Składniki
12 porcja/porcje/porcji
PASZTET
- 120 g jabłka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 80g płatków owsianych
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 120 g oleju lub oliwy
- 250g pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła wg.uznania
- 400 g suchej białej fasoli
- 200 g cebuli
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać
2.Fasolę przełożyć do naczynia, dodać ok.800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft,
10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli
Ugotowaną fasolę przecedzić, przelać zimną wodą
3.Do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5
4.Dodać 40 g oleju i dusić 5 min / Varoma / obr.1
5.Dodać pieczarki i jabłko, rozdrobnić 5 s. / obr. 4, dusić 7 min / 100*C / obr.2
6.Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i miksować pomagajac kopystka -na jednolitą masę 1-1,5 min. /obr.9;
7.Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół), formę natłuścić olejem, posypać płatkami owsianymi lub mąką ryżową, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką maczaną w wodzie.
8.Piec ok.40 minut. W połowie czasu można przełączyć tylko na grzanie dolne, żeby wierzch nie był spieczony.
PASZTETU
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Gdy całkiem ostygnie wyjąć z foremki i wstawić do lodówki.
Kroić najlepiej następnego dnia.
Pyszny jest z sosem tatarskim, pastą ajvar lub ćwikłą.
Część pieczarek możemy zastąpić suszonymi grzybami leśnymi, namoczonymi na noc tak jak fasola i ugotowanymi.
[[wysiwyg_imageupload:1835:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyjątkowo smaczny pasztet. Dzięki za przepis))
Wyjątkowo smaczny pasztet. Dzięki za przepis
))
Przepis Super pasztecik wyśmienity. Ja dodałam...
Przepis Super pasztecik wyśmienity. Ja dodałam trochę gałki muszkatołowej i mielonego kardamonu. Fasolę po namoczeniu ugotowałam z szybkowarze 30 min. Polecam jeśli ktoś posiada
Dzięki za przepis
Potwierdzam, pasztet pierwsza klasa. Również...
Potwierdzam, pasztet pierwsza klasa. Również miałem problem z dogotowaniem do miękkości fasoli, półtwardą po 2h gotowania potraktowałem turbo i problem się rozwiązał
Całej rodzinie smakowało i na pewno powtórzę.
pasztet jest przepyszny!!!
pasztet jest przepyszny!!!
Pycha
Pycha
Polecam Bardzo dobry
Polecam. Bardzo dobry.
WOW!!!!!!!!!!!!!!!
WOW!!!!!!!!!!!!!!!
To jest pyszne Dziekuje. Fasola po 60 min była...
To jest pyszne
Dziekuje. Fasola po 60 min była nadal twarda ale postanowiłem ją zmielić i sie udało
Przetestowane, wyszło bardzo
Przetestowane, wyszło bardzo smaczne, chociaż wprowadziłam kilka modyfikacji, np. dodałam sporo słodkiej i ostrej papryki, pieprzu i kolendry. Ilość wyszła zatrważająca, ale myślę, że sobię z nią poradzę
Co do gotowania fasoli, to po około 18 godzinach namaczania ja gotowałam 80 min. Dalej była twardawa, ale dalsze gotowanie sobie odpuściłam i podczas mieszania całości potraktowałam ją obrotami 10 i turbo. Pomogło. Może to zależeć od samej fasoli, moja została kupiona w Lidlu.
Pasztet bardzo dobry. Na
Pasztet bardzo dobry. Na początku bardziej przypominał fasolowe smarowidlo
ale po 2 godzinnym pobycie w lodówce można go było już ładnie pokroic. Polecam.
Ewawis napisał: Przetestuję
Czekam na wpis jak wyszedł
A może też zdjęcie? Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
gucialu napisał: Po 15
Nie, nigdy tak nie miałam... co to za fasola?
Mam nadzieję, że mimo długiego czasu gotowania pasztet wyszedł smakowity
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przetestuję jutro,
Przetestuję jutro, pozdrawiam
Po 15 godzinach namaczania,
Po 15 godzinach namaczania, 50 min gotowania moja fasola jest nadal twarda
Gotuję dalej... Miał ktos tak?
