Składniki
Babę ziemniaczaną
- 700 g ziemniaków surowych, obranych
- 200 g ziemniaków ugotowanych
- 120 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 100-150 g wędzonego boczku
- 100 g szynki lub innej wędliny
- 150 g cebuli (może być cukrowa)
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
- po ok 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki majeranku
-
6
45min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1.piekarnik nagrzać do 175 *C
2.boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną szynkę i cebylę; przesmażyć ok. 3-5 min.
3.do naczynia miksującego włożyć ziemniaki-oba rodzaje, czosnek, jajka, obie mąki i przyprawy, rozdrobnić 20-30s./ obr. 5-6
4.dodać przestudzony boczek, szynkę i cebulę i wymieszać przy pomocy kopystki 10-15s / obr. "Obroty wsteczne" 3-4
5.przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę keksówkę lub formę do babki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-60 min
baby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepiej smakuje na gorąco z sosem koperkowym lub pasą Ajvar lub następnego dnia-odsmażana.
CIEKAWOSTKA: Babka i kiszka ziemniaczana mają swoje święto. Co roku w okolicach maja – czerwca w Supraślu koło Białegostoku odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Impreza jest idealnym miejscem dla łasuchów i tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować prawdziwej podlaskiej babki ziemniaczanej. Konkurs na najlepszą babkę i kiszkę przyciąga wielu zainteresowanych. Nasi klienci mogą sami ją przygotować wg podanego przepisu. SMACZNEGO!
Wariant podania: Możemy rozłożyć masę do silikonowych foremek na babeczki i otrzymamy mini-babki
[[wysiwyg_imageupload:84:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWczoraj upiekłam i naprawdę przepyszna! Jak u...
Wczoraj upiekłam i naprawdę przepyszna! Jak u mamy! Będę powtarzać regularnie ten przepis bo wszystkim smakowało naprawdę bardzo. Najlepsza jak wystygnie, podsmażona w plasterkach na chrupiąco z keczupem na talerzu
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Przepychota:)
Przepychota
Wypróbowałam - mąż był
Wypróbowałam - mąż był zachwycony
Dziękuję za pochwałę i
Dziękuję za pochwałę i komentarz. Teraz jest najlepszy czas na te pyszności
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Apetyczna ! Zniknęła w moment
Apetyczna ! Zniknęła w moment
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Muszę spróbować:)
Muszę spróbować
Grażynko, super że Wam
Grażynko, super że Wam smakowało Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Magi, cieszę się że baba
Magi, cieszę się że baba smakowała wszystkim na udanej imprezce Ja też nie trzymam się ściśle tego przepisu, stosuję różne "wkłady", ostatnio pieczarki przesmażone z cebulką na oliwie, czerwona papryka i żółty ser Taka postna wersja. Ważne , żeby za każdym razemdodać odpowiednią ilość tłuszczu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Eluniu baba pyszna zrobiłam
Eluniu baba pyszna zrobiłam wczoraj i zaniosłam na imprezkę wszystkim bardzo smakowała mam pomysł na pewną modyfikację baby ziemniaczanej i jutro zrobię na obiadek pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu Baba pyszna wszystkim
Elu Baba pyszna wszystkim smakowała ,na stałe zagości na naszym stole.Jeszcze raz dziękuję za przepis i polecam każdemu do wypróbowania POZDRAWIAM serdecznie
Elu Baby nie piekłam,bo
Elu Baby nie piekłam,bo wnusie zamówiły sobie pierożki,gołąbkii i paszteciki musiałam zmienić meni ale zięć zamówił Babe na sobotę Dziękuję za wszystkie komentarze, mam małe miseczki i je wykorzystam do Babeczek ziemniaczanych
Verciu, ja też nie zawsze
Verciu, ja też nie zawsze robię w formie babki -ta była na Dzień Ziemniaka do Firmy Tak na codzień to robę na płaskiej blaszce jak ciasto albo w keksówce Uwielbiam ją taką dosmażaną na patelni następnego dnia, tylko najczęściej wszystko znika i nie mam czego odgrzewać
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Grażynko robiłaś Babę i
Grażynko robiłaś Babę i jak Ci smakowało???
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
:DDzięki za przepis ja
Dzięki za przepis ja robiłam tylko z surowych ziemniaków .Dodane do ulubionych i w najbliższym czasie do zrobienia.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mniam baba wygląda pysznie,
Mniam baba wygląda pysznie, musze taką wyczarować tylko z dodatkiem drobiu i pieczarek i dam wtedy oliwy dziekuję Eluniu za przepis pozdrawiam cieplutko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu, spróbuj, na pewno
Gabrysiu, spróbuj, na pewno nie pożałujesz ale najbardziej ta baba smakuje Panom zwłaszcza z dodatkiem zimnego piwa Moi synowie za nią przepadają. Zamiast boczku i szynki można dodać resztę pieczeni z obiadu, tylko wtedy dodać smalcu (najlepiej własnej produkcji) albo oliwy z oliwek, bo ten wkład musi być tłusty Osoby, które nie jadają mięsa mogą przesmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, ale to już nie to samo to nie będzie baba podlaska
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Robie podobna, choc nie w
Robie podobna, choc nie w formie babki. Musze spròbowac i ta Bardzo lubimy "ciasta" ziemniaczane
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Elu dziękuję za przepis. To
Elu dziękuję za przepis. To dla mnie coś nowego, nigdy nie jadłam, ani nikt w mojej rodzinie go nie zna. Będę próbować. kiszki ziemniaczanej też nigdy nie jadłam i nie wiem jak wygląda. To takie regionalne specjały..
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu dziękuję za przepis
Elu dziękuję za przepis Dodałam do ulubionych i zrobię w piątek,Buziaczki