3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

POMMES -kulki ziemniaczane


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

POMMES -kulki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków -ugotowanych, ostudzonych (jak na kopytka)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • 250 g wody
5

Przygotowanie

    Pummes
    1. wodę, masło i sól zagotować w naczyniu 5 min / 100*C / obr. 1

    2. dodać mąkę, wymieszać 20 sek / obr. 4

    3. nastawić obr. 5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka i żółtka; po dodaniu ostatniego mieszać jeszcze 30 sek

    1. dodać ziemniaki, zamknąć pokrywę i pomagając kopystką dobrze wymieszać na jednolitą masę 45-60 sek / obr.4

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190*C

    2. dobrze natłuszczonymi dłońmi formować kulki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem

    3. ziemniaczane kulki posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 10 minut przed końcem spryskać kulki wodą (jak bułki) i podwyższyć temp. do 200*C + włączyć termoobieg

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Super dodatek do drugiego dania, chrupiąca skórka i puch w środku!

[[wysiwyg_imageupload:305:]]

Przepis dostałam już dość dawno od mojej Mamusi. Ona robi je na okazyjne obiady i smaży kulki w głębokim tłuszczu a ja spróbowałam lżejszej wersji.

Kulki można uformować dzień wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu ułożone na blaszce a upiec bezpośrednio przed podaniem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ehhh i moje też nie

    Zgłoszony przez ulbi na listopada 11, 2015 at 19:19.

    ehhh i moje też nie wyszły....

    Jadłam je oczami ze zdjęcia...Po upieczeniu stały się plackami nie kulkami. tmrc_emoticons.(  Ale i tak sprő bowałam,jak dla mnie za bardzo czuć było mąkê.Nastěpnym razem zmienie ziemniaki i dodam mniej mąki...

    Nie mniej jednak super pomysł... tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwsza liga jak sie zacznie

    Zgłoszony przez julciakob na lutego 5, 2015 at 17:45.

    Pierwsza liga jak sie zacznie jejsc to nie mozna przestac do momentu az kuleczek poprostu zabraknie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Elu ja będę

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 26, 2013 at 11:29.

    Big SmileElu ja będę próbować do skutku masz rację ,że wszystko zależy od ziemniaków jak wyjdą ok to się pochwalę. tmrc_emoticons.;) Na razie dzięki za przepis Big Smile Moje wyszły płaskie ale wszystkie zostały zjedzone,bo jak mówiłam wcześniej  u mnie ziemniaki są jedzone w każdej postaci tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Każdy chyba musi dopracowac

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 26, 2013 at 11:02.

    Każdy chyba musi dopracowac sobie ten przepis do własnych rodzajów ziemniaków i mąki ;o) Mnie kolejne też trochę opadły, skórka była chrupiąca ale w środku do połowy były "puste" - srodek opadł na dół ;o) wyszły takie jakby były nadmuchane do połowy ;o) Ale moje dzieci i tak wcinaly ze smakiem. ;o) Ja będę testowała do skutku, bo bardzo mi się ten pomysł na inne ziemniaczki spodobał. Jak mi w koncu wyjda takie jak mają być to dam znać ;o)  Dziękuje Elu za przepis. Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu ja używam najczęściej

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 26, 2013 at 07:28.

    Haniu ja używam najczęściej mąki z biedronki typ 450

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi dziewczyny, że Wam

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 26, 2013 at 07:27.

    Przykro mi dziewczyny, że Wam kulki nie urosły. tmrc_emoticons.(  Gdy moja Mamusia smażyła je w głębokim oleju to ich kształt był zawsze kulisty. Ja wolę wersję lżejszą, dlatego piekę je w piekarniku i już nie są takie równiutkie kulki, tylko takie bułeczki (widać na zdjęciach). Konsystencja ciasta zależy od jakości ziemniaków.  tmrc_emoticons.~  Ale ciasto nie może być takie gęste jak na kopytka, bo by wyszły za twarde. A one są puszyste w środku  tmrc_emoticons.)  Chyba zrobię je podczas majówki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Moje też nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 24, 2013 at 17:44.

    Big SmileMoje też nie wyszły. tmrc_emoticons.(( Elu jaka musi być konsystencja ciasta bo mi się wydaje ,że trochę za rzadka .Jaką mąkę użyłaś ? tmrc_emoticons.J) Spróbuję jeszcze raz zrobić ,i dam więcej mąki ,żeby było gęste jak na kopytka tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mnie ładnie rosły... i na

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 24, 2013 at 16:36.

    A mnie ładnie rosły... i na koniec opadły -pod koniec 20 min. pieczenia  zanim wlączyłam 200 st. C i termoobieg ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Wrzucam do

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 23, 2013 at 19:26.

    Big SmileWrzucam do wypróbowania Moja ziemniakożerna familia na pewno będzie zadowolona tmrc_emoticons.8) Powiem jak wyszło tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Acha zapomniałam napisać, że

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 23, 2013 at 15:18.

