3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z białej fasoli z pieczarkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

PASZTET

  • 120 g jabłka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 80g płatków owsianych
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 120 g oleju lub oliwy
  • 250g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła wg.uznania
  • 400 g suchej białej fasoli
  • 200 g cebuli
5

Przygotowanie

    PASZTETU
  1. 1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać

    2.Fasolę przełożyć do naczynia, dodać ok.800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft, 

    10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli

    Ugotowaną fasolę przecedzić, przelać zimną wodą 

    3.Do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5

    4.Dodać 40 g oleju i dusić 5 min / Varoma / obr.1

    5.Dodać pieczarki i jabłko, rozdrobnić 5 s. / obr. 4, dusić 7 min / 100*C / obr.2

    6.Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i miksować pomagajac kopystka -na jednolitą masę 1-1,5 min. /obr.9; 

    7.Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół), formę natłuścić olejem, posypać płatkami owsianymi lub mąką ryżową, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką maczaną w wodzie.

    8.Piec ok.40 minut. W połowie czasu można przełączyć tylko na grzanie dolne, żeby wierzch nie był spieczony. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Gdy całkiem ostygnie wyjąć z foremki i wstawić do lodówki.

Kroić najlepiej następnego dnia.

Pyszny jest z sosem tatarskim, pastą ajvar lub ćwikłą.

Część pieczarek możemy zastąpić suszonymi grzybami leśnymi, namoczonymi na noc tak jak fasola i ugotowanymi.

[[wysiwyg_imageupload:1835:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam Bardzo dobry

    Zgłoszony przez tenia65 na kwietnia 25, 2017 at 20:03.

    Polecam. Bardzo dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WOW!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 13, 2016 at 09:10.

    WOW!!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest pyszne Dziekuje. Fasola po 60 min była...

    Zgłoszony przez daro896 na października 24, 2016 at 21:24.

    To jest pyszne tmrc_emoticons.) Dziekuje. Fasola po 60 min była nadal twarda ale postanowiłem ją zmielić i sie udało tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowane, wyszło bardzo

    Zgłoszony przez Wilusz22 na marca 12, 2016 at 12:03.

    Przetestowane, wyszło bardzo smaczne, chociaż wprowadziłam kilka modyfikacji, np. dodałam sporo słodkiej i ostrej papryki, pieprzu i kolendry. Ilość wyszła zatrważająca, ale myślę, że sobię z nią poradzę tmrc_emoticons.) Co do gotowania fasoli, to po około 18 godzinach namaczania ja gotowałam 80 min. Dalej była twardawa, ale dalsze gotowanie sobie odpuściłam i podczas mieszania całości potraktowałam ją obrotami 10 i turbo. Pomogło. Może to zależeć od samej fasoli, moja została kupiona w Lidlu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo dobry. Na

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 8, 2016 at 22:07.

    Pasztet bardzo dobry. Na początku bardziej przypominał fasolowe smarowidlo tmrc_emoticons.;) ale po 2 godzinnym pobycie w lodówce można go było już ładnie pokroic. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewawis napisał: Przetestuję

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2016 at 00:13.

    Ewawis

    Przetestuję jutro, pozdrawiamtmrc_emoticons.)

     

    Czekam na wpis jak wyszedł tmrc_emoticons.) A może też zdjęcie? Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gucialu napisał: Po 15

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 10, 2016 at 00:12.

    gucialu

    Po 15 godzinach namaczania, 50 min gotowania moja fasola jest nadal twarda tmrc_emoticons.( Gotuję dalej... Miał ktos tak?

     

    Nie, nigdy tak  nie miałam... co to za fasola?

    Mam nadzieję, że mimo długiego czasu gotowania pasztet wyszedł smakowity tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestuję jutro,

    Zgłoszony przez Ewawis na stycznia 9, 2016 at 23:59.

    Przetestuję jutro, pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po 15 godzinach namaczania,

    Zgłoszony przez gucialu na grudnia 23, 2015 at 13:50.

    Po 15 godzinach namaczania, 50 min gotowania moja fasola jest nadal twarda tmrc_emoticons.( Gotuję dalej... Miał ktos tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet wyśmienity. Wszedł na

    Zgłoszony przez ikewa na grudnia 21, 2015 at 21:41.

    Pasztet wyśmienity. Wszedł na stałe do naszego domowego menu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha

    Zgłoszony przez gabik31 na listopada 18, 2015 at 21:49.

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam przepis. Jestem

    Zgłoszony przez ikewa na października 29, 2015 at 15:44.

    Wypróbowałam przepis. Jestem zachwycona! Gratuluję pomysłu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wow to musi być pyszne...

    Zgłoszony przez IWONA156 na września 12, 2015 at 20:25.

    Wow to musi być pyszne... Cudownie wygląda  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pasztet pycha najlepsze było

    Zgłoszony przez Psotka69 na maja 28, 2015 at 16:38.

    pasztet pycha najlepsze było pytanie rodzinki: Dobre a z jakiego to mięska?

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja.  Porcja

    Zgłoszony przez wwwioletka na maja 27, 2015 at 21:53.

    Przepis rewelacja.  Porcja pokaźna, bo  wyszły dwa pasztety, ale po dwóch dniach zostało z nich niewiele.

     Dodałam więcej przypraw, między innymi czosnku niedźwiedziego. część oleju zastąpiłam smalczykiem z pieczarkami własnej roboty. 

    Polecam ten przepis wszystkim. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i miałam rację, pasztet

    Zgłoszony przez agacicha na maja 13, 2015 at 17:24.

    No i miałam rację, pasztet pyyycha tmrc_emoticons.D rodzina kupiona tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fasola się gotuje. Dam znać

    Zgłoszony przez agacicha na maja 13, 2015 at 11:49.

    Fasola się gotuje. Dam znać jak mi wyszedł ale sądząc po opiniach będzie...obłędny tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny !!!!! Dodaję

    Zgłoszony przez jussy.pass na lutego 25, 2015 at 21:06.

    Rewelacyjny !!!!! Dodaję tylko więcej ziół i palce lizać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja.

    Zgłoszony przez dzazga na lutego 8, 2015 at 23:18.

    Przepis rewelacja. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny!!! I proszę o

    Zgłoszony przez Aresik79 na października 31, 2014 at 13:22.

    Przepyszny!!! I proszę o jeszcze wegańskich przepisów :O)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł pyszny   ;-) 

    Zgłoszony przez sznureczeeek na września 29, 2014 at 09:30.

    Wyszedł pyszny   tmrc_emoticons.;-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fasola się moczy Reszta

    Zgłoszony przez mikulina na września 6, 2014 at 21:00.

    Fasola się moczy tmrc_emoticons.)

    Reszta składników przygotowana - jutro robię tę pyszność.

     

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet pyszny do tej pory

    Zgłoszony przez ryczkowska-katarzyna na stycznia 19, 2014 at 16:44.

    Pasztet pyszny do tej pory robiłam podobny ale bez zapiekania ale zapieczony jeszcze lepszy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, dodalam do wypròbowania,

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 21, 2013 at 20:00.

    Elu, dodalam do wypròbowania, jeszcze w tym tygodniu Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu pasztecik rewelacja

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 20, 2013 at 21:57.

    Elu pasztecik rewelacja tmrc_emoticons.-) super w smaku tmrc_emoticons.-) a jaki zdrowy tmrc_emoticons.-) wszystkim bardzo smakuje tmrc_emoticons.-) dziękuję bardzo za przepis tmrc_emoticons.-) polecam wszystkim tmrc_emoticons.-) przepis na 6+  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masz rację Agnieszko, lepiej

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 17, 2013 at 00:02.

    Masz rację Agnieszko, lepiej być czujnym i zapytać w razie wątpliwości  tmrc_emoticons.D  Polecam przepis, dziś upiekłam z podwójnej porcji na Dzień Otwarty w firmie.  Party  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zapytałam dla pewności bo

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 16, 2013 at 20:37.

    zapytałam dla pewności bo moglaś pominąć zdarza sie,tak czy siak dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.)

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszko, ja nie obierałam.

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 15, 2013 at 22:23.

    Agnieszko, ja nie obierałam. Gdyby trzeba było, to bym napisała ale mnie wystarczy, że dobrze zmiksuję na gładko. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fasolę obrać z łupinek?

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 15, 2013 at 22:05.

    fasolę obrać z łupinek?

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monia, dzięki za komentarz i

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 14, 2013 at 20:39.

    Monia, dzięki za komentarz i ocenę  tmrc_emoticons.)  Bardzo się cieszę, że smakuje  tmrc_emoticons.D  Pracuję nad następnym  tmrc_emoticons.;)  tym razem będzie jakiś lekki, żeby mogła zjeść Grażynka  Love  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam ,przepyszny

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na listopada 14, 2013 at 14:06.

    Właśnie zrobiłam ,przepyszny ,polecam  tmrc_emoticons.D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, nic wzdymającego,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 14, 2013 at 10:00.

    Love Elu, nic wzdymającego, tłustego itd. tmrc_emoticons.J) Thermomix ratuje sytuacje Big Smile Dziękuję za troskę Love Buziaczki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, współczuję Ci

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 12, 2013 at 21:36.

    Grażynko, współczuję Ci bardzo, że wszystkiego jeść nie możesz  tmrc_emoticons.~  Może wymyślę coś specjalnie dla Ciebie? Tylko co Ty Kochana możesz jeść???

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki dziewczyny za

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 12, 2013 at 21:35.

    Dzięki dziewczyny za komentarze  tmrc_emoticons.)  Ciekawe co napiszecie, jak ten przepis wypróbujecie  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu dziekuję za wspaniałą

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 12, 2013 at 19:43.

    Eluniu dziekuję za wspaniałą propozycję na pasztet tmrc_emoticons.D zrobię w wekend tmrc_emoticons.) napewno jest pyszny tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale mamy

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na listopada 12, 2013 at 15:06.

    Ale mamy urozmaicenie! tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> Cieszę, że z thermomixem aż się chce próbować tak fajne przepisy. POZDRAWIAMLove" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ,już nie mogę się

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 12, 2013 at 11:48.

    Love Elu ,już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wszystko jeść tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Oceniam Twoj przepis na 6, bo wiem że pasztet jest pyszny ( tak jak pozostałe Twoje pasztety ) Buziaczki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze