3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Podlaska Baba ziemniaczana


Wydrukuj:
4

Składniki

Babę ziemniaczaną

  • 700 g ziemniaków surowych, obranych
  • 200 g ziemniaków ugotowanych
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • 100 g szynki lub innej wędliny
  • 150 g cebuli (może być cukrowa)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
  • po ok 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki majeranku
5

Przygotowanie

    baby
  1. 1.piekarnik nagrzać do 175 *C

    2.boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną szynkę i cebylę; przesmażyć ok. 3-5 min.

    3.do naczynia miksującego włożyć ziemniaki-oba rodzaje, czosnek, jajka, obie mąki i  przyprawy, rozdrobnić 20-30s./ obr. 5-6

    4.dodać przestudzony boczek, szynkę i cebulę i wymieszać przy pomocy kopystki 10-15s / obr. Counter-clockwise operation 3-4

    5.przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę keksówkę lub formę do babki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-60 min 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Najlepiej smakuje na gorąco z sosem koperkowym lub pasą Ajvar lub następnego dnia-odsmażana. 

CIEKAWOSTKA: Babka i kiszka ziemniaczana mają swoje święto. Co roku w okolicach maja – czerwca w Supraślu koło Białegostoku odbywają się Mistrzostwa Świata w  pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.  Impreza jest idealnym miejscem dla łasuchów i tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować prawdziwej podlaskiej babki ziemniaczanej. Konkurs na najlepszą babkę i kiszkę przyciąga wielu zainteresowanych. Nasi klienci mogą sami ją przygotować wg podanego przepisu. SMACZNEGO!

Wariant podania: Możemy rozłożyć masę do silikonowych foremek na babeczki i otrzymamy mini-babki tmrc_emoticons.)

 

[[wysiwyg_imageupload:84:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepychota:)

    Zgłoszony przez milford na września 1, 2016 at 20:52.

    Przepychotatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam - mąż był

    Zgłoszony przez MałaGosiaTM5 na lutego 21, 2015 at 16:43.

    Wypróbowałam - mąż był zachwycony  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pochwałę i

    Zgłoszony przez ElaK na września 30, 2014 at 10:44.

    Dziękuję za pochwałę i komentarz. Teraz jest najlepszy czas na te pyszności tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Apetyczna ! Zniknęła w moment

    Zgłoszony przez mikulina na września 29, 2014 at 15:08.

    Apetyczna ! Zniknęła w moment tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę spróbować:)

    Zgłoszony przez Eliza Połeć na stycznia 23, 2013 at 11:00.

    Muszę spróbowaćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, super że Wam

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2012 at 23:01.

    Grażynko, super że Wam smakowało  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi, cieszę się że baba

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2012 at 23:00.

    Magi, cieszę się że baba smakowała wszystkim na udanej imprezce  tmrc_emoticons.)  Ja też nie trzymam się ściśle tego przepisu, stosuję różne "wkłady", ostatnio pieczarki przesmażone z cebulką na oliwie, czerwona papryka i żółty ser  tmrc_emoticons.)  Taka postna wersja. Ważne , żeby za każdym razemdodać odpowiednią ilość tłuszczu  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu baba pyszna zrobiłam

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 11, 2012 at 18:08.

    Eluniu baba pyszna tmrc_emoticons.D zrobiłam wczoraj i zaniosłam na imprezkę tmrc_emoticons.D wszystkim bardzo smakowała tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D mam pomysł na pewną modyfikację baby ziemniaczanej i jutro zrobię na obiadek tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu Baba pyszna wszystkim

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 11, 2012 at 12:00.

    Cooking 1Elu Baba pyszna wszystkim smakowała ,na stałe zagości na naszym stole.Jeszcze raz dziękuję za przepis i polecam  każdemu do wypróbowania  Cooking 10 POZDRAWIAM serdecznie Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu Baby nie piekłam,bo

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 5, 2012 at 19:47.

    Cooking 1Elu Baby nie piekłam,bo wnusie zamówiły sobie pierożki,gołąbkii i paszteciki tmrc_emoticons.) musiałam zmienić meni tmrc_emoticons.;) ale zięć zamówił Babe na sobotę tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Dziękuję za wszystkie komentarze, mam małe miseczki i je wykorzystam do Babeczek ziemniaczanych  Love Big Smile tmrc_emoticons.D Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Verciu, ja też nie zawsze

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 13:33.

    Verciu, ja też nie zawsze robię w formie babki -ta była na Dzień Ziemniaka do Firmy  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  Tak na codzień to robę na płaskiej blaszce jak ciasto albo w keksówce  tmrc_emoticons.)  Uwielbiam ją taką dosmażaną na patelni następnego dnia, tylko najczęściej wszystko znika i nie mam czego odgrzewać  tmrc_emoticons.)  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko robiłaś Babę   i

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 13:30.

    Grażynko robiłaś Babę  tmrc_emoticons.)  i jak Ci smakowało???  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DDzięki za przepis ja

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 28, 2012 at 08:11.

    tmrc_emoticons.DDzięki za przepis ja robiłam tylko z surowych ziemniaków tmrc_emoticons.;) .Dodane do ulubionych i w najbliższym czasie do zrobienia. Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam baba wygląda pysznie,

    Zgłoszony przez magi1 na października 27, 2012 at 21:02.

    Mniam baba wygląda pysznie, musze taką wyczarować tylko z dodatkiem drobiu i pieczarek i dam wtedy oliwy Big Smile dziekuję Eluniu za przepis Big Smile pozdrawiam cieplutko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, spróbuj, na pewno

    Zgłoszony przez ElaK na października 27, 2012 at 20:58.

    Gabrysiu, spróbuj, na pewno nie pożałujesz  tmrc_emoticons.)  ale najbardziej ta baba smakuje Panom  tmrc_emoticons.)  zwłaszcza z dodatkiem zimnego piwa  tmrc_emoticons.;)  Moi synowie za nią przepadają. Zamiast boczku i szynki można dodać resztę pieczeni z obiadu, tylko wtedy dodać smalcu (najlepiej własnej produkcji) albo oliwy z oliwek, bo ten wkład musi być tłusty  tmrc_emoticons.)  Osoby, które nie jadają mięsa mogą przesmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, ale to już nie to samo  tmrc_emoticons.~  to nie będzie baba podlaska  tmrc_emoticons.(  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robie podobna, choc nie w

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 27, 2012 at 00:31.

    Robie podobna, choc nie w formie babki. Musze spròbowac i ta Big Smile  Bardzo lubimy "ciasta" ziemniaczane Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis. To

    Zgłoszony przez gabi49 na października 26, 2012 at 23:52.

    Love Big Smile Elu dziękuję za przepis. To dla mnie coś nowego, nigdy nie jadłam, ani nikt w mojej rodzinie go nie zna. Będę próbować. kiszki ziemniaczanej też nigdy nie jadłam i nie wiem jak wygląda. To takie regionalne specjały..

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 26, 2012 at 22:32.

    Cooking 1Elu dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Party Love Dodałam do ulubionych i zrobię w piątek,Buziaczki Love Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze