thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/01/13
zmieniono dnia: 30/10/15

Składniki

POMMES -kulki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków -ugotowanych, ostudzonych (jak na kopytka)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • 250 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pummes
    1. wodę, masło i sól zagotować w naczyniu 5 min / 100*C / obr. 1

    2. dodać mąkę, wymieszać 20 sek / obr. 4

    3. nastawić obr. 5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka i żółtka; po dodaniu ostatniego mieszać jeszcze 30 sek

    1. dodać ziemniaki, zamknąć pokrywę i pomagając kopystką dobrze wymieszać na jednolitą masę 45-60 sek / obr.4

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190*C

    2. dobrze natłuszczonymi dłońmi formować kulki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem

    3. ziemniaczane kulki posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 10 minut przed końcem spryskać kulki wodą (jak bułki) i podwyższyć temp. do 200*C + włączyć termoobieg

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Super dodatek do drugiego dania, chrupiąca skórka i puch w środku!

[[wysiwyg_imageupload:305:]]

Przepis dostałam już dość dawno od mojej Mamusi. Ona robi je na okazyjne obiady i smaży kulki w głębokim tłuszczu a ja spróbowałam lżejszej wersji.

Kulki można uformować dzień wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu ułożone na blaszce a upiec bezpośrednio przed podaniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

POMMES -kulki ziemniaczane

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 11, 2015 at 19:19

    ehhh i moje też nie wyszły....

    Jadłam je oczami ze zdjęcia...Po upieczeniu stały się plackami nie kulkami. tmrc_emoticons.(  Ale i tak sprő bowałam,jak dla mnie za bardzo czuć było mąkê.Nastěpnym razem zmienie ziemniaki i dodam mniej mąki...

    Nie mniej jednak super pomysł... tmrc_emoticons.;)

  • lutego 5, 2015 at 17:45

    Pierwsza liga jak sie zacznie jejsc to nie mozna przestac do momentu az kuleczek poprostu zabraknie tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 26, 2013 at 11:29

    Big SmileElu ja będę próbować do skutku masz rację ,że wszystko zależy od ziemniaków jak wyjdą ok to się pochwalę. tmrc_emoticons.;) Na razie dzięki za przepis Big Smile Moje wyszły płaskie ale wszystkie zostały zjedzone,bo jak mówiłam wcześniej  u mnie ziemniaki są jedzone w każdej postaci tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • kwietnia 26, 2013 at 11:02

    Każdy chyba musi dopracowac sobie ten przepis do własnych rodzajów ziemniaków i mąki ;o) Mnie kolejne też trochę opadły, skórka była chrupiąca ale w środku do połowy były "puste" - srodek opadł na dół ;o) wyszły takie jakby były nadmuchane do połowy ;o) Ale moje dzieci i tak wcinaly ze smakiem. ;o) Ja będę testowała do skutku, bo bardzo mi się ten pomysł na inne ziemniaczki spodobał. Jak mi w koncu wyjda takie jak mają być to dam znać ;o)  Dziękuje Elu za przepis. Pozdrawiam.

    ;o)

  • kwietnia 26, 2013 at 07:28

    Haniu ja używam najczęściej mąki z biedronki typ 450

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 26, 2013 at 07:27

    Przykro mi dziewczyny, że Wam kulki nie urosły. tmrc_emoticons.(  Gdy moja Mamusia smażyła je w głębokim oleju to ich kształt był zawsze kulisty. Ja wolę wersję lżejszą, dlatego piekę je w piekarniku i już nie są takie równiutkie kulki, tylko takie bułeczki (widać na zdjęciach). Konsystencja ciasta zależy od jakości ziemniaków.  tmrc_emoticons.~  Ale ciasto nie może być takie gęste jak na kopytka, bo by wyszły za twarde. A one są puszyste w środku  tmrc_emoticons.)  Chyba zrobię je podczas majówki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 24, 2013 at 17:44

    Big SmileMoje też nie wyszły. tmrc_emoticons.(( Elu jaka musi być konsystencja ciasta bo mi się wydaje ,że trochę za rzadka .Jaką mąkę użyłaś ? tmrc_emoticons.J) Spróbuję jeszcze raz zrobić ,i dam więcej mąki ,żeby było gęste jak na kopytka tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • kwietnia 24, 2013 at 16:36

    A mnie ładnie rosły... i na koniec opadły -pod koniec 20 min. pieczenia  zanim wlączyłam 200 st. C i termoobieg ;o)

    ;o)

  • kwietnia 23, 2013 at 19:26

    Big SmileWrzucam do wypróbowania Moja ziemniakożerna familia na pewno będzie zadowolona tmrc_emoticons.8) Powiem jak wyszło tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • kwietnia 23, 2013 at 15:18
    5.0

    Acha zapomniałam napisać, że są pyszne prosto z piekarnika i zimne tmrc_emoticons.D Big Smile  Wczoraj zjedliśmy wszystkie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

Are you sure to delete this comment ?