Składniki
0 porcja/porcje/porcji
POMMES -kulki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków -ugotowanych, ostudzonych (jak na kopytka)
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 80 g masła
- 250 g wody
-
6
30min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
wodę, masło i sól zagotować w naczyniu 5 min / 100*C / obr. 1
dodać mąkę, wymieszać 20 sek / obr. 4
nastawić obr. 5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka i żółtka; po dodaniu ostatniego mieszać jeszcze 30 sek
dodać ziemniaki, zamknąć pokrywę i pomagając kopystką dobrze wymieszać na jednolitą masę 45-60 sek / obr.4
Rozgrzać piekarnik do temp. 190*C
dobrze natłuszczonymi dłońmi formować kulki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem
ziemniaczane kulki posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 10 minut przed końcem spryskać kulki wodą (jak bułki) i podwyższyć temp. do 200*C + włączyć termoobieg
Pummes
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Super dodatek do drugiego dania, chrupiąca skórka i puch w środku!
[[wysiwyg_imageupload:305:]]
Przepis dostałam już dość dawno od mojej Mamusi. Ona robi je na okazyjne obiady i smaży kulki w głębokim tłuszczu a ja spróbowałam lżejszej wersji.
Kulki można uformować dzień wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu ułożone na blaszce a upiec bezpośrednio przed podaniem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzehhh i moje też nie
ehhh i moje też nie wyszły....
Jadłam je oczami ze zdjęcia...Po upieczeniu stały się plackami nie kulkami.
Ale i tak sprő bowałam,jak dla mnie za bardzo czuć było mąkê.Nastěpnym razem zmienie ziemniaki i dodam mniej mąki...
Nie mniej jednak super pomysł...
Pierwsza liga jak sie zacznie
Pierwsza liga jak sie zacznie jejsc to nie mozna przestac do momentu az kuleczek poprostu zabraknie
:bigsmile:Elu ja będę
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Każdy chyba musi dopracowac
Każdy chyba musi dopracowac sobie ten przepis do własnych rodzajów ziemniaków i mąki ;o) Mnie kolejne też trochę opadły, skórka była chrupiąca ale w środku do połowy były "puste" - srodek opadł na dół ;o) wyszły takie jakby były nadmuchane do połowy ;o) Ale moje dzieci i tak wcinaly ze smakiem. ;o) Ja będę testowała do skutku, bo bardzo mi się ten pomysł na inne ziemniaczki spodobał. Jak mi w koncu wyjda takie jak mają być to dam znać ;o) Dziękuje Elu za przepis. Pozdrawiam.
;o)
Haniu ja używam najczęściej
Haniu ja używam najczęściej mąki z biedronki typ 450
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przykro mi dziewczyny, że Wam
Przykro mi dziewczyny, że Wam kulki nie urosły.
Gdy moja Mamusia smażyła je w głębokim oleju to ich kształt był zawsze kulisty. Ja wolę wersję lżejszą, dlatego piekę je w piekarniku i już nie są takie równiutkie kulki, tylko takie bułeczki (widać na zdjęciach). Konsystencja ciasta zależy od jakości ziemniaków.
Ale ciasto nie może być takie gęste jak na kopytka, bo by wyszły za twarde. A one są puszyste w środku
Chyba zrobię je podczas majówki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
:bigsmile:Moje też nie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
A mnie ładnie rosły... i na
A mnie ładnie rosły... i na koniec opadły -pod koniec 20 min. pieczenia zanim wlączyłam 200 st. C i termoobieg ;o)
;o)
:bigsmile:Wrzucam do
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Acha zapomniałam napisać, że
Acha zapomniałam napisać, że są pyszne prosto z piekarnika i zimne
Wczoraj zjedliśmy wszystkie