    Acha zapomniałam napisać, że są pyszne prosto z piekarnika i zimne tmrc_emoticons.D Big Smile  Wczoraj zjedliśmy wszystkie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, mój mąż od wczoraj

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 23, 2013 at 15:15.

    Love Elu, mój mąż od wczoraj chodzi,( po zjedzeniu kulek ziemniaczanych), za mną i mniamnia i mówi, że takie lekkie i pyszne są te bułeczki  Big Smile Big Smile Big Smile Big Smile Nie chce uwierzyć, że są ziemniaczane tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D   Tak mu smakują, że jutro muszę zrobić drugie HAHAHAHA!!!! Jeszcze raz dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się Grażynko   

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 23, 2013 at 08:04.

    Cieszę się Grażynko  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu kulki pyszne, tak jak

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 22, 2013 at 16:59.

    Love Elu kulki pyszne, tak jak napisałaś, chrupiące a w środku puch tmrc_emoticons.D Big Smile  Wszystkim bardzo smakowały tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8)  Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za odpowiedź   Cieszę

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 11, 2013 at 17:36.

    Dzięki za odpowiedź  tmrc_emoticons.)  Cieszę się bardzo, że kulki Wam smakują i je robicie  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu , moje  (oczywiście  z

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 10, 2013 at 21:44.

    Elu , moje  (oczywiście  z Twojego przepisu)  wyszły znakomicie .Robiłam je juz dwa razy. Dzisiaj zostało mi sporo ziemniaków  z obiadu więc jutro juz je zaplanowałam. tmrc_emoticons.)

    Dziewczyny, nie poddawajcie sie jeśli czasem coś nie wyjdzie, przyczyny są różne - o tym pisze Magi - próbować dalej. Powodzenia! tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzinka też uwielbia

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 7, 2013 at 22:20.

    Moja rodzinka też uwielbia ziemniaki w każdej postaci  tmrc_emoticons.)  Dla męskiej części rodziny ważne jest, żeby do nich był też solidny kawałek mięcha  Big Smile   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przeoczyłam wcześniej Twój

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 7, 2013 at 20:59.

    Przeoczyłam wcześniej Twój przepis Elu. Jak dobrze, że natrafiłam na Wasze komentarze. Moja rodzinka jest "ziemniaczana" tmrc_emoticons.;) Dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.)

    buziaki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu ja je robiłam i mi

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 7, 2013 at 20:36.

    Eluniu ja je robiłam i mi wyszły super tmrc_emoticons.D chrupiące na wierzchu i w srodku też super tmrc_emoticons.D Moniczko może spróbuj jeszcze raz Cooking 7 czasami tak bywa ze coś nie wyjdzie tmrc_emoticons.) ja tez tak mam - to chyba zależy tez troszkę od mojego samopoczucia no i myslę, że ziemniaki też moga mieć wpływ tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smoczek napisał: M oje

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 7, 2013 at 20:25.

    smoczek

    M tmrc_emoticons.;) oje ulubione! Piątka tmrc_emoticons.)

    Smoczek, czy Ty je oststnio robiłaś?   tmrc_emoticons.)  I jak Ci wyszły?   tmrc_emoticons.)   Trochę się zmartwiłam, że Monice się nie udały  tmrc_emoticons.(  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monika_z przykro mi, że kulki

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 7, 2013 at 20:24.

    Monika_z przykro mi, że kulki Ci nie wyszły  tmrc_emoticons.~  Nie mam pojęcia, co stało się nie tak... robiłam je już tyle razy ale nigdy nie miałam budyniu w środku  tmrc_emoticons.(  Jedyne co mi przychodzi do głowy, to temperatura piekarnika, każdy piecze inaczej ale o tym każda gospodyni wie i w razie potrzeby temperaturę ustawi indywidualnie i dostosuje też czas pieczenia... 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • M oje ulubione! Piątka

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 7, 2013 at 17:56.

    M tmrc_emoticons.;) oje ulubione! Piątka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmmm... Zrobiłam pół porcji.

    Zgłoszony przez monika_z na kwietnia 7, 2013 at 15:47.

    Hmmm... Zrobiłam pół porcji. Niestety u mnie żadnego puchu nie ma tmrc_emoticons.( budyń w środku. Z kuleczek zrobiły się placuszki ze spieczona skórką. Zachodzę w głowe dlaczego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ok, dzieki Elu, bedziemy

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 22, 2013 at 18:47.

    Ok, dzieki Elu, bedziemy robic eksperymenty Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)  Najwyzej sie rozplyna w wodzie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  Choc mysle, ze nie bedzie tak zle Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, nigdy ich nie

    Zgłoszony przez ElaK na marca 22, 2013 at 18:37.