Pasztet wyśmienity. Wszedł na
Pasztet wyśmienity. Wszedł na stałe do naszego domowego menu!
pycha
pycha
Wypróbowałam przepis. Jestem
Wypróbowałam przepis. Jestem zachwycona! Gratuluję pomysłu!
Wow to musi być pyszne...
Wow to musi być pyszne... Cudownie wygląda
pasztet pycha najlepsze było
pasztet pycha najlepsze było pytanie rodzinki: Dobre a z jakiego to mięska?
Przepis rewelacja. Porcja
Przepis rewelacja. Porcja pokaźna, bo wyszły dwa pasztety, ale po dwóch dniach zostało z nich niewiele.
Dodałam więcej przypraw, między innymi czosnku niedźwiedziego. część oleju zastąpiłam smalczykiem z pieczarkami własnej roboty.
Polecam ten przepis wszystkim.
No i miałam rację, pasztet
No i miałam rację, pasztet pyyycha
rodzina kupiona 
Fasola się gotuje. Dam znać
Fasola się gotuje. Dam znać jak mi wyszedł ale sądząc po opiniach będzie...obłędny
Rewelacyjny !!!!! Dodaję
Rewelacyjny !!!!! Dodaję tylko więcej ziół i palce lizać.
Przepis rewelacja.
Przepis rewelacja.
Przepyszny!!! I proszę o
Przepyszny!!! I proszę o jeszcze wegańskich przepisów :O)
Wyszedł pyszny ;-)
Wyszedł pyszny
Fasola się moczy Reszta
Fasola się moczy
Reszta składników przygotowana - jutro robię tę pyszność.
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Pasztet pyszny do tej pory
Pasztet pyszny do tej pory robiłam podobny ale bez zapiekania ale zapieczony jeszcze lepszy
Elu, dodalam do wypròbowania,
Elu, dodalam do wypròbowania, jeszcze w tym tygodniu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu pasztecik rewelacja
Elu pasztecik rewelacja
super w smaku
a jaki zdrowy
wszystkim bardzo smakuje
dziękuję bardzo za przepis
polecam wszystkim
przepis na 6+ 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Masz rację Agnieszko, lepiej
Masz rację Agnieszko, lepiej być czujnym i zapytać w razie wątpliwości
Polecam przepis, dziś upiekłam z podwójnej porcji na Dzień Otwarty w firmie.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
zapytałam dla pewności bo
zapytałam dla pewności bo moglaś pominąć zdarza sie,tak czy siak dziękuję za odpowiedź
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Agnieszko, ja nie obierałam.
Agnieszko, ja nie obierałam. Gdyby trzeba było, to bym napisała ale mnie wystarczy, że dobrze zmiksuję na gładko.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
fasolę obrać z łupinek?
fasolę obrać z łupinek?
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Monia, dzięki za komentarz i
Monia, dzięki za komentarz i ocenę
Bardzo się cieszę, że smakuje
Pracuję nad następnym
tym razem będzie jakiś lekki, żeby mogła zjeść Grażynka
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Właśnie zrobiłam ,przepyszny
Właśnie zrobiłam ,przepyszny ,polecam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Elu, nic wzdymającego,
Grażynko, współczuję Ci
Grażynko, współczuję Ci bardzo, że wszystkiego jeść nie możesz
Może wymyślę coś specjalnie dla Ciebie? Tylko co Ty Kochana możesz jeść???
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzięki dziewczyny za
Dzięki dziewczyny za komentarze
Ciekawe co napiszecie, jak ten przepis wypróbujecie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Eluniu dziekuję za wspaniałą
Eluniu dziekuję za wspaniałą propozycję na pasztet
zrobię w wekend
napewno jest pyszny 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ale mamy
Ale mamy urozmaicenie!
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19"> Cieszę, że z thermomixem aż się chce próbować tak fajne przepisy. POZDRAWIAM
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Elu ,już nie mogę się