Elu, mój mąż od wczoraj
Cieszę się Grażynko
Cieszę się Grażynko
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu kulki pyszne, tak jak
Dzięki za odpowiedź Cieszę
Dzięki za odpowiedź
Cieszę się bardzo, że kulki Wam smakują i je robicie
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu , moje (oczywiście z
Elu , moje (oczywiście z Twojego przepisu) wyszły znakomicie .Robiłam je juz dwa razy. Dzisiaj zostało mi sporo ziemniaków z obiadu więc jutro juz je zaplanowałam.
Dziewczyny, nie poddawajcie sie jeśli czasem coś nie wyjdzie, przyczyny są różne - o tym pisze Magi - próbować dalej. Powodzenia!
Pozdrawiam
Moja rodzinka też uwielbia
Moja rodzinka też uwielbia ziemniaki w każdej postaci
Dla męskiej części rodziny ważne jest, żeby do nich był też solidny kawałek mięcha
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przeoczyłam wcześniej Twój
Przeoczyłam wcześniej Twój przepis Elu. Jak dobrze, że natrafiłam na Wasze komentarze. Moja rodzinka jest "ziemniaczana"
Dodaję do ulubionych 
buziaki
Eluniu ja je robiłam i mi
Eluniu ja je robiłam i mi wyszły super
chrupiące na wierzchu i w srodku też super
Moniczko może spróbuj jeszcze raz
czasami tak bywa ze coś nie wyjdzie
ja tez tak mam - to chyba zależy tez troszkę od mojego samopoczucia no i myslę, że ziemniaki też moga mieć wpływ 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
smoczek napisał: M oje
Smoczek, czy Ty je oststnio robiłaś?
I jak Ci wyszły?
Trochę się zmartwiłam, że Monice się nie udały
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Monika_z przykro mi, że kulki
Monika_z przykro mi, że kulki Ci nie wyszły
Nie mam pojęcia, co stało się nie tak... robiłam je już tyle razy ale nigdy nie miałam budyniu w środku
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to temperatura piekarnika, każdy piecze inaczej ale o tym każda gospodyni wie i w razie potrzeby temperaturę ustawi indywidualnie i dostosuje też czas pieczenia...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
M oje ulubione! Piątka
M
oje ulubione! Piątka 
Hmmm... Zrobiłam pół porcji.
Hmmm... Zrobiłam pół porcji. Niestety u mnie żadnego puchu nie ma
budyń w środku. Z kuleczek zrobiły się placuszki ze spieczona skórką. Zachodzę w głowe dlaczego.
Ok, dzieki Elu, bedziemy
Ok, dzieki Elu, bedziemy robic eksperymenty
Najwyzej sie rozplyna w wodzie
Choc mysle, ze nie bedzie tak zle

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko, nigdy ich nie
Veroniko, nigdy ich nie mroziłam
Robię najczęściej dzień wcześniej i takie uformowane wynoszę do piwnicy a potem wkładam do gorącego piekarnika
a z niego prosto na talerze
Ale myślę, że można je zamrozić, tak jak pyzy -też mrożę na surowo a potem zamrożone do wrzątku...
Trzeba wypróbować
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, jest pytanko.... czy
Elu, jest pytanko.... czy pommes mozna zamrozic, tak na zapas ? Np jeszcze przed wlozeniem do piekarnika ? Wg mnie tak, ale poniewaz nie robilam tak nigdy, poczekam , co mi odpowiesz
Buzka

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

:)super! bardzo dziękuje za
zrobię je w niedzielę
Kokolidek daj znać, jak Ci
Kokolidek daj znać, jak Ci smakowało i czy to usprawnienie z łyżką do lodów się sprawdza
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepis bardzo ciekawy -
Przepis bardzo ciekawy - dziękuję. A żeby usprawnić sobie robienie kulek będę je robiła "łyżką" do nakładania lodów posmarowaną olejem. Będzie szybciej - w sobotę próba.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Edyto, kulki robiłam
Edyto, kulki robiłam wielkości gałek lodów, czyli ok.3,5-4cm średnicy i wyszło ich na całą blachę od piekarnika -ok.40-45 szt.
5 dorosłych osób w tym dwóch facetów dobrze się najadło
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
wyglądaja bosko ale mam
wyglądaja bosko ale mam pytanko:ile wychodzi kulek z tej porcji i jak doża jest jedna kulka ?
"Ziemniaczki Księżnej"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Takie danie jadłam kiedyś na
Takie danie jadłam kiedyś na przyjęciu komunijnym w drogiej restauracji. masa była wyciskana przez rękaw cukierniczy. Całość wyglądała ślicznie, smakowała wybornie a danie nazywało się "Ziemniaczki Księżnej"
Z TM książęce dania możemy mieć na codzień.
Na pewno wyróbuję. Dziękuję za przepis.
Dziewczyny dziękuję za
Dziewczyny dziękuję za komentarze
Polecam ten przepis bo nie jest ani drogi ani trudny a na "zwykły" niedzielny obiad można mieć super danie. Moja Mamusia najczęściej podawała je z cielęciną
ale ja usmażyłam filet z kurczaka
Miałam nadzieję, że częś z tych kulek zostanie na następny dzień i zrobię do nich sos pieczarkowy... ale wszystkie zostały wchłonięte przez rodzinkę
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Eluniu kochana super przepis,
Eluniu kochana super przepis, jadłam kiedyś takie podobne kulki na obiad w restauracji i bardzo mi smakowały, a kiedyś kupiłam w sklepie w postaci zamrożonej, ale nie były tak dobre. Zrobię je już w wekendzik na obiadek
pyszności
dziekuję i pozdrawiam cieplutko 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:DElu dodany przepis do
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Pyszne, polecam :bigsmile:
Pyszne, polecam
Bardzo podobne do wloskich " crocchette di patate ", z ròznica, ze dodaje jeszcze tarty parmezan
Robie w piekarniku, albo mozna smazyc, w duzej ilosci truszczu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu bardzo ciekawy przepis
Elu bardzo ciekawy przepis
Dodałam do wypróboawnia
Z ziemniaków robiłam różne "kluski",ale takich nie znałam
Pozdrawiam serdecznie