    Veroniko, nigdy ich nie mroziłam  tmrc_emoticons.)  Robię najczęściej dzień wcześniej i takie uformowane wynoszę do piwnicy a potem wkładam do gorącego piekarnika  tmrc_emoticons.)  a z niego prosto na talerze  tmrc_emoticons.D  Ale myślę, że można je zamrozić, tak jak pyzy -też mrożę na surowo a potem zamrożone do wrzątku...  tmrc_emoticons.)  Trzeba wypróbować  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, jest pytanko.... czy

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 22, 2013 at 15:12.

    Elu, jest pytanko.... czy pommes mozna zamrozic, tak na zapas ? Np jeszcze przed wlozeniem do piekarnika ? Wg mnie tak, ale poniewaz nie robilam tak nigdy, poczekam , co mi odpowiesz tmrc_emoticons.)  Buzka Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)super! bardzo dziękuje za

    Zgłoszony przez edyta-78 na stycznia 16, 2013 at 12:58.

    tmrc_emoticons.)super! bardzo dziękuje za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

    zrobię je w niedzielę Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kokolidek daj znać, jak Ci

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 16, 2013 at 07:34.

    Kokolidek daj znać, jak Ci smakowało i czy to usprawnienie z łyżką do lodów się sprawdza  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy -

    Zgłoszony przez kokolidek na stycznia 15, 2013 at 20:12.

    Przepis bardzo ciekawy - dziękuję.  A żeby usprawnić sobie robienie kulek będę je robiła "łyżką" do nakładania lodów posmarowaną olejem. Będzie szybciej - w sobotę próba. tmrc_emoticons.)

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edyto, kulki robiłam

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 15, 2013 at 12:52.

    Edyto, kulki robiłam wielkości gałek lodów, czyli ok.3,5-4cm średnicy i wyszło ich na całą blachę od piekarnika -ok.40-45 szt. tmrc_emoticons.)  5 dorosłych osób w tym dwóch facetów dobrze się najadło  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądaja bosko ale mam

    Zgłoszony przez edyta-78 na stycznia 15, 2013 at 10:37.

    wyglądaja bosko ale mam pytanko:ile wychodzi kulek z tej porcji i jak doża jest jedna kulka ?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •    "Ziemniaczki Księżnej" 

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 15, 2013 at 09:41.

      tmrc_emoticons.)  "Ziemniaczki Księżnej"  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  Bardzo ładna nazwa, dziękuję. Dopiero teraz zauważyłam, że to przepis dnia  tmrc_emoticons.)  Dzięki, polecam każdemu, niekoniecznie na wielkie okazje  tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takie danie jadłam kiedyś na

    Zgłoszony przez mamcia na stycznia 15, 2013 at 09:37.

    Takie danie jadłam kiedyś na przyjęciu komunijnym w drogiej restauracji. masa była wyciskana przez rękaw cukierniczy. Całość wyglądała ślicznie, smakowała wybornie a danie nazywało się "Ziemniaczki Księżnej"  tmrc_emoticons.)  Z TM książęce dania możemy mieć na codzień. 

    Na pewno wyróbuję. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny dziękuję za

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 15, 2013 at 08:41.

    Dziewczyny dziękuję za komentarze  tmrc_emoticons.)  Polecam ten przepis bo nie jest ani drogi ani trudny a na "zwykły" niedzielny obiad można mieć super danie. Moja Mamusia najczęściej podawała je z cielęciną tmrc_emoticons.p  ale ja usmażyłam filet z kurczaka  tmrc_emoticons.)  Miałam nadzieję, że częś z tych kulek zostanie na następny dzień i zrobię do nich sos pieczarkowy... ale wszystkie zostały wchłonięte przez rodzinkę  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu kochana super przepis,

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 14, 2013 at 20:07.

    Eluniu kochana super przepis, jadłam kiedyś takie podobne kulki na obiad w restauracji i bardzo mi smakowały, a kiedyś kupiłam w sklepie w postaci zamrożonej, ale nie były tak dobre. Zrobię je już  w wekendzik na obiadek tmrc_emoticons.D pyszności tmrc_emoticons.D dziekuję i pozdrawiam cieplutko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DElu dodany przepis do

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 14, 2013 at 12:53.

    tmrc_emoticons.DElu dodany przepis do wypróbowania powiem jak się sprawdził Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, polecam :bigsmile: 

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 14, 2013 at 11:25.

    Pyszne, polecam Big Smile  Bardzo podobne do wloskich " crocchette di patate ",  z ròznica, ze dodaje jeszcze tarty parmezan tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Robie w piekarniku, albo mozna smazyc, w duzej ilosci truszczu Big Smile Big Smile Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu bardzo ciekawy przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 13, 2013 at 22:45.

    Elu bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.) Dodałam do wypróboawnia tmrc_emoticons.D Big Smile Z ziemniaków robiłam różne "kluski",ale takich nie znałam tmrc_emoticons.(  Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze