywy i mniszka (nie mam) dam szpinak, zamiast 2 jajek - żeby nie łączyć węglowodanów z proteinami- dam 1 łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

    (Dziewczynki - czy o taki komentarz Wam chodziło?)

    Do tego "po kokardkę" warzyw gotowanych na parze polanych oliwą lub olejem - i "obiad z głowy". tmrc_emoticons.)

    Tak Alu o to chodziło.Dziękuję bardzo serdecznie tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu - świetny przepis,

    Zgłoszony przez kokolidek na maja 8, 2013 at 08:04.

    Elu - świetny przepis, zastosuję. Zamiast pokrzywy i mniszka (nie mam) dam szpinak, zamiast 2 jajek - żeby nie łączyć węglowodanów z proteinami- dam 1 łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

    (Dziewczynki - czy o taki komentarz Wam chodziło?)

    Do tego "po kokardkę" warzyw gotowanych na parze polanych oliwą lub olejem - i "obiad z głowy". tmrc_emoticons.)

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze